Vragen en antwoorden over de verkiezingen

Bij deze verkiezingen stemt u voor het Europees Parlement. Hieronder vindt u antwoorden op veelgestelde vragen over de praktische kant van de verkiezingen. Zoals: wanneer krijg ik mijn stempas? Waar kan ik stemmen? Kan iemand anders voor mij stemmen? En hoe gaat het met het tellen van de stemmen? Staat het antwoord op uw vraag er niet bij? Neem dan contact met ons op.

Wanneer ontvang ik mijn stempas?

U ontvangt uw stempas uiterlijk uiterlijk 11 mei 2024.

Ik heb geen stempas ontvangen of ben hem kwijt, wat moet ik doen?

Bent u uw stempas verloren of kwijt of heeft u geen stempas ontvangen? Vraag een vervangende stempas aan. Dit kan online van 13 mei tot en met maandag 3 juni. In het stadhuis kan dit nog tot 5 juni, 12.00 uur. 

Lees meer over het aanvragen van een vervangende stempas

Mag ik stemmen?

U mag op 6 juni 2024 uw stem uitbrengen voor het Europees Parlement als u:

  • op die dag 18 jaar of ouder bent en niet bent uitgesloten van het kiesrecht;
  • de Nederlandse nationaliteit heeft;
  • de nationaliteit van een andere lidstaat van de Europese Unie heeft, en geregistreerd staat als kiezer bij uw woongemeente;
  • op 23 april 2024 (datum van kandidaatstelling) ingeschreven staat in de Basisregistratie (BRP) van Zutphen. 

Voldoet u aan deze eisen, dan ontvangt u uw stempas uiterlijk 11 mei 2024.

Wat moet ik meenemen naar het stemlokaal?

Als u gaat stemmen neemt u mee:

  • uw stempas;
  • een geldig identiteitsbewijs.

De volgende identiteitsbewijzen kunt u gebruiken:

  • Nederlands paspoort, identiteitskaart, rijbewijs of verblijfsvergunning.
  • Paspoort, identiteitskaart of rijbewijs uit een ander EU-land, IJsland, Liechtenstein of Noorwegen.
  • Paspoort of identiteitskaart uit Zwitserland.

Uw identiteitsbewijs mag op de dag van de stemming maximaal 5 jaar verlopen zijn. Is uw identiteitsbewijs langer dan 5 jaar verlopen? Dan mag u niet zelf stemmen, maar kunt u wel iemand anders voor u laten stemmen via een volmacht.

Ik ben mijn identiteitsdocument kwijt. Kan ik toch stemmen?

Ja, dat kan. U kunt zich dan identificeren met:

  • een kopie van een verklaring van de gemeente waarin de vermissing is vermeld, én
  • een document waarop uw naam en foto staan (bijvoorbeeld een persoonlijke OV-chipkaart of en bibliotheekpas).

Kan ik iemand anders voor mij laten stemmen?

Ja, dit kan. U leest er meer over op de pagina 'Iemand anders laten stemmen'.

Kan ik in een andere gemeente stemmen?

Ja, dit kan met een kiezerspas. U leest hier meer over op de pagina 'Stemmen in een andere gemeente'.

Waar kan ik stemmen?

In de gemeente Zutphen zijn 29 stembureaus. Een overzicht van alle stemlokalen vindt u op de pagina 'Stemlokalen in de gemeente Zutphen'.

Kan ik ook bij andere stembureaus in de gemeente Zutphen stemmen?

Ja, dit kan. Op uw stempas staat waarschijnlijk een stembureau bij u in de buurt, maar u bent niet verplicht daar uw stem uit te brengen. U mag zelf kiezen bij welk stembureau in Zutphen of Warnsveld u gaat stemmen.

Kunnen kiezers met een beperking hulp krijgen bij het stemmen?

Heeft u door een lichamelijke beperking hulp nodig in het stemlokaal? Neem dan iemand mee. Of vraag een stembureaulid om hulp.

Hulp geven aan een kiezer met een verstandelijke beperking mag niet. De Kieswet gaat ervan uit dat als iemand met een verstandelijke beperking niet zonder hulp kan stemmen, hij of zij ook niet zelfstandig zijn of haar wil kan bepalen. De leden van het stembureau controleren of het stemmen gebeurt volgens de regels van de Kieswet.

Komen er ook aanplakborden?

In de gemeente Zutphen gebruiken wij voorbedrukte verkiezingsborden, de zogenaamde trotters. Dit heeft als voordeel dat politieke partijen niet zelf meer verkiezingsposters hoeven te drukken en te plakken.

Voor de trotters heeft de gemeente een vergunning. De trotters staan vanaf half mei op de volgende plekken:

  1. Canadasingel / Goethesingel
  2. Emmerikseweg / Laan naar Eme
  3. Leestensepad / Dreiumme
  4. Gerard Doustraat / Den Elterweg
  5. Stationsplein / Stationsstraat
  6. Van Drinenstraat / Voorsterallee

Hoe gaat het tellen van de stemmen?

Zodra het stembureau op 6 juni 2024 om 21.00 uur dichtgaat, moeten de stemmen geteld worden. Dit gebeurt in de stembureaus.

Het tellen van de stemmen is openbaar: u mag erbij zijn in het stembureau tijdens het tellen van de stemmen. Het stembureau telt op 6 juni alleen de totalen per lijst en niet de stemmen per kandidaat.

Na de verkiezingsdag gaat het gemeentelijk stembureau de uitgebrachte stemmen per kandidaat tellen. Dat gebeurt in een openbare zitting in de Hanzehal op vrijdag 7 juni, vanaf 08.30 uur. Onder leiding en toezicht van het gemeentelijk stembureau vindt dan een centrale telling van alle stemmen plaats.

Wat gebeurt er nadat alle stemmen zijn geteld?

Gemeenten mogen de uitslagen pas bekendmaken nadat de stembussen van alle lidstaten van Europa zijn gesloten. Zo kunnen we de verkiezing in andere landen niet beïnvloeden.

Nadat de stemmen op 7 juni 2024 zijn geteld, zal het gemeentelijk stembureau de zitting schorsen tot maandag 10 juni. Op maandag 10 juni wordt de openbare zitting heropend. Dit gebeurt om 10.00 uur in de Commissiekamer in het oude stadhuis, 's Gravenhof 1. De resultaten staan dan in een officieel document: een proces-verbaal. 

De processen-verbaal van alle stembureaus en het gemeentelijke stembureau komen na deze zitting op 10 juni zo snel mogelijk op onze website te staan: www.zutphen.nl/verkiezingen/uitslagen.

Daarnaast worden kopieën van de processen-verbaal ter inzage gelegd bij het team Publiekszaken, 's Gravenhof 2 in Zutphen. Als u wilt langskomen om de processen-verbaal in te zien, maakt u vooraf een afspraak. Bel daarvoor naar 14 0575.

De volgende processen-verbaal liggen na de zitting van het gemeentelijk stembureau van de stemmen ter inzage:

  • Proces-verbaal N-10 van de stembureaus over de stemmingen en de stemopnemingen;
  • Proces-verbaal Na31 van het gemeentelijk stembureau over de vaststelling van de uitslag.

Hoe kan ik als kiezer controleren of het stemmen tellen klopt?

De gegevens uit de processen-verbaal van de stembureaus worden handmatig ingevoerd in de Ondersteunend Software Verkiezingen (OSV). De gegevens van alle ingevoerde processen-verbaal worden daarna door OSV samengevoegd in een digitaal telbestand.

Om ervoor te zorgen dat de verkiezingen transparant en controleerbaar zijn, maken wij dit bestand na de verkiezingen openbaar via onze website.

 

Hoe kan ik een fout melden?

Denkt u dat er een fout is gemaakt in een proces-verbaal (bij de telling of de vaststelling van de uitslagen) van een stembureau of van het gemeentelijk stembureau? U kunt dit melden bij het centraal stembureau van de desbetreffende verkiezing. Het centraal stembureau kan dan tegen het gemeentelijk stembureau zeggen dat ze de fout moeten verbeteren. Het verslag hiervan heet een corrigendum. 

Het centraal stembureau voor de Europees Parlementsverkiezing is de Kiesraad. Deze voert een aantal controles uit. 

Om uw melding in behandeling te kunnen nemen moet deze aan de volgende voorwaarden voldoen:

  • U moet aangeven waaruit de fout precies bestaat. Alleen de mededeling dat er een fout is gemaakt, is niet genoeg.
  • De melding moet gaan over iets dat u zelf heeft gezien of gemerkt. Bijvoorbeeld: 'Ik heb op kandidaat X gestemd en kan mijn stem niet terugvinden.' Niet: 'Ik heb gehoord dat in stembureau X niet correct is geteld.'
  • Meldingen moeten gaan over eventuele fouten in het (op-)tellen van de stemmen, of over het digitale bestand met uitkomsten van de gemeente. Dit zijn fouten die het gemeentelijk stembureau kan corrigeren. Over andere zaken kan bezwaar gemaakt worden tijdens de zitting van het centraal stembureau. Bijvoorbeeld over een slecht toegankelijk stemlokaal.
  • Meldingen moeten schriftelijk worden gedaan bij het centraal stembureau van de verkiezing waar uw melding over gaat. Kijk voor meer informatie op de website van de Kiesraad.

Wanneer is de definitieve uitslag bekend?

Op 19 juni om 11.00 uur stelt het centraal stembureau de definitieve uitslag en de zetelverdeling vast. Dit is tijdens een openbare zitting. Kijk voor meer informatie op de website van de Kiesraad.