4-02-2025
De gemeenten in de regio Stedendriehoek, de provincie Gelderland en het ministerie van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening hebben de bestaande woondeal voor de regio geactualiseerd. De nieuwe afspraken, die gaan over betaalbare woningbouw in de periode 2025-2034, worden in mei of juni van dit jaar formeel bevestigd. Deze geactualiseerde woondeal is een belangrijke stap in de gezamenlijke aanpak van de woningbouwopgave.
De regio Stedendriehoek bestaat uit de gemeenten: Apeldoorn, Brummen, Deventer, Epe, Heerde, Lochem, Voorst en Zutphen.
Woningbouw en betaalbaarheid: cijfers op een rij
De regio Stedendriehoek wil de komende jaren 30.000 nieuwe woningen bouwen: ongeveer 17.000 tussen 2025 en 2030 en ongeveer 13.000 woningen in de periode 2031-2034. Van deze woningen nemen de Gelderse gemeenten 23.000 voor hun rekening en de gemeente Deventer 7.000.
Bijzonder aan deze plannen is de focus op betaalbaarheid. Ongeveer 70% van de nieuwe woningen is bedoeld voor middeninkomens, met een aanzienlijk aantal sociale huurwoningen voor mensen met lagere inkomens.
“Iedereen kent het probleem van te weinig woningen. Als Regio Stedendriehoek gaan we ervoor zorgen dat er voldoende betaalbare woningen beschikbaar zijn, zeker ook sociale huurwoningen voor mensen met lagere inkomens. Het realiseren van die woningen lukt alleen als we goed samenwerken met het ministerie en de provincie Gelderland. Met deze afspraken kunnen we die betaalbare woningen nu gaan waarmaken,”
zegt Eva Boswinkel, portefeuillehouder wonen Regio Stedendriehoek.
Ouderenhuisvesting in de regio
Doordat we met elkaar steeds ouder worden groeit de vraag naar geschikte woningen voor ouderen. De regio zet zich in voor voldoende zorgwoningen en stimuleert de doorstroming binnen de bestaande woningvoorraad. Het gaat hierbij onder andere om zorgwoningen, geclusterde woonvormen en woningen zonder trappen, zodat ouderen langer zelfstandig kunnen blijven wonen.
“Het afsprakenkader voor ouderenhuisvesting is een belangrijke stap om ervoor te zorgen dat we onze bewoners de zorg en huisvesting kunnen bieden die nodig is. We werken nauw samen met corporaties, zorgaanbieders en de zorgkantoren om dit voor elkaar te krijgen en de doorstroming binnen de bestaande woningvoorraad te stimuleren,”
aldus Peter Messerschmidt, voorzitter Woonzorg regio Stedendriehoek.
Toekomstbestendig bouwen
Een ander belangrijk onderdeel is het toekomstbestendig bouwen van woningen. Provincie en gemeenten hebben de ambitie om woningen te bouwen die klaar zijn voor de toekomst. Dit houdt in dat er rekening wordt gehouden met klimaatadaptatie, biodiversiteit, de energietransitie en het gebruik van circulaire en biobased materialen.
Gemeenten en woningcorporaties zetten zoveel mogelijk in om woningen en woonwijken toekomstbestendig te bouwen, met aandacht voor een gezonde leefomgeving.
Randvoorwaarden voor succes
Deze woningbouwopgave vraagt om meer dan alleen plannen. Er moeten oplossingen komen voor zaken als de financiering van sociale woningbouw, netcongestie, voldoende personele capaciteit en investeringen in bereikbaarheid. Ook moet er perspectief zijn voor de aanpak van de stikstofproblematiek. Deze randvoorwaarden zijn essentieel om de ambitieuze doelen te kunnen bereiken.
Samenwerking en visie voor de toekomst
De geactualiseerde woondeal is tot stand gekomen door samenwerking tussen lokale en regionale partners, zoals gemeenten, woningcorporaties, zorgorganisaties en de provincie Gelderland. De afspraken passen binnen de bestaande beleidskaders en worden breed ondersteund door de betrokken partijen.
De officiële bekrachtiging van de woondeal volgt in mei of juni 2025. Met de nieuwe afspraken zetten de regio Stedendriehoek en haar partners een belangrijke stap naar een toekomstbestendige en betaalbare woningmarkt, waarin ook de specifieke behoeften van ouderen en klimaatverandering centraal staan.