Fietsparkeren in de binnenstad: hoe zit dat nou?

21-04-2023

In het voorjaar komen steeds meer inwoners en bezoekers op de fiets naar de binnenstad van Zutphen. Daar zijn we blij mee! Op dit moment zijn er 26 fietsparkeerplekken in en rondom de binnenstad van Zutphen. We hebben gemerkt dat er vragen zijn over het parkeren van de fiets in de binnenstad: hoe zit het nou precies? En hoe lang mag je je fiets eigenlijk parkeren? We leggen het graag uit!

Kort en lang parkeren

In Zutphen hebben we twee soorten fietsparkeerplekken: voor kort en voor lang parkeren. Kort parkeren (maximaal 2 uur) mag rondom het station, lang parkeren bij alle andere fietsenstallingen.

Overzicht van alle fietsparkeerplekken in en rondom de binnenstad

Op de website Fietsparkeren Zutphen staat een overzicht van alle fietsparkeerplekken in de binnenstad. Op de kaart kun je aangeven waar je bent of waar je naartoe gaat. De kaart laat dan zien welke fietsparkeerplek het handigst is.

Op de kaart is ook te zien:

  • hoeveel plaatsen er zijn;
  • hoe lang je er mag parkeren;
  • welke fietsparkeerplekken een oplaadpunt hebben voor elektrische fietsen.

Onlangs extra bordjes geplaatst bij fietsparkeerplekken voor kort parkeren

Sinds 2018 is er een aantal plekken waar fietsen maximaal 2 uur gestald mogen worden. We noemen dit kort parkeren. De regel geldt op plekken rondom het station, namelijk bij de fietsparkeerplekken aan de Gasthuisstraat, Stationsstraat, Overwelving, Nieuwstad en Rozengracht. Voordat de regel rondom kort parkeren bestond, parkeerden veel treinreizigers op deze plekken hun fiets. Daardoor ontstond er overlast.

We hebben gemerkt dat de borden die er sinds 2018 stonden niet voldoende zichtbaar zijn. Daarom hebben we vorige week extra bordjes geplaatst bij de fietsrekken. Er is dus niets veranderd op deze plekken. Wel zijn de regels nu duidelijker voor fietsers.