Bouw van Zutphense Woonvilla met 24 studio’s gestart

15-10-2024

Stijlvol en duurzaam wonen voor een betaalbare prijs. Een nieuwe Woonvilla aan de Strawinskystraat in Zutphen met 24 studio’s maakt dit mogelijk voor studenten, starters en Young Professionals.

Begin september startte de bouw van de Woonstaete Woonvilla. Een Woonvilla met 24 studio’s, elk met een eigen complete keuken en badkamer. Door het compacte formaat zijn de studio’s zeer geschikt voor studenten en starters. Bovendien kan dit woonconcept in slechts 20 weken gerealiseerd worden.

Van links naar rechts: projectleider Woonstaete Arnold Gerbers, wethouder Jasper Bloem, CEO Woonstaete Pieter Sybrandy, vastgoedadviseur WBS Real Estate Vincent Sybrandy, COO Woonstaete Pieter Sybrandy jr. en mede-eigenaar AKOR Martin van Gent.

Betaalbaar wonen

De vraag naar betaalbare huur- en koopwoningen onder starters en jongeren is groot.

“Door de snelheid waarmee deze woonvilla gebouwd wordt, kunnen we ook snel antwoord geven op de vraag naar dit type woningen,” vertelt wethouder Jasper Bloem. “Iedereen weet hoeveel moeite het kost voor jongeren om een woning te krijgen. De Woonvilla maakt creatiever gebruik van de ruimte, waardoor je kwalitatief goede woningen krijgt die passen binnen het budget van deze doelgroep.”

Subsidie Startbouwimpuls

Naast de stijgende vraag, stijgen ook de bouw-, materiaal- en loonkosten. Hierdoor wordt het bouwen van woningen, met name in het betaalbare huursegment, steeds uitdagender. Om dit soort plannen tóch van de grond te krijgen, riep het Rijk het afgelopen jaar de Startbouwimpuls (SBI) in het leven. Gemeenten kunnen een beroep doen op een bedrag uit de Startbouwimpuls voor onder andere het vergroten van de betaalbaarheid van de woningen, geeft wethouder Jasper Bloem aan.

“We wilden graag dat deze Woonvilla met 24 studio’s snel gerealiseerd ging worden. Ook dienden we een aanvraag in voor subsidie. Het Rijk kende uiteindelijk een bedrag van €300.000 toe aan het project. Dit maakt het voor Woonstaete mogelijk om de Woonvilla te kunnen bouwen en zorgt ervoor dat de huurprijzen daadwerkelijk betaalbaar worden."

Sociale interactie

Het idee van de Woonvilla van Woonstaete is bedacht en ontwikkeld in Zutphen, vertelt Pieter Sybrandy, CEO van Woonstaete.

“We wilden een product ontwikkelen dat relatief eenvoudig op inbreidingslocaties gerealiseerd kan worden. Snel, duurzaam en tegelijkertijd stijlvol. Een gebouw met architectonische uitstraling, een goed energiezuinig woonklimaat en een complete keuken en badkamer. En dankzij de centrale buitenruimte zorg je voor sociale interactie tussen de bewoners.”

Planning

De verwachte oplevering van de woonvilla is april 2025. De komende weken start inschrijfperiode via WBS Real Estate. Begin 2025 worden de studio’s toegewezen aan de nieuwe bewoners.