Trouwen in het buitenland

Bent u in het buitenland getrouwd? Of wilt u in het buitenland trouwen? Dan zijn er verschillende zaken die u moet regelen.

Getrouwd in het buitenland

Bent u in het buitenland getrouwd? Dan is het van belang uw huwelijk te laten registreren in de Basisregistratie Personen (BRP) van de gemeente.

Hoe werkt het?

Het registreren van uw buitenlandse huwelijk doet u aan de balie van de gemeente waar u woont. Belangrijk is dat uw huwelijk rechtsgeldig is in het land waar het is voltrokken. Dit betekent dat de huwelijksakte is opgesteld volgens de plaatselijke voorschriften door een bevoegde instantie in het Nederlands, Engels, Duits of Frans. Is het in een andere taal? Dan is het van belang dat de huwelijksakte wordt vertaald door een in Nederland beëdigd vertaler.

Meenemen

  • Een geldig identiteitsbewijs
  • De originele, rechtsgeldige huwelijksakte, zo nodig met vertaling en legalisatie.

Trouwen in het buitenland

Heeft u de Nederlandse nationaliteit en wilt u trouwen in het buitenland? Dan heeft u in sommige landen een verklaring van huwelijksbevoegdheid nodig. Een verklaring van huwelijksbevoegdheid kunt u aanvragen bij de gemeente waar uw woont of als u bent geëmigreerd, bij de gemeente van uw laatste Nederlandse woonplaats. Wilt u vooraf een afspraak maken voordat u langskomt in het stadhuis? 

Kosten

Verklaring van huwelijksbevoegdheid: €27,50.

Buitenlands huwelijk registreren zonder Nederlandse nationaliteit

Heeft een van u beiden niet de Nederlandse nationaliteit of de nationaliteit van een EU-/EER-lidstaat of van Zwitserland? En heeft u geen verblijfsvergunning voor onbepaalde tijd? Dan moet u een 'verklaring huwelijk of partnerschap' invullen. Deze verklaring kunt u krijgen bij de gemeente waar u uw huwelijk of partnerschap wilt laten registreren. Wilt u vooraf een afspraak maken voordat u langskomt in het stadhuis?