De gemeente Zutphen nodigt inwoners uit om bij hun woning een geveltuintje aan te leggen. Een geveltuin is een smalle groenstrook aan de straatkant, direct tegen een gevel, muur of afscheiding. Ze brengen kleur en natuur in de straat en maken de sfeer zo groener en vrolijker. Dieren, zoals vogels, vlinders en bijen voelen zich er thuis. Ook kinderen vinden het vaak leuk om te helpen met aanleg en onderhoud.
Is uw stoep ook een geschikte plek?
Geveltuintjes zijn vooral geschikt in straten waar de huizen geen voortuin hebben. Zelfs één enkele klimplant, stokroos of zonnebloem kan al een hele verandering brengen. Maar, groter mag ook. En wanneer u met de buren samenwerkt, ontstaat een nog gezelliger straatbeeld waar iedereen plezier aan kan beleven.
Tip: Overleg altijd uw voornemen met uw buren.
Enkele spelregels
- Geveltuinen mogen in principe overal waar dat kan worden aangelegd, behalve in winkelstraten, bij terrassen of bij andere uitstallingen.
- Een geveltuin mag aangelegd worden als de stoep breed genoeg is. Er moet een vrije doorgang verblijven van minimaal 1.20 meter, ook als er paaltjes of bomen staan. De tuin mag maximaal 45 cm diep zijn.
- De huiseigenaar moet akkoord zijn met de aanleg, vooral als u zelfhechtende klimplanten gebruikt of een latwerk tegen de muur bevestigt.
- Pas op voor kabels en leidingen! Als kabels en leidingen aanwezig zijn, kunt u beter een verhoogd geveltuintje aanleggen met behulp van stapelblokken of bloembakken.
- De tuin mag geen overlast veroorzaken. Voorkom dat voorbijgangers hinder ondervinden van overhangende planten. Overleg met uw buren is raadzaam.
- U mag geen bomen en boomvormers planten: ze kunnen schade veroorzaken aan ondergrondse kabels en leidingen, bestrating en gebouwen.
- Openbare verlichting met toebehoren (zoals kasten en draden) en officiële aanduidingen als straatnaambordjes moeten zichtbaar blijven.
- Gemeente en nutsbedrijven hebben altijd vrije toegang tot de kabels/ leidingen onder een geveltuin. Bij dergelijke werkzaamheden kan het voorkomen dat de geveltuin verwijderd moet worden of beschadigd raakt. Voor eventuele schade aan uw geveltuin kunt u deze diensten niet verantwoordelijk stellen.
- De gemeente heeft het recht bij daadwerkelijke verwaarlozing of verwijtbare schade de tuin te verwijderen. Gemaakte kosten worden in rekening gebracht bij de bewoner. Bij overtreding van de regels krijgt de overtreder één week de tijd om de geveltuin aan te passen aan de spelregels.
- Als u verhuist, moet de volgende bewoner de verantwoordelijkheid voor de geveltuin op zich nemen, anders moet u de stoep weer in de oorspronkelijke staat terugbrengen.
Enthousiast? Neem dan contact op
Neem contact op met de groenopzichter. Stuurt u een e-mail? Vermeld dan als onderwerp: geveltuinen.