Zutphen start haalbaarheidsonderzoek voor Biostad Zutphen

17-07-2024

De gemeente Zutphen kondigt de start aan van een haalbaarheidsonderzoek naar de realisatie van Biostad Zutphen. Het doel van dit onderzoek is om de mogelijkheden te verkennen voor het omvormen van Zutphen tot een biologische stad, waar gezond en biologisch eten centraal staan.

Wethouder Sjoerd Wannet, portefeuillehouder natuur en klimaat, verklaart: : “Anders omspringen met de manier waarop wij voedsel maken en eten, daarbij sluit dit initiatief sluit naadloos aan. We willen onze inwoners inspireren om stap voor stap meer biologisch en gezond te eten, en zo bijdragen aan een gezondere toekomst. En dan niet alleen aan de keukentafel, maar ook in sportkantines”. En zo voegt hij toe: “Het is belangrijk om te beseffen dat de keuze voor biologisch eten niet iets is dat je als ‘politiek links’ moet bestempelen, biologisch is een logisch antwoord op de vraag hoe we gezonder kunnen leven en een deel van de klimaatpuzzel kunnen oplossen”.

Het haalbaarheidsonderzoek, mogelijk gemaakt door een gemeentelijke subsidie, wordt uitgevoerd door Stichting De Groene Sprong Nederland. Het onderzoek zal leiden tot een uitgebreid programma, dat de basis vormt voor een subsidieaanvraag bij het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV). Albert Wegman, namens Stichting de Groen Sprong, is enthousiast: “Wij zijn ervan overtuigd dat biologisch een bijdrage kan leveren aan de wereld van morgen en mede een oplossing is voor maatschappelijke uitdagingen zoals klimaatverandering, bodemuitputting en voedselzekerheid. Wij willen biologisch laten groeien. Een groter landbouwareaal, meer producten in de supermarkt, een groter aandeel in de bedrijfskantine, scholen en instellingen en meer bio op de menukaart. Maar ook meer biodiversiteit, meer bodemvruchtbaarheid, gezonder, diervriendelijker en nóg duurzamer”.

Het onderzoek richt zich op vier hoofdthema's: consumenten inspireren, biologische kantines en keukens, korte ketens, en organisatie en capaciteitsopbouw. Het uiteindelijke doel is om een duurzaam, lokaal en biologisch voedselsysteem te creëren, dat niet alleen bijdraagt aan de gezondheid van de inwoners, maar ook aan een sterkere regionale economie.