Zutphense isolatie-actie finalist en heel Nederland profiteert

12-07-2024

De gemeente Zutphen is één van de 12 finalisten van de GemeenteDelers 2024. GemeenteDelers is een landelijke competitie voor nieuwe gemeentesuccessen die andere gemeenten kunnen hergebruiken. De isolatie-actie van de gemeente Zutphen is geselecteerd als één van de succesvolle en herbruikbare initiatieven.

Jury: prettige manier voor inwoners om te verduurzamen en er is een grote betrokkenheid van partijen

Volgens de jury is de isolatie-actie een prettige manier voor inwoners om te verduurzamen. Daarnaast prijst de jury de grote betrokkenheid van andere partijen. De gemeente, de lokale energie coöperatie en private partijen werken nauw samen om inwoners zo goed mogelijk te helpen en ontzorgen. Wat volgens de gemeente zelf het geheim is? De inwoner staat centraal en bij alles wat we doen, wordt de vraag gesteld: ‘Wat zou ík willen als bewoner?’

Wethouder Eva Boswinkel: “Ik ben enorm trots dat we in de finale staan. Deze wedstrijd kent alleen maar medestanders, dus ik hoop vooral dat veel andere gemeenten ons initiatief gaan omarmen. Vooral omdat we echt het verschil kunnen maken met deze actie voor onze inwoners”.

Isolatie-actie helpt inwoners hun energierekening blijvend te verlagen

Met de isolatie-actie regelt én betaalt de gemeente isolatiewerkzaamheden tot €2500. Daarmee worden inwoners volledig ontzorgd. Inwoners met een koopwoning van vóór 1994 én met een inkomen van maximaal 150% van de bijstandsnorm, komen in aanmerking voor deze actie. Deze isolatie-actie loopt nog tot eind 2025. Om meer inwoners te kunnen helpen, is er sinds 1 juli 2024 een tweede isolatie-actie. Kijk voor meer informatie op www.zutphen.nl/isoleren.

Bekendmaking winnaar GemeenteDelers op 7 november

Elke dag worden er nieuwe ideeën bedacht én met goed resultaat uitgevoerd. GemeenteDelers is een landelijke competitie om inspirerende initiatieven onder gemeenten te delen en meer aandacht te geven. De laatste stap bestaat uit het geven van een presentatie aan de jury in september. Op donderdag 7 november wordt de winnaar van de GemeenteDelers 2024 bekend gemaakt tijdens het VNG Uitvoeringscongres.

Energietransitie en energiearmoede

Dit jaar dingen gemeenten voor het eerst mee naar een prijs in de categorie ‘fysieke leefomgeving/klimaat en energie'. Energietransitie en energiearmoede hebben hen geïnspireerd tot waardevolle initiatieven die helpen om op deze belangrijke omkeringsthema’s een stap naar voren te zetten. In deze categorie hoort ook het initiatief uit Zutphen.