De binnenstad is van ons allemaal: bewoners, ondernemers, bezoekers, pandeigenaren. Samen werken we aan een goede balans tussen een levendige en leefbare binnenstad.
Veel mensen komen naar de binnenstad voor de winkels en horeca. Maar het stadshart is ook een belangrijke plek om te wonen. Verder komen mensen er om elkaar te ontmoeten en tijd door te brengen. Het centrum heeft dus veel verschillende functies. Dat vraagt om een goede mix. Tegelijk willen we de kwaliteit nog meer versterken. Van de historische binnenstad, van de winkels en horeca én van de verblijfsruimte.
Zo zien we dat
De afgelopen jaren hebben we met veel partijen samengewerkt aan de binnenstad. Met succes! De binnenstad ligt er verzorgd bij. Er staan niet heel veel panden leeg. Zutphen onderscheidt zich door de rijke cultuurhistorie. De winkels en horeca hebben een eigen karakter. De stad is kleinschalig en heeft een menselijke maat. Van hieruit werken we verder aan een aantrekkelijke binnenstad. Elk deelgebied speelt zijn eigen rol.
- Kernwinkelgebied: hier zijn vooral winkels, bijvoorbeeld met mode en luxe spullen. En allerlei restaurants, lunchzaken en andere horeca.
- Nieuwstad: in het zuidelijk deel vind je ambachtelijke zaken en diensten, bijvoorbeeld rondom gezondheid. In het noordelijk deel is ruimte voor wonen en werken.
- Polsbroek: vormt de toegang tot de binnenstad. Hier kun je parkeren en doe je de dagelijkse boodschappen. Er komt ook steeds meer ruimte voor wonen.
- ’s Gravenhof en omgeving: dit is het cultuurkwartier. Hier zijn activiteiten op het gebied van kunst, cultuur en erfgoed.
- Aanloopstraten: hier is ruimte voor ondernemen, wonen en ontspanning. Je vindt er vernieuwende en verrassende winkels en andere initiatieven.
- IJsselkade en Noorderhaven: dé plek om te wandelen en relaxen aan het water en in het groen. Met horeca om een terrasje te pakken. Maar ook ruimte om te wonen.
Zo doen we dat
Werken aan een levendige én leefbare binnenstad doen we samen met bewoners, ondernemers, bezoekers en pandeigenaren. Als gelijkwaardige partners. Waarbij de gemeente wel haar eigen publieke verantwoordelijkheid heeft.
- We gaan verder met de samenwerking met binnenstadsmanagement en Stichting Zutphen Promotie. Zo versterken we de samenwerking tussen ondernemers en vastgoedeigenaren.
- De gemeente stuurt op kwaliteit. De Omgevingswet biedt hiervoor mogelijkheden. Er zijn bijvoorbeeld regels over de uitstraling van terrassen, reclameborden en wonen boven winkels. Samen met ondernemers en eigenaren passen we de regels toe. Zodat de binnenstad de gewenste uitstraling heeft.
- Ook stuurt de gemeente op de samenhang van functies per deelgebied. Met binnenstadsmanagement maken we hierover afspraken.
- We maken uitgangspunten voor de kwaliteit van de horeca.
- Binnenstadsmanagement heeft regelmatig overleg met beheer en onderhoud en andere afdelingen van de gemeente. Zodat we signalen over kwaliteit snel kunnen oppakken.
- Stenen, bankjes, plantvakken en andere materialen in de openbare ruimte moeten van dezelfde kwaliteit zijn. Die kwaliteit leggen we vast.
Samen op weg naar een nog mooier stadshart.
Lees meer over het programma binnenstad.