Volgende stap om Zeeheldenbuurt in Zutphen te vernieuwen

3-09-2024

Om de Zeeheldenbuurt te vernieuwen en klaar te maken voor de toekomst, hebben woonbedrijf ieder1 en de gemeente Zutphen een intentieverklaring getekend. In deze formele verklaring staan afspraken om samen te onderzoeken wat de mogelijkheden zijn om de huidige 240 woningen te slopen en nieuwe duurzame woningen ervoor terug te bouwen. De huidige bewoners zijn en worden hier nauw bij betrokken.

Klaar voor de toekomst

Naast afspraken over het duurzaam vernieuwen van woningen, wordt er ook gekeken naar het groen in de buurt, spelen in de wijk, veiligheid, wegen, energietransitie, omgevingsvisie en kosten. Ook hier worden de bewoners bij betrokken. Wethouder Jasper Bloem is blij met deze belangrijke stap. “Er is veel behoefte aan betaalbare woningen binnen de bebouwde kom, zowel in het koop- als huursegment. We maken in dit plan veel slimmer gebruik van de ruimte, waardoor we meer woningen toe kunnen voegen. Samen met woonbedrijf ieder1 hebben we afspraken gemaakt om na de sloop een fors aantal woningen terug te laten komen. Waarvan in ieder geval 240 sociale huurwoningen. Daarnaast is er nog ruimte voor betaalbare koopwoningen. Hierdoor ontstaat er in het plan een betere mix tussen verschillende woningtypes.“

Betrokken bewoners

Sinds november 2023 betrekt woonbedrijf ieder1 de bewoners actief bij de plannen. Inmiddels is er met bijna alle bewoners persoonlijk gesproken en via nieuwsbrieven en bijeenkomsten worden de bewoners regelmatig op de hoogte gebracht van de ontwikkelingen. Annelies Barnard, directeur-bestuurder woonbedrijf ieder1: “Wij vinden het belangrijk dat mensen een veilige thuisbasis hebben, waar ze zichzelf kunnen zijn en op een prettige manier met elkaar samenleven. Nu en in de toekomst. We begrijpen als geen ander dat de plannen een grote impact hebben en we willen de bewoners zoveel mogelijk ondersteunen. We zijn veel aanwezig in de wijk en organiseren van alles voor de buurt. Dat draagt bij aan de betrokkenheid van de bewoners en het zorgt voor verbinding. Daarnaast wordt er een sociaal plan opgesteld, waarin onder andere staat dat de bewoners voorrang krijgen bij het vinden van een (tijdelijke) woning en zij krijgen een terugkeergarantie naar de Zeeheldenbuurt.”

Vervolgstappen

De eerstvolgende stap is richting de bewoners. Zij worden uitgenodigd voor een bewonersbijeenkomst zodra er meer bekend is over de planuitwerking.