Geboorteaangifte

Is uw zoon of dochter geboren? Gefeliciteerd! Informeert u ons hierover binnen 3 dagen? Dit kunt u thuis doen online met DigiD of u kunt langskomen in het stadhuis.

Hoe werkt het?

De geboorte van uw kind geeft u binnen 3 dagen aan in de gemeente waar uw kind is geboren. De vader of moeder doet aangifte. Dit kan online of u kunt langskomen in het stadhuis. Is dit beide niet mogelijk? Dan moet iemand die bij de bevalling aanwezig was aangifte doen.

Wanneer geboorteaangifte doen?

De geboorte van uw kind aangeven kan in het stadhuis alleen op werkdagen. In onderstaand schema ziet u welke dag u uiterlijk aangifte moet doen.

 • Als uw kind is geboren op maandag, doet u de geboorteaangifte uiterlijk op donderdag.
 • Als uw kind is geboren op zaterdag, doet u de geboorteaangifte uiterlijk op dinsdag.
 • Is de derde dag een dag in het weekend of een feestdag? Dan kunt u uiterlijk op de eerste werkdag na het weekend of de feestdag aangifte doen.

Online aangifte doen

Om digitaal aangifte te doen heeft u nodig:

 • DigiD
 • Afschrift van de erkenningsakte, als het kind al voor de geboorte is erkend.
 • Akte van naamskeuze als bij erkenning voor de geboorte al is vastgelegd welke achternaam uw kind krijgt.

Aangifte in het stadhuis

Als u aangifte doet in het stadhuis moet u het volgende meenemen:

 • Geldig identiteitsbewijs van de aangever en van de moeder.
 • Afschrift van de erkenningsakte, als het kind al voor de geboorte is erkend.
 • Akte van naamskeuze als bij erkenning voor de geboorte al is vastgelegd welke achternaam uw kind krijgt.
 • Wilt u uw kind laten vermelden in uw trouwboekje of partnerschapsboekje? Neem dit boekje dan mee.
 • Verklaring afgegeven door de Stichting donorgegevens kunstmatige bevruchting (indien van toepassing). Als de donorverklaring niet aanwezig is bij de geboorteaangifte, moet de aangifte worden uitgesteld of moet het kind achteraf erkend worden. Alle informatie hierover is te vinden op de website van Rijksoverheid.

Kind bijschrijven in trouw- of partnerschapsboekje

Wilt u uw pasgeboren kind laten bijschrijven in uw trouw- of partnerschapsboekje? Dit kunt u zelf doen, u heeft daar geen ambtenaar voor nodig. Een trouwboekje of partnerschapsboekje heeft namelijk geen officiële status.

Wilt u toch graag uw kind laten bijschrijven door een ambtenaar? Als u voor de geboorteaangifte naar het stadhuis komt, kunt u het trouw- of partnerschapsboekje meenemen. Doet u de geboorteaangifte online, dan kunt u voor het laten bijschrijven een afspraak maken via telefoonnummer 14 0575.

Geboorteakte

De ambtenaar van de burgerlijke stand maakt een geboorteakte bij de aangifte. In dit geboortebewijs staan de namen van uw kind. Als de akte is ondertekend (online of aan de balie), kan deze niet meer worden gewijzigd. Let er dus goed op dat u de juiste (spelling van de) namen laat opnemen.

De geboorteakte wordt altijd bewaard bij de gemeente waar het kind is aangegeven (in het geboorteregister). Als u de akte nodig heeft moet u die ook bij deze gemeente opvragen.

Burgerservicenummer (BSN)

Woont u in de gemeente Zutphen dan ontvangt u direct bij de aangifte van geboorte de persoonslijst van uw kind met daarop het burgerservicenummer (BSN).

Staat u niet ingeschreven in de gemeente Zutphen, maar is uw kind hier geboren? Dan doet u de aangifte van geboorte in Zutphen. Van uw woongemeente ontvangt u vervolgens een burgerservicenummer (BSN) voor uw kind. Met het BSN wordt uw kind ook ingeschreven in de basisregistratie personen (BRP) van de gemeente waar u woont.

Kosten

De aangifte van geboorte is gratis. Een afschrift van de geboorteakte kost €14.