Openbaar toilet binnenstad

De gemeente Zutphen wil graag een inclusieve gemeente zijn met de meest gastvrije binnenstad van Nederland. Daarom heeft de gemeenteraad besloten om een openbaar toilet te realiseren dat ook voor mindervaliden toegankelijk is.

Eerste openbaar (mindervaliden)toilet komt op De Rijkenhage

Het eerste openbare (mindervaliden)toilet in de binnenstad van Zutphen komt op De Rijkenhage.

Uit enquêtes bleek in eerste instantie dat het stadhuis de beste locatie voor een toilet zou zijn. Maar realisatie van een toilet op deze plaats komt pas in beeld bij de verbouwing van het stadhuis over enkele jaren. Daarom kiest gemeente Zutphen nu voor De Rijkenhage als plek voor het eerste openbaar (mindervaliden)toilet.

Het toilet zal vlakbij de opstapplaats van de fluisterboten aan De Berkel komen. Er komen ook twee gewone openbare toiletten voor de deelnemers aan de rondvaarten. De toiletten kunnen waarschijnlijk in de tweede helf van 2024 in gebruik worden genomen.

Het verhaal achter de plaatsing van openbaar (mindervaliden)toiletten

Wist u dat:

  • 1 op de 3 Nederlanders aangeeft dat het tekort aan openbare toiletten invloed heeft op de kwaliteit van hun leven?
  • 25% van alle Nederlanders soms tot regelmatig thuisblijft vanwege een tekort aan toiletten?

De gemeente Zutphen wil graag een inclusieve gemeente zijn met de meest gastvrije binnenstad van Nederland. Daarom heeft de gemeenteraad besloten om een openbaar toilet te realiseren die ook voor mindervaliden toegankelijk is. Zo kan iedereen, naar een schoon en toegankelijk toilet tijdens een bezoek aan de binnenstad van Zutphen.

We vroegen inwoners en ondernemers om mee te denken

Voor de realisatie van het eerste openbare (mindervaliden)toilet zijn drie locaties onderzocht:

  1. Broederenkerkhof
  2. Groenmarkt
  3. Raadhuissteeg (achter Burgerzaal en witte vleugel)

We vroegen inwoners en ondernemers welke locatie zij de beste vonden. Dit konden zij aangeven via de website openbaartoilet.zutphen.nl en tijdens een bijeenkomst voor omwonenden en ondernemers. Ook reageerden mensen via brief of gingen in gesprek met wethouder Verschure. We kregen daarbij ook nieuwe locaties voorgesteld.

Stadhuis als mogelijke locatie

Eén van de locaties die we voorgesteld kregen, is het stadhuis. Het stadhuis moet verbouwd worden, omdat het gebouw niet meer voldoet aan de huidige wensen voor het gebruik. Tijdens deze verbouwing zou een zelfreinigend openbaar (mindervaliden)toilet gerealiseerd kunnen worden, dat 24 uur per dag beschikbaar is. Het toilet wordt dan onderdeel van een bestaand gebouw.

Voordelen van deze plek zijn dat:

  • we in de historische binnenstad geen apart toilet hoeven te bouwen;
  • de kans op overlast voor inwoners en ondernemers veel kleiner is;
  • de plek dichtbij de zuidelijke ingang van het centrum ligt. De plek is goed bereikbaar, zichtbaar en vindbaar.

Goede keuze, maar niet snel te realiseren

Omdat de verbouwing van het stadhuis nog niet snel plaatsvindt, zal het nog enkele jaren duren voordat het toilet gerealiseerd is. We kiezen er daarom voor eerst een toilet te realiseren op de Rijkenhage. Deze locaties was al in beeld voor een tweede toilet. Hier komt nu het eerste openbaar (mindervaliden)toilet. Een mooie plek, want:

  • de Rijkenhage ligt dichtbij de noordelijke ingang van de binnenstad;
  • deze plek is in de buurt van de opstapplaats van de fluisterboten;
  • een toilet hier past goed in de omgeving.

Deze plannen hebben we met omwonenden en ondernemers van de Rijkenhage en omgeving besproken. Belangrijke uitkomsten van dit gesprek:

  • Plaats het toilet bij voorkeur bij de opstapplaats voor de fluisterboten, en niet in de buurt van de Overwelving.
  • Stichting Toeristisch Varen vraagt om twee extra ‘gewone’ toiletten en een urinoir die zij zelf schoonmaken en onderhouden. Dit zou heel fijn zijn voor alle bezoeker svan de fluisterboten (ongeveer 30.000 in 7 maanden).

Volgende stappen

De volgende stappen zijn nu gepland:

  1. Een stedenbouwkundige stelt randvoorwaarden op.
  2. Een architect maakt een ontwerp voor de locatie bij de opstapplaats van de fluisterboten. Het verzoek van Stichting Toeristisch Varen om extra toiletten wordt hierin meegenomen. Met de stichting kijken we welke verantwoordelijkheden en kosten hierbij horen. De architect houdt extra rekening met de historische omgeving van de locatie.Er komt een tweede informatieavond voor de omwonenden en ondernemers. We vragen dan om een reactie op de uitgewerkte plannen. De bouwkosten worden berekend, de aanbesteding start en we gaan vergunning aanvragen.

Geen haast

We vinden het belangrijk dat er een goed ontwerp komt dat past in de bijzondere historische locatie. Dit vraagt om een goede voorbereiding en een lang vergunningentraject (ongeveer 6 maanden). We kiezen voor goed voorbereiden, en niet voor zo snel mogelijk plaatsen. Daardoor verwachten we dat het openbaar (mindervaliden)toilet in de tweede helft van 2024 gerealiseerd is.