Gedenkpark De Ooster

Als je gedenkpark De Ooster oploopt voel je de stilte en geborgenheid. De Ooster werd aangelegd in 1950 en ligt aan de Voorsterallee, aan de oostkant van Zutphen, vlakbij landhuis De Voorst. Sinds 12 oktober 2011 werd op het terrein van de begraafplaats het crematorium 'De Omarming' in gebruik genomen. De aula die bij het crematorium hoort, kan ook gebruikt worden voor de herdenkingsdienst bij de begraafplaats.

Ook is er een gedeelte voor natuurlijk begraven aanwezig. Op het terrein staan veel bomen. Het straalt rust uit en het is een gemoedelijke plek.

Geschiedenis De Ooster

Gedenkpark De Ooster is in de jaren 50 van de 20e eeuw aangelegd. Een nieuwe begraafplaats was nodig, omdat de graven op de Oude Begraafplaats allemaal waren uitgegeven. Door een grenswijziging met Gorssel en Warnsveld (in 1950) is De Ooster in het buitengebied aangelegd en is een traditionele begraafplaats. Het moest namelijk vooral een rustige en vredige begraaftuin worden. Na verschillende problemen is de gemeenteraad in 1952 akkoord gegaan met een eenvoudige begraafplaats zonder aula en dienstwoning.

De eerste begrafenis was op 7 juli 1958. In de jaren 60 werd er gelukkig toch nog een aula en dienstwoning gebouwd. Al snel bleek de aula te klein en in de jaren 80 is de aula uitgebreid en verbeterd.

Tijden

De tijden voor het begraven, uitstrooien of bijzetten zijn op werkdagen van 8.00 uur tot 16.00 uur en op zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur. Op verzoek zijn andere tijden bespreekbaar.

U kunt de gedenkparken iedere dag bezoeken van zonsopgang tot zonsondergang.

Op speciaal verzoek is ook op zon- en feestdagen een mogelijkheid tot begraven of het plaatsen van urnen.

Contact

U kunt contact opnemen door een e-mail te sturen naar gedenkparken@zutphen.nl.