Afgeronde projecten Rivier in de Stad

Alle projecten van Rivier in de Stad staan op de kaart hieronder. De projecten 'IJsselkader fase 2', ‘Groenmarkt/Marspoortstraat’, ‘IJsselkade fase 1’, ‘Oude IJsselbrug’ en ‘Tichelbeeksewaard’ zijn klaar.

Een kaart die alle deelprojecten toont van het project Rivier in de Stad

IJsselkade fase 2

Tijdens de 2e fase zijn er brede trappen aangelegd langs de IJssel. Hierop kan je heerlijk zitten en genieten van de zon en de langsvarende schepen. De trappen geven de rivier ook iets meer ruimte bij hoge waterstand. Verder heeft het waterwerk een opknapbeurt gekregen. Het staat weer garant voor volop speelplezier. Vlak bij het waterwerk heeft in de zomer van 2022 het restaurant Lekker aan de IJssel de deuren geopend.

Groenmarkt en Marspoortstraat

De Groenmarkt en Marspoortstraat vormen een verbinding tussen de IJsselkade en de binnenstad. In 2015-2016 hebben beide straten een opknapbeurt gekregen met nieuwe bestrating, natuurlijke led-verlichting en nieuwe bomen op de markt.

Uitzicht op de Groenmarkt en de Marspoortstraat, vanaf de Wijnhuistoren

De Wijnhuistoren, aan het eind van de Groenmarkt, kreeg nieuwe schijnwerpers. De toren is hierdoor in de avonduren opvallend en natuurlijk verlicht.

Werklui ontdekten tijdens de werkzaamheden op de Groenmarkt de waterpomp waar vroeger de dorpspomp op stond. Er is een nieuwe pomp geplaatst op de put, die er hetzelfde uitziet als de oude ‘Prins van Oranje’-pomp. Je kunt hier drinkwater tappen. Op het bankje dat erbij staat, is een usb-aansluitpunt en gratis wifi. Een nieuwe, moderne ontmoetingsplek dus!

IJsselkade, fase 1

Een groot deel van de IJsselkade heeft al een groene inrichting gekregen, met meer ruimte voor fietsers en voetgangers. De rijbaan is vernieuwd. Onder de rijbaan zijn kabels en leidingen vervangen. Ook heeft de IJsselkade nieuwe verlichting. De Berkelbrug, waar de Berkel uitmondt in de IJssel, is vernieuwd.

Samen met het waterschap hebben we ook een deel van de hoogwaterkering vervangen. Er ligt een nieuwe deksteen op en de kering heeft een nieuwe bakstenen 'bekleding'.

Het monument op de IJsselkade, dat herinnert aan de executie van 9 verzetsstrijders op 31 maart 1945, is verplaatst naar de plek van de moorden. Een 10e man overleefde de executie. Op een gedenksteen staan de namen van de strijders.

Lees wat er nog gaat gebeuren op de pagina IJsselkade, fase 2.

Oude IJsselbrug

De oude IJsselbrug verbindt De Hoven en de binnenstad. Om deze verbinding te verbeteren, is een breder en prettiger fiets- en voetpad aangelegd over de rivier. Dit loopt van de IJsselkade tot de Tichelbeeksewaard.

Een lange bank vormt de scheiding tussen het fietspad en het voetpad. In de bank staan verwijzingen naar belangrijke momenten in de geschiedenis van Zutphen. De balustrade is van glas, met een stalen balk bovenop. Het fietspad aan de Hovense kant is ook vernieuwd. Het voetgangerspad loopt van de IJsselkade naar de Tichelbeeksewaard. Met een trap kun je naar beneden en via de uiterwaarden naar De Hoven.

De brug heeft nieuwe, duurzame verlichting gekregen. De kleur verandert mee met de seizoenen. De verlichting is voor een groot deel verwerkt in de bank.

Aan de onder- en bovenkant van de brug is onderhoud uitgevoerd. Het asfalt op de rijbaan is nieuw. De brug is beter bestand tegen hoge temperaturen. We hoeven hem daardoor niet of nauwelijks te koelen bij heet weer. De ‘machinekamer’ van de hefbrug is ook vervangen.

De boogbrug is geschilderd in een nieuwe kleur: grijsblauw (RAL 7031). Het ‘brugwachtershuisje’ kreeg ook de nieuwe kleur. Toen het schilderwerk af was, ontstond er beroering omdat een deel van de brug (de 'aanbrug') aan de Hovense kant niet was geschilderd. Bewoners hebben de brug toen afgeschilderd. De gemeente maakte hiervoor budget vrij en zorgde dat het schilderen goed en veilig gebeurde.

De officiële opening van de brug was op 12 december 2017.

Tichelbeeksewaard

De Tichelbeeksewaard langs de IJssel ligt centraal in het gebied van Rivier in de Stad. Dit natuurgebied vormt een groene verbinding tussen de binnenstad, de IJssel en De Hoven. Met enkele paden is een wandelrondje van 1,3 kilometer gemaakt waar je lekker kunt uitwaaien. Het pad is ook toegankelijk met rollator en kinderwagen. Daarnaast is er een pad van ‘boomstammen’ van beton en een graspad. Op verschillende uitzichtpunten kun je even uitrusten en genieten van het mooie uitzicht.

Er is een folder van het rondje Tichelbeeksewaard. Deze kunt u ophalen in het stadhuis en bij de VVV.