Vermissing rijbewijs

Bent u uw rijbewijs kwijt of is deze gestolen? Dan is het belangrijk dat u dit aan de gemeente of bij de RDW doorgeeft. U hoeft geen aangifte meer te doen bij de politie.

Hoe werkt het?

Vermissing van uw rijbewijs kunt u op twee manieren doorgeven:

  • U kunt de vermissing van uw Nederlandse rijbewijs gratis online doorgeven op de website van het RDW.
  • U geeft de vermissing door bij ons aan de balie. Hier zijn kosten aan verbonden, namelijk €37,55. Dit geldt ook voor documenten die in het buitenland zijn vermist. U maakt hiervoor een afspraak.

Na het melden van de vermissing kunt u bijna altijd direct een rijbewijs aanvragen en betalen. Er zijn uitzonderingen, dit krijgt u bij aanvraag van een nieuw document aan de balie te horen.

Rijbewijs teruggevonden?

Vindt u na de melding van de vermissing toch uw rijbewijs weer terug? Dan moet u het document inleveren bij de gemeente. Het document is namelijk ongeldig en wordt door de gemeente vernietigd.

Fraude met identiteitsbewijzen

Het komt regelmatig voor dat er fraude met identiteitsbewijzen (paspoorten, identiteitskaarten of rijbewijzen) wordt gepleegd die als vermist zijn opgegeven, terwijl ze dit niet zijn. De gemeente stelt daarom altijd een onderzoek in. Er wordt gekeken naar:

  • de identiteit van de aanvrager;
  • of het document is teruggevonden;
  • of de aanvrager in korte tijd meerdere keren een identiteitsbewijs is kwijtgeraakt.

Zelf identiteitsfraude voorkomen

Criminelen kunnen met valse of gestolen identiteitsgegevens fraude plegen. Ze kopen bijvoorbeeld op uw naam spullen zonder te betalen. Benieuwd wat u kunt doen om identiteitsfraude te voorkomen?