Michel Groothedde benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau

13-09-2024

Tijdens Open Monumentendag is de Zutphense stadsarcheoloog Michel Groothedde benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Deze Koninklijke onderscheiding is aan Groothedde toegekend voor zijn jarenlange en onvermoeibare inzet om de geschiedenis van Zutphen en omstreken te onderzoeken, te bewaren en toegankelijk te maken voor het grote publiek.

Vanaf jonge leeftijd voelde Michel Groothedde zich aangetrokken tot archeologie en geschiedenis

Wat begon als een kinderdroom, groeide uit tot een levenslange passie waarmee hij niet alleen Zutphen, maar ook de bredere regio op de kaart heeft gezet. Groothedde is verantwoordelijk voor talrijke opgravingen, publicaties, en projecten die de rijke geschiedenis van de stad tot leven hebben gebracht.

Opgravingen, historische atlas, rapporten en boeken

Zijn werk omvat onder andere het initiatief tot de opgravingen in Leesten en Eme, de publicatie van talloze archeologische rapporten en boeken, en zijn rol in de totstandkoming van de historische atlas van Zutphen. Groothedde is bovendien een mentor en inspiratiebron voor studenten, vrijwilligers, en amateurhistorici in de regio.

De benoeming tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau is een eerbetoon aan Groothedde’s jarenlange toewijding en bijzondere verdiensten voor de Nederlandse samenleving.