Veelgestelde vragen over Oekraïne en Zutphen

Hoeveel mensen komen er naar onze gemeente?

Afhankelijk van de situatie in Oekraïne verandert de vraag naar opvangplekken. Zowel landelijk als in onze veiligheidsregio's.

De gemeente Zutphen is onderdeel van de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland (VNOG). Samen met de andere gemeenten in de VNOG spelen we in op de actuele vraag.

Hoe lang blijven de vluchtelingen?

Dat is afhankelijk van de ontwikkelingen in Oekraïne.

Op dit moment is de wet tijdelijke opvang Oekraïners van kracht. Deze loopt tot 4 maart 2024.

Krijgen de Oekraïense vluchtelingen begeleiding vanuit de gemeente?

Als vluchtelingen uit Oekraïne zich melden, zullen we hen informeren over hoe de opvang in Nederland geregeld is en waar zij heen kunnen. In het geval dat er een specifieke hulpvraag is, kijken we wat nodig is om hen verder te helpen. De gemeente zorgt voor huisvesting, zorg, scholing en alle andere zaken die mensen nodig hebben.

Kunnen vluchtelingen uit Oekraïne zich inschrijven bij de gemeente Zutphen?

Ja. Wij registreren alle Oekraïense vluchtelingen die in onze gemeente verblijven. Mensen met de Oekraïense nationaliteit kunnen door de gemeente ook worden ingeschreven in de Basis Registratie Persoonsgegevens (BRP). Wij schrijven hen dan in op het adres waar zij in onze gemeente (tijdelijk) verblijven.

Het is belangrijk dat zij zich kunnen identificeren met een paspoort of ander identiteitsbewijs. Lees hier meer over het maken van een afspraak en meer informatie.

Ik heb familie of vrienden in Oekraïne, mogen wij hen opvangen?

Ja, dat mag. Uw familie of vrienden moeten zich wel laten registreren bij de gemeente. Neem hiervoor contact op met Publiekszaken via het telefoonnummer 14 0575.

Wij vangen al vluchtelingen op thuis. Wat nu?

Wij registreren alle Oekraïense vluchtelingen die in onze gemeente verblijven. Mensen met de Oekraïense nationaliteit kunnen door de gemeente ook worden ingeschreven in de Basis Registratie Persoonsgegevens (BRP). Wij schrijven hen dan in op het adres waar zij in onze gemeente (tijdelijk) verblijven.

Het is belangrijk dat zij zich kunnen identificeren met een paspoort of ander identiteitsbewijs. Lees hier meer over het maken van een afspraak en meer informatie.

Zijn er inzamelacties of kan ik spullen inzamelen?

In Nederland zijn verschillende lokale initiatieven die spullen verzamelen en naar Oekraïne en of buurlanden brengen. Een overzicht vindt u op Vluchtelingenwerk.nl.

Mijn vraag staat er niet tussen. Met wie kan ik contact opnemen als ik vragen heb?

U kunt een e-mail sturen naar oekraine@zutphen.nl. We proberen uw vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.