Meldpunt voor gedupeerde ouders kinderopvangtoeslagaffaire

Bent u of uw (pleeg)kind vanwege de kinderopvangtoeslagaffaire van de Belastingdienst in de problemen gekomen? U kunt bij ons terecht voor advies en hulp, bijvoorbeeld bij geldzorgen. We hebben een meldpunt geopend waar u terecht kunt: knelpunt@zutphen.nl.

Waarom dit meldpunt?

Huishoudens die door de toeslagenaffaire in de problemen zijn geraakt, kunnen rekenen op hulp van de gemeente. Ook wijst de Belastingdienst gedupeerde huishoudens op aanvullende hulp door de gemeente. Volgens de laatste gegevens van de Belastingdienst waarover de gemeente beschikt, zijn ongeveer 110 huishoudens in de gemeente Zutphen mogelijk gedupeerd. De Belastingdienst beoordeelt welke huishoudens hiervan daadwerkelijk gedupeerd zijn. Deze huishoudens kunnen onder andere aanspraak maken op compensatie van €30.000.

Geld is niet altijd genoeg

Het krijgen van de compensatie is niet altijd genoeg. Er kunnen bijvoorbeeld problemen zijn ontstaan met huisvesting, schulden, inkomen, zorg en de opvoeding van kinderen. Met deze problemen kan de gemeente helpen. Wij helpen deze huishoudens om hun leven weer op te pakken.

Laat ons weten dat u hulp nodig heeft

Om te voorkomen dat de problemen steeds groter worden, komen we graag met gedupeerde ouders in contact voor zover dat nog niet plaatsvond of als u, als gedupeerde ouder opnieuw contact wenst. Wij vragen dit in het bijzonder aan de gedupeerde ouders die rondom 16 december 2021 een brief van de Belastingdienst/Toeslagen ontvingen, waarin staat dat het moratorium per 12 februari 2022 voor hen eindigt. Een voorbeeld van deze brief vindt u hier.

Stuur ons een e-mail via knelpunt@zutphen.nl of bel naar 14 0575. Vraag naar een gemeentelijke ondersteuner Kinderopvangtoeslagaffaire. De gemeente kijkt samen met u welke hulp u nodig heeft en we maken samen met u een plan. We luisteren en brengen u in contact met de juiste mensen of instanties die u kunnen helpen.

Twee tips!

  • Komt u als gedupeerde in aanmerking voor de compensatie van €30.000 en vraagt u huurtoeslag, zorgtoeslag of kindgebonden budget aan? Kijk dan op de pagina 'Wat is de invloed van compensatie op inkomen, toeslagen of uitkering?' (op de website van de Belastingdienst). Op deze pagina leest u wat de invloed is van het geld dat u ontvangt als compensatie.
  • Vanaf januari 2022 is de gratis rechtshulp voor gedupeerden uitgebreid; zo kunt u in meer gevallen dan voorheen een advocaat in de arm nemen, terwijl de overheid advocaatkosten betaalt. Mocht u hierover vragen hebben, dan helpen we u graag.