Gedenkpark De Oude Begraafplaats

Wanneer u de Oude Begraafplaats binnen gaat via de houten ingang, voelt u meteen dat u op een bijzonder plek bent. De historie, de oude graven en de Engelse stijl maken het park een unieke plek. Gedenkpark de Oude Begraafplaats ligt aan de Warnsveldseweg in Zutphen.

Op het terrein staan nog veel bomen die zijn aangeplant toen de Oude Begraafplaats werd aangelegd en zijn nu dus bijna tweehonderd jaar oud. Door de bomen, het licht glooiende terrein en het water om het park, is er een prachtig gedenkpark ontstaan waar u herinneringen kunt ophalen of een kleine wandeling kunt maken. Op de bankjes in het park kunt u even uitrusten van de waan van de dag.

De Oude Begraafplaats bestaat uit drie delen. Twee delen daarvan zijn in het beheer van de gemeente.

Engelse landschapsstijl

Het eerste, oudste deel, is ingericht in de Engelse landschapsstijl. Meteen als u het gedenkpark op komt, voelt u dat het een bijzondere en sfeervolle plek is. De grote, oude bomen, de oude grafmonumenten en de gazons vol kruiden en planten, maken duidelijk dat Oude Begraafplaats een bijzondere plek is. Wie over de paden loopt, voelt de rijke historie en de zorg die aan het gedenkpark besteed wordt.

Geometrisch ontwerp

In de periode dat het tweede deel is ingericht, tussen 1932 en 1940, werden nieuwe begraafplaatsen aangelegd volgens een geometrisch ontwerp. In de plattegrond en beplanting is gespeeld het symmetrie. Het gedenkpark ziet er nu anders uit dan voorheen. Omdat ze te groot werden zijn de coniferen vervangen door lage heesters. Ook is het ontwerp niet meer zo ‘strak’. Grasranden tussen de paden zijn verdwenen en er zitten hiaten in de rijen grafstenen. Ondanks de veranderingen is ook dit deel van het gedenkpark, zeer terecht, een monument. 

Geschiedenis de Oude Begraafplaats

Wanneer u de entree de Oude Begraafplaats binnenloopt, loopt u onder een houten poortgebouw door. Dit poortgebouw staat er vanaf het begin en is inmiddels, net als de hele begraafplaats, een Rijksmonument geworden.

Het park bestaat uit drie delen, die gescheiden worden door een gracht. Van oudsher was er een deel voor protestanten en een kleiner deel voor rooms-katholieken. Inmiddels is het deel van de protestanten in beheer van de gemeente en kan iedereen hier begraven worden. Het deel van de rooms-katholieken wordt door hen zelf onderhouden.

Tijden

De tijden voor het begraven, uitstrooien of bijzetten zijn op werkdagen van 10.00 tot 17.00 uur en op zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur. Op verzoek zijn andere tijden bespreekbaar.

U kunt de gedenkparken iedere dag bezoeken van zonsopgang tot zonsondergang.

Contact

U kunt contact opnemen door een e-mail te sturen naar gedenkparken@zutphen.nl.