Hieronder leest u hoe u in 6 stappen een uitkering aanvraagt.
Stap 1: maak een melding
U heeft een vraag over uw inkomen. Misschien bent u uw baan kwijtgeraakt, gaat u scheiden, of is het moeilijk om de rekeningen te betalen? U wilt uw zorgen graag met iemand bespreken? U kunt dan bellen met de gemeente via het telefoonnummer 14 0575 of een melding maken via de knop 'Melding maken met DigiD'.
Stap 2: telefonisch gesprek
Naar aanleiding van uw melding nemen wij telefonisch contact met u op. Om te kijken of wij u kunnen helpen, stellen wij u een paar korte vragen. U kunt ons dan ook vragen stellen.
Als wij u verder kunnen helpen, plannen we een kennismakingsgesprek in. Kan de gemeente u niet verder helpen? Dan verwijzen wij u door naar een organisatie die dat wel kan.
Stap 3: vul het aanvraagformulier in
Bent u bij ons op de juiste plek? Dan sturen wij u een aanvraagformulier. Deze vult u in.
Met dit formulier vraagt u inkomensondersteuning aan omdat u (tijdelijk) geen of te weinig inkomen en/of vermogen heeft om uw eigen kosten te betalen. U vult onder andere uw gezinssituatie, woonsituatie, inkomsten en vermogen in.
Stap 4: kennismakingsgesprek
Het kennismakingsgesprek vindt bij ons plaats aan de Henri Dunantweg 1 in Zutphen. Tijdens het gesprek maakt u kennis met uw consulent inkomen. Deze consulent helpt u bij uw vragen over geld, zoals uitkering en toeslagen. Tijdens het gesprek kijken we naar uw vraag en onderzoeken we wat u nodig heeft. De consulent legt in dit gesprek ook uit wat wij als gemeente voor u kunnen doen en wat van u wordt verwacht.
Als werken (in de toekomst) mogelijk is, wordt er een afspraak gepland met een consulent werk en coaching van de gemeente. Deze consulent kijkt naar uw wensen en onderzoekt welke mogelijkheden er zijn, en welke concrete stappen er gezet kunnen worden richting werk en/of scholing. Ook het opdoen van werkervaring is mogelijk.
Stap 5: beoordeling
De consulent inkomen probeert uw aanvraag zo snel mogelijk af te ronden. Soms kan het zo zijn dat de consulent een paar vragen heeft of documenten nodig heeft om uw aanvraag af te ronden. In dat geval nemen we contact met u op. Dat kan telefonisch, via e-mail of met een brief zijn.
Als het besluit is genomen ontvangt u een brief. U ontvangt deze brief in MijnZutphen of per post. Dit besluit wordt ook mondeling aan u uitgelegd (stap 6).
Bent u het niet eens met het besluit? Neem dan contact op met uw consulent inkomen.
Stap 5: uitleg van het besluit
U krijgt per post een uitnodiging om het besluit met uw consulent inkomen door te nemen. Heeft u een gesprek gehad over de mogelijkheden tot werk? Dan is de werkconsulent daar ook bij. Samen bespreken jullie het besluit en de volgende stappen. U kunt ook vragen stellen. Ontvangt u een uitkering? Dan blijft de gemeente met u in contact.
Net verhuisd naar Zutphen of Warnsveld?
U kunt pas een uitkering aanvragen als u zich heeft ingeschreven bij de gemeente en wij uw verhuizing hebben verwerkt. Dat duurt ongeveer 5 werkdagen.
Afspraken die we samen maken
Heeft u, of vraagt u inkomensondersteuning (bijvoorbeeld uitkering) aan? Dan is het fijn om te weten wat u van ons mag verwachten en wat wij van u verwachten. Wij zetten een aantal zaken voor u op een rijtje. Voor alle rechten en plichten verwijzen wij u naar de website van de Rijksoverheid. Heeft u vragen hierover? Neem dan contact met ons op via het telefoonnummer: 14 0575.
Wat u mag verwachten
- Na 4 weken nog geen beslissing op uw aanvraag? Dan heeft u meestal recht op een voorschot.
- Een consulent werk en coaching helpt u met het zoeken naar werk.
- Een consulent inkomen denkt met u mee over uw (zorgen over) inkomen.
- U mag uw dossier inzien.
- De gemeente betaalt de inkomensondersteuning op tijd.
- De gemeente communiceert eerlijk en open met u en legt u dingen goed uit. U mag ook altijd iemand meenemen naar een afspraak om te helpen luisteren en vragen te stellen.
Wat wij verwachten
- Geef wijzigingen op tijd door (binnen 7 werkdagen). Veranderingen in uw inkomen en situatie kunnen gevolgen hebben op uw uitkering. U kunt dit bij uw consulent inkomen aangeven, of online doorgeven via MijnInkomen. Twijfelt u of u iets wel of niet moet doorgeven? Bel dan altijd voor advies met uw consulent inkomen.
- Is dat u probeert om, zo snel als dat in uw situatie kan, zelf uw inkomen te verdienen.
- Is dat u met ons samenwerkt bijvoorbeeld richting het vinden van werk, of als er meer onderzoek nodig is om het recht om inkomensondersteuning vast te stellen
Uitkering en kostendelers
Woont u samen met meerdere volwassenen? Dan gebruiken we de ‘kostendelersnorm’. Hoe meer personen van 27 jaar of ouder in uw huis wonen, hoe lager uw inkomensondersteuning. Zo krijgt u bijvoorbeeld een lagere uitkering als u woonkosten kunt delen met anderen. Niet alle huisgenoten tellen mee.
Huisgenoten die niet meetellen
- Jongeren tot 27 jaar.
- Studenten die een studie volgen en recht hebben op studiefinanciering of tegemoetkoming studiekosten.
- Leerlingen die de beroepsbegeleidende leerweg (BBL) volgen.
- De commerciële kostganger of (onder)huurder.
- Kamerhuurders met een commercieel contract (en die een commerciële huurprijs betalen).
Werken naast uw uitkering
Heeft u inkomsten naast uw uitkering? Geef dit dan zo snel mogelijk door aan de gemeente. Uw inkomsten hebben namelijk invloed op de hoogte van uw uitkering.
- Als uw inkomen lager is dan uw bijstandsnorm, dan houdt u een aanvullende uitkering.
- Is uw inkomen gelijk aan of hoger dan uw bijstandsnorm, dan stopt de gemeente uw uitkering.
- U kunt ook recht hebben op een (tijdelijke) vrijlating van inkomsten uit werk. Neem daarvoor contact op met uw consulent inkomen.