Erkennen kind

U kunt een kind erkennen wanneer het nog geen wettelijke ouder heeft. Meestal erkent u een kind als u de vader bent. Maar ook een niet-biologische ouder of duomoeder kan het kind erkennen.

Hoe werkt het?

Erkennen kan tijdens de zwangerschap, bij de geboorteaangifte of na de geboorteaangifte. Erkenning is niet nodig als u een kind krijgt binnen een huwelijk of geregistreerd partnerschap. U heeft dan automatisch wettelijk ouderschap.

Door een kind te erkennen neemt u het juridisch ouderschap op u. Concreet betekent erkenning:

 • U krijgt een zorg- en opvoedingsplicht voor het kind.
 • Het kind krijgt erfrecht.
 • Het kind kan bij de erkenning uw achternaam krijgen.

Wilt u een kind erkennen? Dan zijn er een aantal voorwaarden. Zo moet u bijvoorbeeld minimaal 16 jaar oud zijn.

Een kind erkennen kan in elke gemeente in Nederland.

Erkenning tijdens de zwangerschap

Een erkenning tijdens de zwangerschap heet een 'erkenning ongeboren vrucht'. Erkenning tijdens de zwangerschap heeft als voordeel dat het kind juridisch gezien meteen twee ouders heeft. Tijdens de erkenning kunt u de achternaam van het kind ook vastleggen.

Bij erkenning van het eerste kind moeten beide ouders aanwezig zijn. Bij het tweede of derde kind kan de moeder een toestemmingsformulier (pdf, 60 kB) aan de vader meegeven.

Erkenning bij de geboorteaangifte

Het erkennen van het kind bij de geboorteaangifte doet u in de gemeente waar het kind is geboren.

Meenemen

 • Een geldig legitimatiebewijs van uzelf en de moeder.
 • Schriftelijke toestemming (pdf, 60 kB) van de moeder als zij niet meekomt.
 • Wilt u tegelijk met de erkenning de keuze voor de achternaam doen? De moeder moet persoonlijk meekomen als u wilt dat het kind de achternaam van de erkenner krijgt. Dit geldt alleen voor het eerste kind uit de relatie.

Erkenning na de geboorteaangifte

U kunt een kind erkennen na de geboorteaangifte. Dit kan alleen als er nog geen tweede ouder in de geboorteakte van het kind vermeld staat. Erkenning na de geboorte geldt vanaf de datum dat u het kind erkent, niet vanaf de geboorte.

Meenemen

 • Een geldig legitimatiebewijs van uzelf en de moeder.
 • Een schriftelijke toestemming van de moeder als zij niet meekomt. Wilt u tegelijk met de erkenning de keuze voor de achternaam doen? De moeder moet persoonlijk meekomen als u wilt dat het kind de achternaam van de erkenner krijgt. Dit geldt alleen voor het eerste kind uit de relatie.
 • Bij kinderen tot 16 jaar moet de moeder schriftelijk toestemming geven.
 • Vanaf 12 jaar moet ook het kind schriftelijke toestemming geven.
 • En vanaf 16 jaar moet het kind persoonlijk meekomen

Ouderlijk gezag

Met de erkenning van een kind heeft u niet automatisch ook het gezag. Alleen de biologische moeder (minimaal 18 jaar) heeft het ouderlijk gezag. Ouderlijk gezag moet u na de erkenning aanvragen bij de rechtbank.