Gemeente Zutphen werkt aan actualisatie cultuurbeleid: participatie speelt belangrijke rol

25-07-2024

De gemeente Zutphen gaat haar cultuurbeleid actualiseren. De huidige cultuurnota 2021-2024, "De Stad als Podium", loopt dit jaar af. In 2024 wordt er gewerkt aan een nieuwe cultuurnota die vanaf 2025 in werking zal treden. Het college van burgemeester en wethouders heeft op 18 juli 2024 de startnotitie voor deze beleidsactualisatie vastgesteld. De startnotitie is nog niet het definitieve beleid en vormt het vertrekpunt om, samen met het veld, de koers uit te zetten.

De actualisatie van de cultuurnota richt zich op het versterken van de culturele infrastructuur en samenwerking met diverse culturele partners. De gemeente Zutphen wil hiermee zorgen dat kunst en cultuur toegankelijk zijn voor alle inwoners, van jong tot oud, en wil tevens de regionale uitstraling van de stad op het gebied van kunst en cultuur verder versterken. Wethouder Sjoerd Wannet (cultuur) hierover: “Cultuur is de hartslag van de samenleving en het brengt veel voor de stad en haar inwoners en ook haar bezoekers. Een gezond en sterk cultureel veld is daarom essentieel”.

Hoogtepunten uit de startnotitie

  • Focus op infrastructuur en samenwerking: De gemeente zet in op een sterke culturele infrastructuur waarin samenwerking tussen bibliotheek, theater, kunstcentrum, filmhuis, musea en huis voor kunst en gedachten centraal staat. Deze instellingen werken samen met kunstenaars, amateurkunstverenigingen en scholen om kunst en cultuur voor iedereen toegankelijk te maken.
  • Drie hoofdlijnen:
    1. Erfgoed als setting: Gebruik van het unieke erfgoed van Zutphen als basis en inspiratie voor kunst en cultuur. Hiermee zet de gemeente de lijn ‘de stad als podium gebruiken’ door.
    2. Klassiekers en innovatie: Stimuleren van klassieke kunstvormen zoals muziek en ook andere cultuurdisciplines. Denk aan de creatie van crossovers met modern artistiek experimenten en zo nieuwe stromingen vormen.
    3. Artistieke ontwikkeling: Het gaat ook om het ondersteunen van nieuwe vormen van kunst en cultuur. En vooral ook om het stimuleren van jongeren en popcultuur.
  • Brede deelname: De gemeente wil dat iedereen in Zutphen toegang heeft tot kunst en cultuur, met extra aandacht voor jongeren en mensen die anders weinig met cultuur in aanraking komen. We werken aan een keten van talentontwikkeling.
  • Economische en maatschappelijke waarde: Kunst en cultuur zien we als drijvende krachten achter toerisme, recreatie en economische groei, evenals sociale cohesie en welzijn.

Route via de gemeenteraad

De gemeenteraad ontvangt nu deze startnotitie ter informatie. De cultuurnota wordt uiterlijk in Q4 van dit jaar vastgesteld door de gemeenteraad. De link naar de notitie vindt u hier: Startnotitie Beleidsactualisatie kunst en cultuur periode 2025 - 2028.

Participatie met het veld

Vanaf juli tot en met november 2024 worden diverse gesprekken gevoerd met basisinstellingen, cultuurpartners en sleutelfiguren uit verschillende domeinen zoals toerisme en welzijn. Dit participatietraject is essentieel om input te verzamelen voor de verdere uitwerking van de cultuurnota. Deze input zal bijdragen aan een breed gedragen en toekomstbestendig cultuurbeleid voor Zutphen.