Rijbewijs online verlengen

Verloopt uw rijbewijs binnenkort en wilt u het verlengen? Of wilt u een categorie-uitbreiding aanvragen? U kunt dit online doen via de RDW (Rijksdienst Wegverkeer). U hoeft dan maar 1 in plaats van 2 keer naar het stadhuis te komen; alleen om het op te halen. Bij het online aanvragen kunt u uw rijbewijs na 2 werkdagen ophalen in plaats van 5 werkdagen.

Voorwaarden

U kunt uw rijbewijs online verlengen als:

 • u beschikt over een geldig Nederlands rijbewijs;
 • u inwoner bent van de gemeente Zutphen;
 • u uw rijbewijs wil verlengen of een categorie-uitbreiding wil aanvragen;
 • u een mobiele telefoon met NFC-chiplezer en DigiD-app heeft. U heeft de ID-check toegevoegd aan uw DigiD-app. Dit is nodig om uw identiteit vast te kunnen stellen. Lees meer over de ID-check op de website van DigiD. Met de app moet u een­ma­lig een con­tro­le uit­voe­ren op uw pas­poort, rij­be­wijs of ID-kaart. Deze chip zit in alle paspoorten en identiteitskaarten, en in rijbewijzen die zijn uitgegeven na 14 november 2014.

Let op: Bij een medische keuring kunt u pas een online aanvraag doen nadat u goedkeuring van het CBR heeft ontvangen. Kijk hiervoor bij Gezondheidsverklaring rijbewijs.

Kunt u uw rijbewijs niet online verlengen? Vraag dan een nieuw rijbewijs aan in het stadhuis.

Hoe werkt het?

 1. Ga met uw huidige rijbewijs naar een RDW-erkende pasfoto-fotograaf (website RDW).
 2. Daar laat u een (digitale) pasfoto maken en zet u de handtekening die later op uw rijbewijs komt.
 3. De fotograaf stuurt uw pasfoto en handtekening beveiligd en digitaal naar de RDW.
 4. De RDW vergelijkt uw nieuwe pasfoto met die op uw huidige rijbewijs. Binnen een paar minuten krijgt u een e-mail waarin staat of u uw rijbewijs online kunt verlengen.
 5. In die e-mail staat een link naar de site waar u uw rijbewijs kunt aanvragen.
 6. U rekent af met iDEAL.
 7. Zodra uw rijbewijs klaar is, krijgt u een e-mail van de RDW.
 8. U kunt uw rijbewijs persoonlijk afhalen (op afspraak). Breng uw huidige rijbewijs mee, deze moet u inleveren.

Of bekijk de instructievideo van de RDW en uitleg op de website van het RDW.

Met het rijbewijs inloggen bij DigiD

Vraagt u na 1 juli 2023 een nieuw rijbewijs aan? U kunt uw nieuwe rijbewijs dan altijd gebruiken om online in te loggen bij DigiD.

Binnen 5 werkdagen ontvangt u een brief van DigiD met daarin een pincode. Met die code kunt u de inlogfunctie van uw rijbewijs activeren. Zo maakt u het rijbewijs geschikt om in te loggen bij bijvoorbeeld overheidswebsites.

Activeren van de inlogfunctie is niet verplicht, maar wordt wel aangeraden. 

Kosten

Uw rijbewijs verlengen of een extra categorie aanvragen: €51,10.

Let op: de fotograaf brengt kosten in rekening voor het maken van de pasfoto en het zetten van uw handtekening. Deze kosten zijn niet inbegrepen in de kosten voor het rijbewijs.

Verlengen voordat uw rijbewijs verlopen is

Als u uw rijbewijs verlengt voordat het verlopen is, schuift de verloopdatum naar voren. Vraag uw nieuwe rijbewijs dus niet al lang van tevoren aan. Voorbeeld: uw rijbewijs is geldig tot 23 augustus. U vraagt op 15 juni een nieuw rijbewijs aan. Uw nieuwe rijbewijs heeft 15 juni als verloopdatum.