Verduurzamen in het beschermd stads- en dorpsgezicht

Het huidig beleid voor het verduurzamen van panden in het beschermd stads- en dorpsgezicht sluit niet (meer) aan bij de transitie naar duurzame en betaalbare energie. De gemeente heeft daarom onderzocht welke mogelijkheden er zijn voor zonnepanelen en -collectoren in deze gebieden en heeft hiervoor nieuw beleid opgesteld. Dit beleid ligt 6 weken ter inzage. Tijdens deze periode kunt u een reactie geven op het ontwerp beleid.

Ontwerp beleid ‘Verduurzamen beschermd stads- en dorpsgezicht’ ligt ter inzage

Van maandag 10 juni 2024 tot en met maandag 22 juli 2024 ligt het ontwerp beleid ter inzage. Gedurende die periode kan iedereen die dat wil een reactie (zienswijze) indienen op het ontwerp.

Het ontwerp beleid bekijken (op de pagina Inzien plannen en documenten)

Ook kunt u het ontwerp beleid tijdens onze openingstijden inzien in het stadhuis, ’s Gravenhof 2 in Zutphen.

Hoe kunt u reageren op het ontwerp afwegingskader?

  • Digitaal: digitaal reageren heeft de voorkeur. Dat kan via een e-mail aan info@zutphen.nl, onder vermelding van ‘ontwerp beleid ‘verduurzamen beschermd stads- en dorpsgezicht’, zaaknummer 701016’.
  • Schriftelijk: een schriftelijke reactie richt u aan: Het college van B&W gemeente Zutphen, Postbus 41, 7200 AA Zutphen. Vermeld op de envelop en de brief ‘ontwerp beleid ‘verduurzamen beschermd stads- en dorpsgezicht’, zaaknummer 701016’.

Uw zienswijze moet in ieder geval bevatten:

  • uw naam;
  • uw adres; en
  • de datum waarop u de reactie indient.

Wij sturen u altijd een ontvangstbevestiging.

Wat is een beschermd stads- of dorpsgezicht?

Delen van Zutphen en Warnsveld zijn beschermd stads- of dorpsgezicht. Deze delen hebben een bijzonder cultuurhistorisch karakter. De bescherming is bedoeld om de cultuurhistorische identiteit van een gebied te behouden. Daarom kunnen panden niet zomaar aangepast worden. Ook niet om de panden te verduurzamen. Zo is in veel gevallen voor het plaatsen van zonnepanelen een vergunning nodig.

Input van bewoners en pandeigenaren

Dit beleid is tot stand gekomen met input van bewoners en pandeigenaren. Zij zijn in mei 2023 uitgenodigd deel te nemen aan een vragenlijst. De uitkomsten van deze vragenlijst hebben we verwerkt in het nieuwe beleid. Het college heeft de bewoners en pandeigenaren van het beschermd stad- en dorpsgezicht, door middel van een enquête, actief betrokken bij het opstellen van het ontwerp beleid. De enquête is door 958 individuen ingevuld waardoor er uitspraken kunnen worden gedaan voor alle inwoners van het beschermd stads- en dorpsgezicht. De input van deze enquête is gebruikt bij het formuleren van het beleid.

Uitkomsten vragenlijst

De vragenlijst is 958 keer ingevuld.

  • Een ruime meerderheid vindt het goed dat er meer regels zijn voor verduurzamen van de panden binnen het beschermd stads- en dorpsgezicht.
  • De meerderheid is het er mee eens met dat het aanzicht van de daken van de historische binnenstad behouden moet blijven.
  • Er zijn duidelijk voorkeuren voor locaties waar naar mening van de respondenten, zonnepanelen eventueel wel zichtbaar mogen zijn.
  • De meerderheid van de respondenten vindt dat zonnepanelen vanaf uitzichtpunten zoals de kerktorens wél zichtbaar zouden mogen zijn.

Het vervolg

  • Het college verwerkt na de inzageperiode alle zienswijzen en schrijft een zogenaamde ‘Nota van beantwoording zienswijzen’. Hierin staan de antwoorden op de zienswijzen en hoe wij het ontwerp beleid naar aanleiding van alle reacties hebben aangepast. De nota wordt ook meegenomen bij de behandeling van het definitieve afwegingskader in de gemeenteraad. Wanneer het nieuwe beleid door het college aan de gemeenteraad wordt aangeboden ontvangen de indieners van een zienswijze een antwoordbrief.
  • Na de zomer besluit de gemeenteraad over het definitieve beleid voor zonnepanelen en – collectoren in het beschermd stads- en dorpsgezicht.