Vesting van de Toekomst

De gemeente heeft een visie Vesting van de toekomst gemaakt. Hierin staan ideeën om de oude vesting van de stad beter te laten zien. Op die manier moeten bewoners en bezoekers de geschiedenis kunnen beleven en koele plekken vinden op warme dagen. De gemeente wil de visie gebruiken om plannen voor de binnenstad rondom wonen, klimaat en verkeer op te pakken en te beoordelen.

Visie vesting van de Toekomst

De vesting is de grens van de oude binnenstad. In het verleden beschermde de vesting Zutphen vooral tegen vijanden. De vesting is nu een groen gebied met historische bouwwerken en water. De vesting biedt nu ruimte voor ontspanning en koele plekken in de stad. De grens van de oude binnenstad is een bron van informatie over de geschiedenis van Zutphen. De visie Vesting van de toekomst helpt om de geschiedenis en de vorm van de stad te begrijpen en te versterken.

Ideeën voor de toekomst

In de visie Vesting van de toekomst staan ideeën om de oude vesting beter te laten zien. Ook zijn er ideeën voor verkoeling van de binnenstad. De belangrijkste punten voor de toekomst zijn:

  • De muren van de oude vesting met groen en water vormen een lint waar bewoners en bezoekers langs kunnen wandelen. Ook kunnen zij hier aan het water en in de schaduw van bomen zitten.
  • Binnen de stadsmuur zorgen groene hofjes en water voor verkoeling en rust in de stad. Daarnaast zijn geveltuintjes in de straten en groene tuinen van bewoners belangrijk. Ook bij nieuwe plannen vormen hofjes een groene en rustige voor bewoners en bezoekers.
  • Bewoners en bezoekers kunnen wandelen in het groen bij de bastions (verdedigingswerken van de vesting) en grachten uit de 17e eeuw. De bastions en grachten vormen een kring rond de oude stadsmuur. Hier zijn er mogelijkheden om energie uit water op te wekken, bouwwerken te plaatsen op de bastions en vaarroutes te maken door de grachten.
  • Bij de linies, die bijvoorbeeld in het Waterkwartier nog te herkennen zijn, kan de vesting een thema zijn voor het ontwikkelen van de buurten. De vesting is namelijk een inspiratiebron voor verhalen, identiteit van de buurten en manieren om elkaar te ontmoeten.
  • Het IJsselfront is een stenen vesting (grens) die belangrijk is voor de waterveiligheid bij de IJssel. Het waterfront is een geschikt gebied voor ontspanning en ontmoetingen.

Samenwerking

De visie Vesting van de toekomst heeft de gemeente gemaakt samen met de Rijksdienst Cultureel Erfgoed, provincie Gelderland en het waterschap Rijn en IJssel. Samen met deze partners, inwoners en ondernemers wil de gemeente stap voor stap werken aan een aantrekkelijke binnenstad. Daarom wil de gemeente deze visie gebruiken bij:

  • Plannen voor de ingangen van de binnenstad, zoals: Polsbroek, Poort van Zuid en Klein Vaticaan.
  • Het onderhoud van bomen, zoals de bomen aan de Martinetsingel en de Rozengracht.
  • Subsidies die we krijgen, zoals de subsidie voor het aanpassen van de zuidoever van de Vispoortgracht met geld van de Europese Unie

Reacties en vervolg

Het college van burgemeester en wethouders heeft op dinsdag 14 december 2021 besloten om de visie Vesting van de Toekomst ter vaststelling aan te bieden aan de gemeenteraad. De definitieve visie en een overzicht van de vesting projecten vindt u hieronder.

Visie Vesting van de Toekomst lezen (pdf, 18 MB)

Overzicht vesting projecten - uitgeschreven tekst

1. Stadsmuur en Berkel

1a Berkel in de Stad: Berkelkade

Bereikbaarheid, getrapte waterniveaus.

1b Berkel in de Stad: Rozengracht

Wandelen aan de zuidoever, balans ecologie en jaren 50-vormgeving.

1c Entree Vogelpark

Renovatie Spaanse Poort, entree park zichtbaarder.

1d Grachtpark Klein Vaticaan

Openstellen, gracht - al dan niet watervoerend - beleefbaar / leesbaar maken.

1e Berkelsingel - Rijkenhage

Herinrichting straat, verduidelijken openbare ruimte binnen en buiten de muur.

1f Binnengracht Paardenwal

Gracht weer beleefbaar / leesbaar maken.

1g Binnengracht Boompjeswal

Gracht drager later zijn voor gehele gebiedsaanpak.

1h Binnengracht Martinetsingel

Openstellen, Martinetsingel herinrichten, bomen vernieuwen.

2. Bolwerken

2a Grote Gracht - Vogelpark

Bastions zichtbaarder maken door aanpassing talud noordzijde ecologiseren, bereikbaarheid optimaliseren.

2b Vispoortgracht

Bastions zichtbaarder maken, looproute naar de stad verbeteren, ecologiseren.

3. Linies

3a Linie van Coehoorn

Herstel park rond Hanzehof, eenduidig ontwerp.

3b Linie van Hooff

Als inspiratie gebruiken in gebiedsprocessen.

3c Linie van Wambuis

Als inspiratie gebruiken in gebiedsprocessen.

4. Hoofdgracht met bastions

herontwerpen, ecologiseren.

5. Verkoeling middeleeuwse stad

Hofjes bereikbaarder maken en met ondernemers zoeken naar verkoelingsoplossingen.