Zutphen zoekt een burgemeester - profielschets

Hieronder leest u de tekst uit de profielschets 'Zutphen zoekt een burgemeester'. U kunt deze tekst ook downloaden als boekje (pdf, 30 MB).

Versterken van het samenspel in het bestuurlijk proces

Actief samenwerken in de regio en daarbuiten

Doortastend optreden voor veiligheid

Eigenzinnig en divers Zutphen

Zutphen is veel meer dan de historische Hanzestad van de markante monumenten en de wereldberoemde Librije, daar waar de Berkel uitstroomt in de IJssel. Het begon 1700 jaar geleden als nederzetting en ontwikkelde zich als vesting tegen de Vikingen. In de eeuwen die volgden werd Zutphen een grafelijk bestuurlijk centrum en de eerste rechtspraak vond hier plaats.

Nadat het dorp Warnsveld en de stad Zutphen in 2005 fuseerden, is een gemeente van ruim 48.000 inwoners ontstaan. Binnen de Stedendriehoek en als poort naar de Achterhoek heeft Zutphen een regiofunctie in bestuur, cultuur, onderwijs en zorg.

De gastvrijheid en eigenzinnigheid van de vroegere handelsstad en het dorpse karakter van Warnsveld kenmerken ons nog altijd en heeft een veelkleurige samenleving opgeleverd. Iedereen is welkom in Zutphen, iedereen doet mee en kent elkaar, dat vinden we heel gewoon. Zo is vanaf de jaren vijftig het antroposofische gedachtegoed naar Zutphen gekomen. Dit is zichtbaar in de vele vrije scholen, winkels en maatschappelijke instellingen. Gastarbeiders die decennia terug in de maakindustrie kwamen werken, zijn met open armen ontvangen en in de stad blijven wonen. Daarnaast wonen sinds 2016 740 vluchtelingen in het azc, die meedoen in de samenleving.

In Zutphen hebben we de instelling dat we problemen met elkaar proberen op te lossen, in samenwerking tussen inwoners, maatschappelijke organisaties en de overheid. Zutphen kenmerkt zich door diverse creatieve en innovatieve inwonersinitiatieven. Dit geeft, samen met de sterke lokale economie, een stevige basis voor de toekomst. De grote opgaven van vandaag onderstrepen niettemin het belang van intensieve samenwerking in en met de regio. Hetzelfde geldt voor de grootstedelijke veiligheidsproblematiek – drugsgebruik en criminaliteit – waar we als gemeente ook mee te maken hebben.

‘Als je aan komt rijden langs de IJssel bezorgt de skyline van Zutphen je altijd een warm gevoel. Het is een stadje om trots op te zijn, qua architectuur en historie.’

inwoner

Onze burgemeester

In Zutphen zijn we op zoek naar een enthousiaste burgemeester die ons helpt vooruit te komen. U heeft hart voor Zutphen en bent oprecht geïnteresseerd in onze inwoners, maatschappelijke organisaties en ondernemers.

In het contact met de samenleving durft u ook te zeggen waar het op staat. Een stevige en ervaren bestuurder met een voor Zutphen relevant netwerk. Herkent u zich hierin, dan hebben we drie specifieke opgaven voor u.

Opgave 1: Versterken van het samenspel in het bestuurlijk proces

In Zutphen kennen we een gemeenschapscultuur, we gaan informeel met elkaar om, ook op het gemeentehuis. Elkaar aanspreken en aan de orde stellen wat minder goed loopt, is niet onze eerste natuur. Door ervaringen uit het verleden ontbreekt het soms aan onderling vertrouwen. Discussies en debatten kunnen scherper op de inhoud gevoerd worden. Inmiddels zijn de eerste stappen gezet om tot een duidelijkere rolverdeling en aanpak te komen, op die weg willen we doorgaan.

De onderlinge sfeer en samenwerking hebben de speciale aandacht van u als burgemeester, met als doel dat het vertrouwen groeit. Dat geldt ook voor het samenspel tussen raad, college en organisatie. Dit vraagt om een lange adem, u laat zich niet zomaar van de wijs brengen. U bevordert dat er goed wordt afgestemd en er gewerkt wordt volgens procedures en regels. Tact, empathie en daadkracht zijn eigenschappen die u hierbij inzet.

Als burgemeester staat u boven de politieke waan van de dag en houdt u de lange termijn in het vizier. Dit perspectief stimuleert u ook in raad en college. Als burgemeester heeft u een sleutelrol in het bevorderen van de rolzuiverheid in het gemeentehuis. U spreekt mensen aan op gedrag, zorgt ervoor dat iedereen zich gezien en gehoord weet. Deze rol is u op het lijf geschreven, u werkt er met zichtbaar plezier aan. In het college treedt u niet alleen op als voorzitter, maar ook als coach en bewaakt u de kwaliteit van besluitvorming.

Als er initiatieven vanuit de samenleving komen of als inwoners betrokken worden bij plannen van de gemeente, dan hebben we de neiging procedureel en informerend met hen te communiceren. Inwoners stellen daarentegen een meer persoonlijke benadering op prijs. U houdt in de gaten dat verwachtingen van inwoners afgestemd zijn op de mogelijkheden en dat de taal van de mensen gesproken wordt.

‘De burgemeester maakt contact met de mensen om hem of haar heen en is empathisch, maar ook doortastend. Hij of zij staat boven de partijen, maar spreekt zich wel uit over prangende kwesties.’

inwoner

Opgave 2: Actief samenwerken in de regio en daarbuiten

Net als elke gemeente staat Zutphen de komende jaren voor grote opgaven onder meer op het gebied van wonen, mobiliteit, energietransitie, klimaat, onderwijs, zorg en werkgelegenheid. Deze thema’s zijn complex, sterk met elkaar verweven en overstijgen de gemeente Zutphen. Intensieve en constructieve samenwerking in de Stedendriehoek en de Achterhoek is noodzakelijk om tot oplossingen te komen. Voor het aanpakken van de grootstedelijke problematiek en het kunnen realiseren van grote projecten, moeten we gezamenlijk op pad om extra middelen te verwerven. De kansen die Arnhem, Den Haag en Brussel ons hiervoor bieden willen we verzilveren.

Als burgemeester zoekt u actief naar nieuwe mogelijkheden voor samenwerking in en met de regio. Door uw zelfbewuste en constructieve houding zorgt u ervoor dat het ons gegund wordt. Hierbij benut u niet alleen uw netwerk, maar investeert u ook met energie in nieuwe contacten. U staat hierin voor de belangen van Zutphen én die van de regio, in de overtuiging dat ze in elkaars verlengde liggen. In de Regio Stedendriehoek en de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland pakt u uw rol in het dagelijks bestuur.

‘Ik zie een burgemeester voor me die goede banden kan onderhouden met de omringende gemeenten en kan samenwerken met de provincie.’

inwoner

Opgave 3: Doortastend optreden voor veiligheid

Drugsgebruik en jeugdcriminaliteit liggen in Zutphen boven het landelijk gemiddelde. Dit heeft invloed op de veiligheidsbeleving van inwoners. De PI Achterhoek, ggz-instellingen en verslavingszorg in onze gemeente brengen de nodige uitdagingen met zich mee. Daarnaast gaan ondermijnende activiteiten aan Zutphen niet voorbij.

Onze burgemeester heeft oog voor de problemen en aarzelt niet om op te treden bij incidenten of als er een grens wordt overschreden. Hierbij maakt u overtuigend gebruik van uw bestuurlijke bevoegdheden als u dat nodig acht. U verdiept zich in de achtergronden van probleemgedrag, gaat het gesprek aan en geeft prioriteit aan preventie. Ondermijning vraagt continue alertheid en een doortastende aanpak. U weet inventief om te gaan met bestaande wetgeving in de wetenschap dat criminelen creatiever zijn dan dat het recht zich erop kan aanpassen.

U zet onze problemen in de veiligheidsoverleggen dusdanig op de agenda, dat we deze effectiever aanpakken. Bekendheid met de zorg, het spreken van de taal en het beschikken over relevante contacten op dit terrein, spreken in uw voordeel.

‘De burgemeester is aanwezig en aanspreekbaar, laat zich in de stad zien en gaat gesprekken aan. Hij of zij heeft overzicht, ziet wat nodig is en durft maatregelen te nemen als de veiligheid daarom vraagt.’

inwoner

Wat u meebrengt

Vanzelfsprekend beschikt u over de basisvaardigheden voor het burgemeestersambt: integer, herkenbaar, onafhankelijk, verbindend en stressbestendig. Daarnaast beschikt u in ieder geval over deze drie kerncompetenties:

  1. Bestuurlijk sensitief – U snapt hoe de hazen lopen in het openbaar bestuur. U kent een ieders rollen en taken, zodat u de rolzuiverheid scherp kunt bewaken, ook als de informele cultuur ruis op de lijn brengt. Met tact en souplesse weet u uw eigen rol in het geheel in te nemen en zuiver te spelen.
  2. Betrokken en empathisch – In Zutphen houden we van echt en oprecht, zo bent u ook in de omgang met inwoners. Als er iets te vieren valt, bent u met zichtbaar plezier aanwezig. U zoekt actief het contact met inwoners, in het bijzonder met hen die de gemeente minder gemakkelijk weten te benaderen. Luisteren is daarbij uw grootste kracht.
  3. Daadkrachtig – Als bestuurder bent u een stevige persoonlijkheid in de gemeente, de regio en in de veiligheidssamenwerkingen. U zegt waar het op staat en wat u wilt, bent rolvast en besluitvaardig.

‘Als ik denk aan de nieuwe burgemeester, zie ik iemand voor me die authentiek is, een goede bestuurder, die zich thuis voelt in de stad. Hij of zij heeft een warm hart op de goede plek.’

inwoner

Overig

Een extern assessment maakt onderdeel uit van de procedure.