Zutphen en Warnsveld zoeken een nieuwe burgemeester

11-04-2024

Wat voor burgemeester hebben Zutphen en Warnsveld nodig? Na het vertrek van Annemieke Vermeulen eind 2022, is Wimar Jaeger benoemd tot waarnemend burgemeester. Een waarnemer wordt tijdelijk aangesteld door de commissaris van de koning om de overgang tussen burgemeesters te overbruggen en soms om de gemeente in rustiger vaarwater te brengen.

Dit voorkomt dat de gemeente overhaast op zoek moet naar een ‘kroonbenoemde’ burgemeester. Met een waarnemend burgemeester hebben we de tijd om het proces goed te doorlopen én te bepalen wat voor soort burgemeester goed bij onze gemeente zou passen. Met een kroonbenoeming wordt een vaste burgemeester voor zes jaar aangesteld. Hiermee heeft de burgemeester een duidelijke opdracht en draagvlak in de gemeente(raad).

In Zutphen is nu het moment aangebroken waarin we de burgemeestersfunctie weer gaan invullen met een vaste kroonbenoemde burgemeester.

Inwonersenquête

Maar wat voor burgemeester willen we eigenlijk? Wat zijn de wensen van onze inwoners en ondernemers voor de burgemeester? In september beslist de gemeenteraad over de tekst van de profielschets: dit is een uitgebreide vacaturetekst, waarmee geïnteresseerden kunnen zien of hun persoonlijkheid en kwaliteiten goed passen bij onze gemeente.

Om een goede profielschets te maken wil de gemeenteraad graag de mening van de inwoners van Zutphen en Warnsveld horen. Wil jij ook je mening geven: dat kan tot 21 april door deze enquête in te vullen. De resultaten van de enquête wordt meegenomen bij de profielschets.

Vervolg

Nadat de gemeenteraad de profielschets heeft vastgesteld, wordt de vacature geplaatst en kan iedereen die dat wil solliciteren. Na het voeren van de gesprekken, heeft de gemeenteraad een besloten vergadering om te bepalen wie zij aanbevelen als nieuwe burgemeester.

Deze aanbeveling gaat naar ‘de Kroon’: de koning en de minister van binnenlandse zaken. Officieel benoemen zij de burgemeester, maar zij volgen eigenlijk altijd de aanbeveling van de gemeenteraad.

Begin 2025 wordt dan bekend wie de vaste burgemeester van Zutphen en Warnsveld wordt!