Polsbroek

Polsbroek is één van de ingangen naar de binnenstad van Zutphen. De Polsbroek, Polsbroekpassage en Boompjeswal zijn hier bijzondere plekken. Aangrenzend hieraan ligt een grote parkeerplaats en een drukbezocht overdekt winkelcentrum van Ahold.

Het gebied is nu weinig uitnodigend. Samen met verschillende grondeigenaren willen we daar verandering in brengen. Zo wordt Polsbroek een mooiere en uitnodigende plek voor bewoners, omwonenden en bezoekers van de binnenstad. Er zijn daarom ideeën om:

  • verouderde kantoren en winkels in het gebied geleidelijk te vervangen door woningen;
  • in het park de geschiedenis van deze plek weer zichtbaar te maken;
  • de loop- en fietsroutes tussen het parkeerterrein en de binnenstad aantrekkelijker te maken;
  • bestaande gebouwen, bestrating en groen te vernieuwen en klimaatbestendiger te maken.

Voordat deze ideeën verder uitgewerkt worden, maken we eerst een ruimtelijk ontwikkelingskader.

Wat staat er in het ruimtelijk ontwikkelingskader?

We kunnen natuurlijk ieder idee afzonderlijk beoordelen. Maar dat kan zorgen voor een gebrek aan samenhang. Liever zien we dat alle ontwikkelingen in relatie tot elkaar staan en elkaar versterken. Daarom besloot de gemeente om een gebiedsvisie te laten maken voor het totale gebied Polsbroek, inclusief het Boompjeswalpark.

In deze gebiedsvisie, ruimtelijk ontwikkelingskader genaamd, brengen we in beeld hoe we de ideeën op elkaar afstemmen. Er staan ook uitgangspunten in waarmee bouwinitiatiefnemers rekening moeten houden bij de uitwerking van hun ideeën tot plannen.

In het ruimtelijk ontwikkelingskader komt bijvoorbeeld te staan waar woningbouw mogelijk is, hoe hoog een gebouw maximaal mag worden, welke ontwerpuitgangspunten gelden voor het Boompjeswalpark en nieuwbouw, hoe de samenhang tussen de gebiedsdelen wordt uitgevoerd en hoe wordt aangesloten bij de historische bebouwing. 

Kortom, met het ontwikkelingskader zorgen we ervoor dat alle ontwikkelingen aansluiten op elkaar.

Bureau BDP kreeg de opdracht om het ruimtelijk ontwikkelingskader voor Polsbroek te maken. Bureau BDP is goed bekend met de binnenstad van Zutphen. Dit bureau heeft eerder de Binnenstadvisie en de visie Vesting van de Toekomst opgesteld. Het ruimtelijk ontwikkelingskader Polsbroek past binnen deze visies.

De eerste versie van het ruimtelijk ontwikkelingskader is begin april 2023 aan de bewoners en omgeving van Polsbroek gepresenteerd. In februari/maart 2024 is een aangepaste versie van het ruimtelijk ontwikkelingskader, waarin rekening s gehouden met de ingediende zienswijzen, aan direct omwonenden, ondernemers, pandeigenaren en ontwikkelaars gepresenteerd. Het collegevoorstel op basis van deze versie is door het college op 23 april 2024 goedgekeurd en wordt ingediend als raadsvoorstel.

Bekijk de presentatie van de eerste versie van het structuurplan (pdf, 17 MB)

Welke bouwinitiatieven zijn er?

  • Een aantal jaren geleden heeft de samenwerking Nijhuis Bouw / Ontwikkelingsmaatschappij Apeldoorn (OMA) bij de gemeente aangegeven haar vastgoed in de Polsbroek te willen herontwikkelen.
  • Ahold heeft bij de gemeente aangegeven het winkelcentrum te willen vernieuwen en het parkeerterrein te willen herinrichten.
  • ABN-AMRO  heeft enige tijd geleden haar vastgoed verkocht aan Nijhuis Bouw. Nijhuis Bouw wil het kantoorgebouw vervangen door een woongebouw.

Wat zijn de ideeën voor het park de Boompjeswal?

Het park aan de Boompjeswal blijft net zo groot als nu.

Herinrichting park

De gemeente is eigenaar van het park aan de Boompjeswal. Als gemeente willen we het park herinrichten en de geschiedenis van de plek weer zichtbaar maken. De visie Vesting van de Toekomst is één van de uitgangspunten bij de herinrichting van het park.

Ecologische waarde, aanwezigheid bosuil en grote roekenkolonie

Het park heeft ecologische waarde en doet dienst als natuurlijke waterberging. We hebben de natuurwaarden en natuurkansen voor de Boompjeswal onderzocht. Dit onderzoek is een belangrijk onderdeel bij de verdere uitwerking van de herinrichting. Ook is in dit onderzoek de aanwezigheid van de bosuil en een grote roekenkolonie naar voren gekomen.

Wat betekenen de verschillende hoogtes van de eventuele nieuwbouw? Waarom laten we verschillende varianten uitzoeken? En waar komt de eventuele nieuwbouw precies?

Het gebied Polsbroek ligt in de binnenstad: deels in en deels direct aan het beschermd stadsgezicht. In dit gebied is ruimte om in de binnenstad nieuwe woningen toe te voegen en de kwaliteit van de omgeving te verbeteren.

We willen zorgvuldig met de planontwikkeling omgaan. Daarom verkenden we verschillende volumes en hoogtes voor nieuwbouw. Op die manier kunnen we goed de verhouding in relatie tot de omliggende bebouwing zien, een beeld schetsen van verkaveling en type woningbouw én de ontwikkelende partijen kaders meegeven voor wat mogelijk is.

Het aantal woonlagen ligt dus nog niet vast. Het college van burgemeester en wethouders heeft een voorstel aan de gemeenteraad gedaan, waarin de voorkeur voor de maximaal te hanteren bouwhoogtes is aangegeven. Het college heeft in haar raadsvoorstel gekozen voor het Ambitieus scenario. Dat wil zeggen: 4 lagen plus dak als gemiddelde basishoogte en een bebouwingsaccent van 7 lagen plus dak en één van 5 plus dak. De gemeenteraad maakt uiteindelijk de keuze voor de maximale bouwhoogte. 

Bekijk het document Ruimtelijke kaders Polsbroek Zutphen, Stedenbouwkundige aanpak en aanzet beeldkwaliteit, april 2024 (pdf, 15 MB)

Mogelijke locaties nieuwbouw

  • Op het perceel (stuk grond) waar voorheen het ABN-AMRO kantoor gevestigd was met daarbij een klein deel van de parkeerplaats van Ahold (meest zuidelijke punt).
  • Bij de Polsbroekpassage. Hier zijn verschillende grondeigenaren. OMA / Nijhuis heeft aangegeven haar bezit te willen herontwikkelen. Deze partij wil graag samen met andere grond- en vastgoedeigenaren in het gebied, waaronder de gemeente Zutphen, verkennen wat de mogelijkheden zijn.
  • In het verlengde van de Donkeresteeg, aansluitend op de historische bebouwing. Daarmee ontstaat tussen de Laarstraat en deze woningen een nieuwe woonhofje.

Kaart van het gebied, met daarop aangegeven de locaties Donkeresteeg, Polsbroekpassage, ABN-Amro en Boompjeswal. Uitleg staat in de tekst van de pagina.

Hoe zit het met parkeren en verkeer in het gebied?

Bij de verdere uitwerking wordt ook gekeken naar de oplossing voor parkeren. Het uitgangspunt is dat er bij de nieuwbouwlocaties op eigen terrein wordt geparkeerd. Bij het uitwerken van de plannen moeten we goed kijken naar de huidige parkeervraag en toekomstige parkeervraag. 

Voor fietsers en voetgangers moet het een aantrekkelijker gebied worden. De inrichting moet veilig en overzichtelijk zijn en uitnodigen om zo veel mogelijk per fiets of te voet naar de binnenstad en het winkelcentrum te gaan. De Boompjeswal blijft een doorgaande fietsroute, niet voor doorgaand autoverkeer. Ahold denkt mee over de aantrekkelijke inrichting en routes over de parkeerplaats.

Hoe ziet de planning eruit? En kan ik als inwoner nog reageren op het plan?

In september 2022 en april 2023 zijn twee informatiebijeenkomsten geweest voor direct omwonenden van het gebied. Tijdens de bijeenkomst op donderdag 6 april 2023 konden direct omwonenden een reactie geven op de eerste versie van het ruimtelijk ontwikkelingskader. 

In februari (ondernemers, pandeigenaren en winkeliers) en maart (direct omwonenden) 2024 zijn nieuwe informatiebijeenkomsten geweest. Hierin is het aangepaste ontwikkelingskader gepresenteerd. Op 23 april 2024 heeft het college het raadsvoorstel goedgekeurd.

Planning

De planning voor besluitvorming door de gemeenteraad is als volgt:

  1. Op 8 mei 2024 vindt een beeldvormende raadsvergadering plaats. Tijdens deze vergadering zal de raad een presentatie krijgen over de binnenstad, waarbij ook het gebied Polsbroek aan bod komt. U heeft de mogelijkheid om tijdens deze vergadering in te spreken.
  2. 20 juni 2024 is er een oordeelsvormende raadsvergadering over het door de gemeenteraad vast te stellen document. Ook hier kunt u als inwoner weer inspreken.
  3. 8 juli 2024 neemt de raad een definitief besluit over het document. Op deze datum is inspreken niet meer mogelijk.

Let op: De data 20 juni en 8 juli betreft voorlopig geplande data. Hierin kan nog verandering komen als gevolg van grote druk op de raadsagenda’s in verband met het zomerreces. De definitieve data kunt u binnenkort vinden op deze pagina. 

Reageren

Wilt u reageren op het ruimtelijk ontwikkelingskader? Dan kunt u tijdens de hierboven genoemde vergaderingen gebruikmaken van het spreekrecht. Wilt u gebruik maken van het spreekrecht? Dan moet u dit vooraf melden bij de griffie. Houd de website van de gemeenteraad in de gaten voor de data van de Forum- en raadsvergadering.