Rioolwerkzaamheden in Warnsveld

In verschillende straten in de oude kern van Warnsveld is de riolering verouderd en daardoor in slechte staat. Het is daarom nodig dat we in een aantal straten de oude rioolbuizen vervangen voor nieuwe buizen. In een aantal straten breiden we ook de bestaande riolering uit met een apart riool voor regenwater.

De rioolwerkzaamheden startten op 9 november 2020. Volgens planning zijn we eind 2021 klaar. We voeren het werk in fases uit zodat de buurt bereikbaar blijft. Aannemer NTP uit Enschede voert alle werkzaamheden uit. In een aantal straten gaat de aannemer ook water- en gasleidingen en kabels vervangen. Dit gebeurt vlak voor de rioolwerkzaamheden.

Nieuws: Start fase 10

Woensdag 19 mei zijn wij gestart met fase 10. In deze fase gaat het om de werkzaamheden aan de riolering en de aanleg van de bestrating bij de Hellenkamp 17 tot en met 19 en 28 tot en met 34.

Wat gaan we doen?

We breken de wegverharding op. De stoep laten we zo lang mogelijk liggen, zodat de woningen te voet bereikbaar blijven. Hierna leggen we de nieuwe riolering aan. Tijdens deze werkzaamheden vindt ook archeologisch onderzoek en explosievenonderzoek (OCE) in de grond plaats. Na de aanleg van de riolering, vernieuwen we de stoep. Als laatste brengen we de wegverharding weer aan.

Parkeren

Tijdens de werkzaamheden kunt u niet parkeren in het werkgebied. We vragen de bewoners en bezoekers vanaf woensdag 19 mei 7.00 uur hun auto’s ergens anders te parkeren.

In welke straten wordt het riool vervangen?

We vervangen de riolering in delen. In de afgelopen jaren is de riolering in verschillende straten in Warnsveld al vervangen. In dit project zijn het riool en de bestrating van  Schoolplein, Kremerskamp, Verzetslaan en het gedeelte van de Bevrijdingslaan tussen de Kremerskamp en de Laan 1940-’45 al vervangen. De volgende straten zijn nu aan de beurt:

Straatnaam Huisnummers Huisnummers
Anjerlaan 2 tot en met 16 1 tot en met 17
Bevrijdingslaan 10 tot en met 72 25 tot en met 63
Breegraven 25, 27, 30, 50, 79, 102, 103, 104 en 132  
Dorskamp 1 tot en met 49 2 tot en met 38
Hellenkamp 1 tot en met 19 2 tot en met 34
Hunnekink 1 tot en met 23 2 tot en met 28
Margrietlaan 1 tot en met 15 2 tot en met 16
Oranjelaan 2 tot en met 48 11, 21 tot en met 37
’t Spiker 1 tot en met 45  

Hieronder ziet u een kaart met het gebied:

Kaart van het gebied waar de werkzaamheden plaatsvinden
Kaart van  het gebied waar de werkzaamheden plaatsvinden

Planning

  • Juni 2020: start aanmelden ‘gratis’ meedoen met afkoppelen regenwater van eigen huis aan de voorzijde.  
  • Eind oktober 2020: start rioleringswerkzaamheden.
  • Eind 2021 zijn de rioolwerkzaamheden afgerond.

Alle aanwonenden krijgen via een nieuwsbrief van aannemer NTP en gemeente Zutphen informatie over de werkzaamheden. Vlak voor de start van de werkzaamheden krijgt u nog een nieuwsbrief in de bus. Daarin staat wanneer we de straat en het riool tijdelijk afsluiten. Als er bij uw woning ook waterleidingen, gasleidingen of kabels worden vervangen, dan krijgt u hierover bericht van het nutsbedrijf.

Overzichtskaart van de planning van de rioolwerkzaamheden
Planning en fasering van de werkzaamheden

Extra communicatiekanaal: omgevingsapp van NTP

Aannemer NTP heeft een extra informatiekanaal, de Omgevingsapp ’Riolering Warnsveld’. Via deze app kunt u de werkzaamheden van NTP volgen. Het gaat hier om de fase van uitvoering. De Omgevingsapp kunt u gratis downloaden in de appstore van uw smartphone. Gebruik hierbij de zoekterm ‘Warnsveld’.

U kunt de app alleen downloaden als u het ontvangen van berichten toestaat. NTP stuurt bij belangrijk nieuws en/of wijzigingen een pushbericht naar uw telefoon, zodat u snel op de hoogte bent. U bepaalt zelf of u deze app gebruikt. Wanneer u de app gebruikt, dan gelden de privacyregels van NTP.  

Opvangen en afkoppelen regenwater

Een nieuw element wordt de (regenwater) wadi op het grote speelveld aan t ‘Spiker. Een wadi is een plek waar regenwater wordt opgevangen. De wadi vangt het regenwater uit de wijk op. Hier kan het water infiltreren in de bodem of langzaam afvoeren naar het oppervlaktewater. Zo wordt ook het grondwater aangevuld.

Bij ’t Spiker krijgt de wadi een lichte helling en geringe waterdiepte. Het blijft daarom ook een onderdeel van het speelveld voor kinderen.

Image
Afbeelding van de ontwerp-wadi in speelveld 't Spiker
Ontwerp van de wadi op 't Spiker

Aparte riolering voor het afkoppelen van regenwater

Door de klimaatverandering worden zomerse buien steeds heviger. In kortere tijd valt er méér regen. Naast de rioolbuis voor het vuile water leggen we tijdens de vervanging een tweede rioolbuis aan om het regenwater apart op te vangen. Deze tweede buis is ’lek’, zodat het regenwater in de bodem kan zakken. Zo wordt de bodem minder droog en verbetert de grondwaterstand.

Regenwater is schoon water. Het is zonde als dit water via de regenpijp in de riolering verdwijnt om daarna gezuiverd te worden.

Wat kunt u zelf doen het regenwater op te vangen?

U kunt zelf het regenwater opvangen door een regenton plaatsen. Zo kunt u het opgevangen water voor uw tuin gebruiken. U kunt ook uw regenpijp afkoppelen van de riolering. Het regenwater van het dak stroomt dan meteen de voor- of achtertuin in. Woont u in het gebied waar in Warnsveld de rioolwerkzaamheden plaatsvinden? Dan kunt u profiteren van twee voordelen:

1. Bijna gratis meedoen met afkoppelen aan de voorkant van uw huis

Afgelopen zomer hebben wij de inwoners in het woongebied waar de rioolwerkzaamheden plaatsvinden gevraagd om tegelijk met de werkzaamheden mee te doen met het afkoppelen van het regenwater van het dak van de woning. Daarbij gaat het om het afkoppelen aan de voorkant van een woning. Meer dan de helft van de inwoners willen meedoen.

Wij brengen nu in kaart welke woning wanneer afgekoppeld wordt en hoe. Een medewerker van aannemer NTP neemt met iedere geïnteresseerde eigenaar/bewoner contact op als zijn of haar woning aan de beurt is. Er wordt een afspraak gemaakt om de details over het afkoppelen te bespreken. Als u dan bereid bent de voorkant van uw woning te laten afkoppelen, gelijktijdig met de rioolwerkzaamheden van de gemeente, dan nemen wij bijna alle kosten voor onze rekening.

Niet van iedereen een reactie ontvangen

Van 108 adressen hebben wij nog geen reactie gehad. Een aantal personen heeft alleen een naam ingevuld of het formulier niet ondertekend. Soms is ook het adres niet te achterhalen. Denkt u dat uw aanmelding niet goed gegaan is? U kunt zich opnieuw aanmelden via info@anacon-infra.nl. Dit kan nog totdat de werkzaamheden in uw straat beginnen.

2. Subsidie voor afkoppelen van regenwater aan de achterkant van uw huis

Wilt u ook de achterzijde van uw huis afkoppelen, dan moet u dat zelf doen. Heeft u een dak met een oppervlak van minimaal 25 m²? Dan kunt u bij ons een subsidie aanvragen voor het afkoppelen van regenwater van de riolering. U ontvangt dan €8 per m² dakoppervlak. Dat levert al gauw enkele honderden euro’s op. Meer informatie hierover vindt u op de pagina subsidie afkoppelen regenwater.

Klankbordgroep

Wilt u meedenken over de uitvoering van de werkzaamheden via een klankbordgroep? U kunt zich hier voor aanmelden bij Anton Kok, omgevingsmanager van NTP via a.kok@ntp.nl. U wordt dan betrokken bij de voorbereiding van de uitvoering van de werkzaamheden. U denkt dan mee over bijvoorbeeld de omleidingsroutes, de bereikbaarheid van de woningen, het inzamelen van het huisvuil en in bijzondere situaties eventuele hulp bij het bezorgen van uw boodschappen.

Vraag en antwoord

Wat merkt u van de werkzaamheden?

U kunt last krijgen van geluid van machines en trilapparaten.

Kan ik nog wel bij mijn woning komen?

De woningen blijven bereikbaar. Tijdens de werkzaamheden wordt de weg afgesloten voor gemotoriseerd verkeer. De weg blijft wel bereikbaar voor voetgangers en fietsers.

Kan ik nog wel in mijn straat parkeren?

Tijdens de werkzaamheden is parkeren in het werkgebied niet mogelijk. We vragen de bewoners en bezoekers in dat gebied hun auto’s ergens anders te parkeren.

Wat kunt u doen tijdens de werkzaamheden?

Het helpt ons als u deze dagen minder water gebruikt. Daar bedoelen we mee: liever niet het bad, de was - en vaatwasmachine gebruiken. U kunt nog wel gewoon naar het toilet en kort douchen.

Waar moet ik mijn afvalcontainer plaatsen?

Wij vragen u om op de dagen dat uw afval wordt opgehaald zelf uw afvalcontainers buiten het afgesloten weggedeelte aan de straat te zetten. Lukt dit door persoonlijke omstandigheden niet? Laat het weten aan de omgevingsmanager, Anton Kok via telefoonnummer 06-12 51 18 00 of a.kok@ntp.nl.

Meer informatie of andere vragen?

Als u nog vragen heeft, kunt u contact opnemen met projectleider Edwin Nordkamp of Leroy Hendriks (opzichter) via telefoonnummer 06-28 03 79 43. Stuurt u een e-mail? Voeg dan ‘riolering Warnsveld’ toe als onderwerp.

Wilt u op de hoogte blijven van de uitvoering van de rioleringswerkzaamheden? U kunt uw naam en e-mailadres sturen naar omgevingsmanager Anton Kok van NTP, via a.kok@ntp.nl. NTP biedt een omgevingsapp aan, waarmee u op uw smartphone de werkzaamheden kunt volgen.