Zutphen naar meer dan 55.000 inwoners in 2040

11-12-2023

Het college van B&W spreekt de ambitie uit voor een verdere groei van het aantal inwoners van de gemeente Zutphen naar 55.000 tot 60.000 inwoners in 2040.

Wethouder Jasper Bloem: “We willen dat Zutphen ook in de toekomst regionale aantrekkingskracht heeft met goede voorzieningen zoals cultuur, een ziekenhuis, een onderscheidend winkelaanbod, goed onderwijs en sport. Voor dat voorzieningenniveau is het belangrijk dat Zutphen kan groeien. En dat we jongeren, starters en gezinnen kunnen binden.”

Omgevingsvisie

De groeiambitie heeft het college van B&W opgenomen in de eerste contouren van de Omgevingsvisie Zutphen 2040. Deze visie geeft een beeld over hoe wij verwachten dat de gemeente Zutphen er in 2040 uit ziet.

Jasper Bloem: “We gaan uit van de “15-minutenstad”, een concept waarin dagelijkse voorzieningen zoals een wijkhart, basisschool, zorg, OV en winkels binnen 15 minuten lopend of fietsend vanuit huis bereikbaar zijn.”

Het toekomstbeeld is dat de gemeente Zutphen zich in 2040 verder heeft ontwikkeld tot een sterke, stedelijke gemeente in een groene omgeving met onze cultuurhistorie als onderscheidend visitekaartje en een bloeiend ondernemersklimaat.

Jasper Bloem: “Per gebied vraagt dat om scherpe keuzes. Om de mooiste plekken te beschermen, is het juist belangrijk dat we woningbouw, energieopwekking en bedrijvigheid op andere plekken mogelijk maken.”

Wethouder Rick Verschure: “We hebben ook in de toekomst locaties nodig waar gewerkt kan worden. Een gebied als De Mars versterken we daarom als werklocatie. Daarbij hoort ook een derde brug over de IJssel. Dat agenderen we bij het Rijk samen met de regio Stedendriehoek.”

Per gebied sluiten we aan welke kansen er zijn om woonruimte te creëren en daarbij tegelijkertijd de leefomgeving te verbeteren.

Jasper Bloem: “Sommige buurten worden juist prettiger om te wonen, als méér woningen zijn. Dagelijkse voorzieningen zijn dan dichter in de buurt en er zijn dan meer plekken waar je elkaar kunt ontmoeten. Tegelijkertijd zijn er ook buurten waar juist de kwaliteit van het groen en water versterkt moet worden. Daar hebben mens en dier ook behoefte aan.”

Het sociale karakter van de samenleving maakt de gemeente Zutphen juist een aantrekkelijke plek is om te wonen en te leven. Daarom staat in alle ontwikkelingen in onze gemeente de mens centraal en willen we stimuleren dat mensen ook in de toekomst naar elkaar om kijken. In het licht van de vergrijzing is dat in 2040 nóg belangrijker. Per gebied sluiten we aan bij de identiteit, zoals we dat doen voor bijvoorbeeld Warnsveld en De Hoven. We werken nauw samen met gemeenten in de regio Stedendriehoek. Zutphen heeft hier, als één van de grote gemeenten, een belangrijke rol in. Tegelijkertijd houdt Zutphen verbinding met de Achterhoek.

Wat is een Omgevingsvisie?

De omgevingsvisie is onze basis voor de fysieke leefomgeving, de omgeving waarin we leven. Het is een visie voor de lange termijn. Hierin bepalen we wat we belangrijk vinden als het gaat om, wonen, werken en onze vrijetijdsbesteding. Met de omgevingsvisie hebben inwoners, ondernemers, maatschappelijke organisaties en de gemeente houvast bij de ontwikkeling van de leefomgeving van de toekomst.

Het vervolg

De eerste plannen zijn op 28 november in een derde openbare inloopbijeenkomst toegelicht. In de maanden december, januari en februari organiseert de gemeente Zutphen een aantal straatgesprekken met wethouders en burgemeester en bijeenkomsten. Dit om de gemaakte plannen te delen en de meningen te peilen van bewoners, ondernemers en belangenorganisaties. Met deze reacties en opmerkingen scherpen we de concept plannen aan en werken zo toe naar een ontwerp-visie. In het tweede kwartaal van 2024 neemt de gemeenteraad een beslissing over de visie.