Zelf aan de slag bij financiële problemen

In gesprek over uw financiën en schulden kan best spannend zijn. Daarom leest u hier meer informatie over wat u zelf kan doen.

Let op! Zelf aan de slag gaan is altijd goed, maar wacht niet te lang met het zoeken van hulp als u er zelf niet uit komt. Wij helpen u graag zo snel mogelijk om te voorkomen dat de financiële problemen en uw zorgen onnodig erger worden.

Handige apps

Grip is een app waarin u uw bankrekening kunt koppelen. De app geeft een overzicht van de vaste lasten en abonnementen. Hij houdt bij waar u uw geld aan uit geeft en u kunt een budget instellen waardoor u meldingen krijgt als het budget op is. Let op: u moet soms wel de juiste categorie aan de uitgaven geven, het systeem herkent niet alles gelijk goed. Heeft u een leefgeldrekening en staat u onder bewind? Check bij uw bewindvoerder of u deze app dan kunt gebruiken!

Buddy is een app die uw vaste lasten apart zet, automatisch spaart en inzicht geeft in wat u kunt uitgeven. De app geeft meldingen als er actie nodig is. Daarnaast kan de app checken of u recht hebt op toeslagen. Heeft u een leefgeldrekening en staat u onder bewind? Check bij uw bewindvoerder of u deze app dan kunt gebruiken!

Handige websites

Kijk eens op onderstaande websites voor meer informatie:

  • Geldfit: Nederlandse Schuldhulproute biedt de mogelijkheid om een anonieme test op Geldfit.nl te doen. Die test helpt u om financieel fit te blijven of te worden. Aan de hand van enkele korte vragen geven zij inzicht in hoe u ervoor staat. Op verzoek ontvangt u tips en krijgt u een overzicht waar u terecht kunt voor hulp.
  • Nibud en Wijzer in Gelderzaken: Er is veel informatie te vinden over rondkomen, geldproblemen en sparen. Ook verandert er soms veel in iemands leven, bijvoorbeeld door de komst van een kindje, een inwonend kind dat 18 jaar wordt of door een scheiding. Het Nibud en Wijzer in Geldzaken geven u informatie over wat er in dit soort situaties geregeld moet worden. Ga naar www.nibud.nl of www.wijzeringeldzaken.nl.
  • Zelf je schulden regelen: De website www.zelfjeschuldenregelen.nl kunt u gebruiken voor meer informatie en voorbeeldbrieven over hoe u zelf uw schulden kunt oplossen.

Over toeslagen en minimaregelingen

Als u een laag inkomen heeft kan het zijn dat u recht heeft op aanvulling op uw inkomen. Denk hierbij aan toeslagen van de Belastingdienst of minimaregelingen vanuit de gemeente. Voor welke regeling u in aanmerking komt hangt af van uw inkomen en uw gezinssituatie.

Komt u er zelf niet uit? Neem dan contact op met Perspectief Zutphen of BudgetBuddy Zutphen. Zij kunnen u hierbij helpen.