Omgevingsplan

Per 1 januari 2024 is de Omgevingswet in werking getreden. Met de ingang van de Omgevingswet stellen gemeenten een omgevingsplan (voorheen bestemmingsplan) vast voor het hele grondgebied. In dit omgevingsplan staan regels die helpen om ontwikkelingen mogelijk te maken en tegelijkertijd onze fysieke leefomgeving te beschermen. Denk aan regels over bouwen, gebruik van gebouwen, monumenten, water, natuur en milieu.

Het omgevingsplan voert ook de opgaven uit, die voortkomen uit het gemeentelijk beleid in de omgevingsvisie. De gemeenteraad stelt één omgevingsplan voor de hele gemeente vast. Net zoals een bestemmingsplan bevat een omgevingsplan regels en een toelichting. 

Tijdelijk omgevingsplan

Na inwerkingtreding van de Omgevingswet heeft de gemeente direct een tijdelijk omgevingsplan ‘van rechtswege’. Dit plan bestaat uit de oude bestemmingsplannen en bepaalde (milieu)regels van het Rijk. Tijdens de overgangsfase tot eind 2032  krijgen gemeenten de tijd om het tijdelijke deel van het omgevingsplan om te vormen tot één omgevingsplan voor de hele gemeente. De gemeente Zutphen gaat de aankomende jaren hiermee aan de slag. 

Omgevingsplan inzien

U kunt het omgevingsplan inzien. Zo ziet u welke activiteiten in een gebied zijn toegestaan. De functie die een gebied heeft, bepaalt wat er mogelijk is en wat niet. In een gebied met de functie ‘wonen’, mag bijvoorbeeld geen industrie gevestigd worden.

Waar u voorheen het bestemmingsplan voorheen in kon zien via Ruimtelijke plannen, kan dit nu via het Omgevingsloket. In dit landelijke digitale loket ziet u welke regels gelden op een adres, doet u een vergunningcheck of vraagt u een omgevingsvergunning aan.

Soms is het moeilijk om de juiste informatie te vinden. Een nieuwe wet betekent een nieuwe manier van (samen)werken. Net zoals bij een verbouwing gaat niet alles in één keer goed. Dit kunt u wellicht merken bij het raadplegen van het Omgevingsplan via het Omgevingsloket. De komende jaren wordt het Omgevingsloket continu verbeterd en verder uitgebreid. 

Zo komt een omgevingsplan tot stand

Het maken van een omgevingsplan gaat in stappen. Elke stap publiceert de gemeente Overheid.nl en op onze website bij op pagina Inzien plannen en documenten. Bij elke stap kunt u het plan bekijken via het Omgevingsloket.

De procedure is in te delen in 3 procedurestappen:

  1. Vóór het ontwerp-omgevingsplan. Wij maken bekend dat we het omgevingsplan gaan wijzigen. 
  2. Ontwerp-omgevingsplan. Wij geven aan dat het ontwerp-omgevingsplan in de maak is en leggen het ter inzage. Op een ontwerp-omgevingsplan kunt u gedurende 6 weken uw visie geven (dit heet een zienswijze). Zodra een ontwerp-omgevingsplan klaar is, kondigen wij dit aan in de Staatscourant, op Overheid.nl en op deze website
  3. Vaststellen omgevingsplan. De gemeenteraad stelt het omgevingsplan vast. 

Uw mening geven

Op welke manier u uw mening kunt geven, hangt af van de fase waarin het omgevingsplan zich bevindt. Plannen die ter inzage liggen, vindt u op de pagina Inzien plannen en documenten. Op het moment dat een het ontwerp omgevingsplan ter inzage ligt, kunt u uw mening geven (dit wordt ook wel een zienswijze genoemd). Het is mogelijk dat het omgevingsplan dan aangepast wordt.

Uiteindelijk stelt de gemeenteraad het omgevingsplan vast. Daarna is het mogelijk om beroep in te stellen. Een ieder kan beroep indienen, u hoeft geen zienswijze ingediend te hebben. Wel moet u belanghebbende zijn. Wij maken bekend dat u beroep in kunt dienen. Dit publiceren wij in de Staatscourant en op Overheid.nl. Als er geen verzoek om een ‘voorlopige voorziening’ is ingediend, treedt het plan in werking.

Hoe tekent u beroep aan nadat een omgevingsplan is vastgesteld? 

U gaat in beroep door een brief te sturen naar de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. In uw brief schrijft u:

  • uw naam en adres;
  • datum;
  • omschrijving van het besluit waarmee u het niet eens bent;
  • waarom u het niet eens bent met dat besluit.

U stuurt een kopie van het besluit van de gemeenteraad mee en ondertekent de brief. Op de website van de Raad van State staat precies hoe u de brief verstuurt. 

Het instellen van beroep is niet gratis. De Raad van State vraagt u om griffierecht te betalen voor de behandeling van het beroep. U hoeft dit niet direct bij het indienen van het beroep te betalen. Contactgegevens Raad van State vindt u hier.