Of je nu inwoner of ondernemer bent in onze gemeente: je wilt wonen in een aantrekkelijke omgeving en ondernemen waar kansen zijn. Dit betekent dat je samen moet nadenken over wat je wilt met je omgeving en hoe je dat met elkaar gaat oppakken. Daar biedt de Omgevingswet ruimte voor.
De nieuwe Omgevingswet betekent:
- minder regels;
- meer ruimte voor initiatieven;
- meer verantwoordelijkheden voor inwoners en ondernemers.
Bij de Omgevingswet staan 4 doelen centraal:
- Meer samenhang in beleid, besluitvorming en regelgeving in de fysieke leefomgeving.
- Meer bestuurlijke afwegingsruimte om lokaal maatwerk te kunnen leveren.
- Beter inzicht in, voorspelbaarheid van en gebruiksgemak van de regels in het omgevingsrecht.
- Een snellere en betere besluitvorming over projecten in de fysieke leefomgeving.
Meer over de landelijke invoering van de Omgevingswet
Wilt u meer weten over de invoering van de Omgevingswet in Zutphen? Neem contact op met onze collega's van het omgevingsloket via omgevingsloket@zutphen.nl of 14 - 0575.
Dit verandert er door de Omgevingswet
De Omgevingswet treedt per 1 januari 2024 in werking. De periode van invoering loopt door tot 2029. In die periode is er ruimte om de principes van de wet en de andere manier van werken in te voeren en te verbeteren.
Eenvoudiger en overzichtelijker
Er zijn nu tientallen wetten en nog veel meer regelingen voor de inrichting van ruimte, wonen, infrastructuur, milieu, natuur en water. Al die wetten hebben hun eigen uitgangspunten, doelen en afwegingskaders. Dat maakt het ingewikkeld. Niet alleen voor de mensen die er mee moeten werken. Ook voor ondernemers en inwoners.
- Van 26 wetten naar 1 wet (de Omgevingswet)
- Van 5000 wetsartikelen naar 350
- Van 120 ministeriële regelingen (AMvB’s) naar 4
- Van vele bestemmingsplannen en verordeningen naar 1 digitaal omgevingsplan per gemeente
Gelijke informatiepositie
Uitgangspunt in de Omgevingswet is een gelijke (digitale) informatiepositie van initiatiefnemer, belanghebbende en bevoegd gezag. Het digitaal stelsel heeft voor de gebruiker de vorm van één digitaal loket en brengt alle gegevens over de fysieke leefomgeving bij elkaar. Zo beschikken overheden, inwoners en bedrijven over dezelfde informatie.
Meer ruimte voor lokale initiatieven
Gemeenten mogen zelf, meer dan nu, samen met inwoners, per gebied bepalen wat wel en wat niet kan. Er is meer ruimte voor lokale afwegingen. Participatie heeft een prominente plek in de Omgevingswet. Gemeentes en inwoners bepalen samen de kwaliteit in de leefomgeving.
Door de Omgevingswet komt er meer bestuurlijke afwegingsruimte voor de gemeente. Dit vraagt van raadsleden een meer kaderstellende rol op hoofdlijnen. In de houding die dit van gemeentebestuur en medewerkers vraagt, geldt: meer meedenken met de omgeving, beslissen over hoeveel ruimte er wordt geboden en loslaten.
Snellere procedures
In de Omgevingswet wordt de procedure voor vergunningverlening standaard 8 weken. Dit vraagt om een snelle en adequate vergunningverlening. De 8 weken zijn aangegeven als standaard, omdat de gedachte is dat aan de voorkant de initiatieven met alle betrokkenen zijn besproken en doordacht.
Er geldt een uitgebreide voorbereidingsprocedure (maximaal 26 weken) als de aanvraag om een omgevingsvergunning:
- strijdig is met het omgevingsplan;
- grote gevolgen heeft voor de fysieke leefomgeving;
- veel belanghebbenden kent.
Zes kerninstrumenten
De Omgevingswet kent 6 kerninstrumenten. Voor de gemeente Zutphen zijn deze 4 van belang:
Omgevingsvisie
De Omgevingsvisie is een integrale visie voor de fysieke leefomgeving. Het beschrijft de strategische keuzes voor de lange termijn, de ambities én de gewenste kwaliteit van de fysieke leefomgeving. Het is een verplicht instrument voor de gemeente en vervangt de huidige structuurvisies, verkeers- en vervoersplannen, milieubeleidsplannen enzovoorts.
Omgevingsprogramma
Het Omgevingsprogramma verbindt de doelen van de visie aan de uitvoering. Het beschrijft concrete maatregelen voor bescherming, beheer, gebruik en ontwikkeling van de fysieke leefomgeving. Een programma is niet verplicht.
Omgevingsplan
Het Omgevingsplan regelt een evenwichtige toedeling van functies aan locaties. Daarnaast kan het algemene regels stellen voor activiteiten. Vanaf de invoeringsdatum van de Omgevingswet krijgen alle bestemmingsplannen de status van een omgevingsplan. Vanaf 2029 is het verplicht om 1 omgevingsplan te hebben voor het gehele grondgebied van de gemeente.
Omgevingsvergunning
De Omgevingsvergunning is de integrale toets of ruimtelijke ontwikkelingen (zoals slopen, bouwen, oprichten, gebruiken maar bijvoorbeeld ook kappen) plaats mogen vinden. Er is 1 bevoegd gezag en er komt 1 besluit op 1 aanvraag. De procedure voor vergunningverlening wordt standaard 8 weken.
Oefenen met de kerninstrumenten
Zutphen oefent met de nieuwe kerninstrumenten. Zo zijn we al aan de slag gegaan met een omgevingsplan voor het landelijk gebied.