De gemeente Zutphen heeft twee beschermde stadsgezichten en één beschermd dorpsgezicht. We hebben onderzocht welke mogelijkheden er zijn voor het verduurzamen van panden in het beschermd stads- en dorpsgezicht. In 2024 hebben we hiervoor nieuw beleid opgesteld.
Op deze pagina vindt u meer informatie en een keuzehulp. Zo krijgt u een beeld van de mogelijkheden voor zonnepanelen op uw woning of pand. Let op, uw vergunningaanvraag moet nog altijd goedgekeurd worden.
Stap 1: energie besparen
Energie besparen is altijd belangrijk. Energie die u niet gebruikt, hoeft u ook niet op te wekken. Dat scheelt in de portemonnee!
Stap 2: zonnepanelen, wat kan?
Wilt u weten wat kan? Vul dan de keuzehulp in om te weten waar uw plan aan moet voldoen.
Belangrijk om te weten: bij het invullen van de keuzewijzer vult u het adres van uw pand in op een kaart. Zo komt u erachter of uw pand in het beschermd stads- of dorpsgezicht ligt, en in welke zone.
Ligt uw pand op de grens van twee zones binnen het beschermd stads- of dorpsgezicht? Neem dan contact op, door een e-mail te sturen naar omgevingsloket@zutphen.nl. We kunnen dan nakijken met welke zone u rekening moet houden. Bij een vergunningaanvraag controleren we de zones ook altijd.
Heeft u de keuzehulp ingevuld? En wilt u een vergunning aanvragen?
Zorg ervoor dat u de juiste informatie verzamelt. Maak duidelijk waar en hoe de zonnepanelen en -collectoren worden geplaatst en gemonteerd.
Maak een legplan
In een legplan geeft u duidelijk aan waar en hoe de zonnepanelen en/of -collectoren geplaatst en gemonteerd worden. Meestal maakt de leverancier dit plan voor u, maar u kunt het ook zelf maken (als tekening of op basis van een foto).
In het legplan geeft u aan:
- de maten van het dak;
- hoeveel zonnepanelen/-collectoren er komen op het dak;
- hoe ze komen te liggen;
- hoe leidingen, kabels en aansluitingen worden doorgevoerd (van buiten naar binnen);
- hoe de brand- en constructieveiligheid wordt beschermd.
Daarnaast geeft u aan hoe de zonnepanelen/-collectoren eruit zien: type en kleur. U kunt de leverancier vragen om dit in een foto aan te geven (als fotomontage). Een leverancier kan dit doen naast de gebruikelijke offerte en het legplan.
Extra gegevens bij platte daken
Heeft u een plat dak? Dan moet u ook aangeven wat de hellingshoek is waaronder de zonnepanelen/-collectoren worden gelegd vergeleken bij het platte dak. Deze gegevens zijn nodig om te kunnen bepalen of de zonnepanelen en -collectoren boven de dakrand uitsteken. De leverancier kan dit voor u uitzoeken.
Stap 3. Zichtbaarheid vanaf openbaar toegankelijk gebied vastleggen
Maak met een paar foto’s (op ooghoogte) duidelijk of en in hoeverre de zonnepanelen en - collectoren zichtbaar zijn vanaf openbaar toegankelijk gebied. Denk bijvoorbeeld aan openbaar vaarwater, openbare wegen, straten, pleinen of openbare hofjes waar iedereen mag komen. Straten die bewoners gebruiken om het huis in en uit te gaan (steegjes of opritten) tellen niet.
Stap 4. Vooroverleg met de gemeente
Voordat u een omgevingsvergunning aanvraagt, raden wij u aan om het (concept)plan vooraf te laten toetsen door de gemeente. Een zogenaamd ‘vooradvies omgevingsvergunning (concept verzoek)’ kunt u via het omgevingsloket aanvragen. Dit is niet verplicht. Lees meer hierover op de pagina Vooradvies omgevingsvergunning.
Stap 5. Vergunning aanvragen bij de gemeente
Heeft u een ‘vooradvies omgevingsvergunning (concept verzoek)’ aangevraagd en krijgt u een positief advies? Dan kunt u nu een aanvraag voor een omgevingsvergunning indienen.
Heeft u vragen over deze pagina?
We willen zo goed mogelijk uitleggen welke regels er voor u gelden, als u zonnepanelen wilt plaatsen op een pand in beschermd stads- of dorpsgezicht. Heeft u tips hoe we de informatie nog kunnen verbeteren? Of heeft u vragen? Neem dan contact op, door een e-mail te sturen naar omgevingsloket@zutphen.nl.