Zakenpaspoort of tweede paspoort

Reist u veel voor uw beroep? Dan kunt u een zakenpaspoort aanschaffen. Een zakenpaspoort is eigenlijk een ‘gewoon’ paspoort, maar heeft extra bladzijden. Zo is er meer ruimte voor visa en douanestempels. Als u een zakenpaspoort aanvraagt, kunt u niet ook nog een normaal paspoort aanvragen.

U kunt ook een tweede paspoort aanvragen naast uw ‘normale’ paspoort. Dit kan bijvoorbeeld als uw paspoort regelmatig bij een buitenlands consulaat ligt voor een visumaanvraag. Of als in uw eerste paspoort stempels staan van landen die in conflict zijn met de landen die u moet bezoeken (dit kan problemen opleveren bij de toelating tot die landen). U kunt dan reizen met uw andere paspoort. De voorwaarden voor aanvraag van een tweede paspoort zijn wel strenger.

Een tweede paspoort is twee jaar geldig en wordt niet verstrekt voor een eenmalig bezoek of privéreizen. Een tweede Nederlandse identiteitskaart is niet mogelijk.

Hoe werkt het?

Als u uw zakenpaspoort of tweede paspoort komt aanvragen, moet u van tevoren een afspraak maken in het stadhuis. Na vijf werkdagen kunt u uw paspoort afhalen. Ook hiervoor maakt u van tevoren een afspraak. Belangrijk: het eerste paspoort moet nog minimaal zes maanden geldig zijn.

De gemeente controleert of u in aanmerking komt voor een tweede paspoort:

 • We kijken bij uw huidige (tweede) paspoort naar uw reisgedrag. Hiervoor bekijken we bijvoorbeeld de stempels en visa.
 • Kunnen we aan de hand van uw huidige paspoort niet zien of u in aanmerking komt voor een tweede paspoort, dan heeft u andere bewijsstukken nodig. Bijvoorbeeld:
  • een boeking van een reis naar een land, dat volgens de lijst van Buitenlandse Zaken conflicteert met een land waarvan in het eerste paspoort een visum zit;
  • een boeking voor een reis én een bewijs van een buitenlandse vertegenwoordiger waaruit blijkt dat het eerste paspoort in zijn of haar bezit voor een visumaanvraag. Wij kunnen hiervoor bijvoorbeeld met deze vertegenwoordiger bellen.

Meenemen

 • Alle reisdocumenten die u heeft: paspoort en identiteitskaart, geldig en verlopen en ook als ze niet Nederlands zijn.
 • Een goede pasfoto.

Kosten

Aanvragen of verlengen van een zakenpaspoort of tweede paspoort:

 • vanaf 18 jaar: €74,75
 • tot en met 17 jaar: €56,55
 • Bij een spoedaanvraag betaalt u €50,90 extra

U betaalt uw paspoort bij de aanvraag met pin of contant.