Laatste stap in vaststellen Omgevingsvisie Zutphen 2040

21-03-2025

Ruimte voor woningen, bedrijven, water en groen. Maar ook voor fietsers en wandelaars. En voor alle inwoners genoeg voorzieningen in de buurt. Dat zijn volgens de omgevingsvisie de belangrijkste ontwikkelingen voor de toekomst van Zutphen en Warnsveld. Nadat de omgevingsvisie eind 2024 ter inzage heeft gelegen, leggen burgemeester en wethouders het document nu voor aan de gemeenteraad. Die neemt op 14 april een besluit.

Hoe zien Zutphen en Warnsveld er in 2040 uit? Hoe zorgen we ervoor dat het ook dan prettig wonen, werken, ondernemen en recreëren is in onze gemeente? Om deze vragen te beantwoorden, heeft de gemeente de afgelopen tweeënhalf jaar gewerkt aan de omgevingsvisie. In een intensief traject met veel deelnemers, van inwoners en ondernemers tot maatschappelijke organisaties en gemeenteraad.

138 zienswijzen op ontwerp-omgevingsvisie

Als laatste stap in participatie heeft de ontwerp-omgevingsvisie eind 2024 ter inzage gelegen. Er zijn 138 reacties op het voorstel gekomen. Hierin komen verschillende thema’s vaker terug. Zoals de groei van de gemeente naar 55.000 tot 60.000 inwoners. En de verkenningsgebieden voor meer woningen en bedrijventerreinen. Maar ook het behoud en versterken van de natuur. En het participatieproces. Naar aanleiding van de zienswijzen is de omgevingsvisie op verschillende plekken aangepast. Een reactie op alle zienswijzen en de aanpassingen staan in het Vaststellingsrapport Omgevingsvisie.

Toekomstbeeld

“De omgevingsvisie is het toekomstbeeld voor de hele gemeente Zutphen”, legt wethouder Jasper Bloem uit. “Door een aantal zienswijzen besef ik hoe belangrijk het is om het doel van de omgevingsvisie te blijven benadrukken. In de visie staan de ambities en uitgangspunten voor de komende jaren. Voor wat we belangrijk vinden in de inrichting van de ruimte. En voor onze leefomgeving en de mensen die daarin samenleven, werken, ondernemen en verblijven. Een belangrijk document dus – niet alleen voor ruimtelijke ontwikkeling, maar ook voor bijvoorbeeld het sociaal domein, mobiliteit en duurzaamheid. De ideeën uit de omgevingsvisie hebben geen directe gevolgen: er gaat nu nergens meteen een schop in de grond. We werken de ideeën in de toekomst verder uit in gebiedsplannen.

Bij die uitwerking spelen de betrokken inwoners en ondernemers in het gebied een grote rol.

Ambities en visie

Om een gemeente te zijn en te blijven waar het fijn wonen, werken, ondernemen en recreëren is, noemt de omgevingsvisie drie ambities: Zutphen bloeit, Zutphen onderneemt en beleven in Zutphen. Jasper Bloem: “Met de Omgevingsvisie zetten we een heldere stip op de horizon. We gaan voor een sociale en gezonde gemeente. Met veel groen, dat uitnodigt om te wandelen, fietsen en elkaar te ontmoeten. Tegelijkertijd creëren we ruimte voor bedrijvigheid en vernieuwende initiatieven. Bijvoorbeeld extra woningen in de vorm van hoogbouw. Daarbij zijn we ons bewust van ons waardevolle erfgoed. We zijn geen monumentenstad waar de tijd stil staat, maar gaan juist mee met de tijd. Daarom kiezen we er ook voor om te groeien. Zo kunnen we belangrijke voorzieningen als cultuur, onderwijs, sport en gezondheidszorg op peil houden. Die groei zoeken we zoveel mogelijk binnen de bestaande gemeente. In het landelijk gebied blijft ruimte over voor recreatie, landbouw en bijvoorbeeld de opwek van energie. Het is nu aan ons allemaal om de ambities waar te maken: gemeente, organisaties, bedrijven en natuurlijk inwoners.”

De gemeenteraad bespreekt de omgevingsvisie en het vaststellingsrapport op 7 april in de oordeelsvormende vergadering. Op 14 april neemt de raad een besluit. De omgevingsvisie en het vaststellingsrapport zijn te vinden op www.zutphen.nl/omgevingsvisie.