Zutphen regenbooggemeente

Sinds 2017 is de gemeente Zutphen een regenbooggemeente. We zetten ons actief in voor het verbeteren van de sociale veiligheid en acceptatie van lhbtiq+’ers. We vinden het erg belangrijk dat iedereen zichzelf kan zijn in onze gemeente.

Wat doen we als gemeente op het gebied van lhbtiq+?

  • Op de IDAHOT, Coming Out Day en Paarse Vrijdag hijsen we de regenboogvlag en gebruiken we ons regenbooglogo op onze website en social mediakanalen.
  • We ondersteunen initiatieven vanuit de samenleving voor de lhbtiq+ gemeenschap.
  • We stimuleren scholen, sportclubs en maatschappelijke organisaties om de sociale veiligheid van lhbtiq+’ers te verbeteren.
  • We staan als gemeente in nauw contact met de lokale lhbtiq+ organisaties COC Deventer en Your Pride.
  • We zijn onderdeel van het Gelders leernetwerk lhbtiq+ en houden contact met buurgemeentes omtrent dit onderwerp.
  • In 2022 is een Regenboogagenda vastgesteld, met diverse actiepunten om Zutphen nóg inclusiever te maken.

Heeft u een leuk idee of wilt u graag meepraten? Stuur dan een e-mail naar regenboog@zutphen.nl.

Partners op het gebied van lhbtiq+

Your Pride

Your Pride organiseert maandelijks activiteiten voor lhbtiq+ jongeren in de leeftijd van 13 tot en met 23 jaar en wordt gerund door vrijwilligers. Hun activiteiten hebben als doel om een veilige ontmoetingsplek te creëren voor de doelgroep, waar ook ruimte is om een serieus gesprek te voeren over onderwerpen zoals pesten en genderidentiteit. Lees hier meer.

COC Deventer

Het COC is een landelijke belangenorganisatie voor lhbtiq+’ers en werkt met regionale afdelingen. De gemeente Zutphen behoort tot het werkgebied van COC Deventer. Naast belangenbehartiging heeft het COC ook een aantal werkgroepen, waaronder Cocktail. Dit is een maatjesproject dat gericht is op het ondersteunen van lhbtiq+ asielzoekers. Lees hier meer.

Antidiscriminatievoorziening Art. 1

Als u te maken heeft gehad met discriminatie of er getuige van bent geweest, dan kunt u contact opnemen met Art. 1 Noord Oost Gelderland. Zij bieden een luisterend oor en gaan samen met u op zoek naar een oplossing. Lees hier meer.