De aankondiging dat het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Zutphen een overeenkomst wil sluiten met het COA voor het vestigen van een dienstencentrum voor asielzoekers, heeft tot veel reacties geleid. We zien in de reacties, dat de rol en plek van de gemeenteraad hierin, niet voor iedereen duidelijk is. Hieronder leggen we uit wat die rol is.
Heeft u vragen hierover? U kunt altijd een e-mail sturen naar de griffie en om aanvullende informatie vragen. Het mailadres is: griffie@zutphen.nl.
De rol van de gemeenteraad
De gemeenteraad kan wensen en bedenkingen meegeven
Het college mag besluiten om een overeenkomst te sluiten met het COA. De gemeenteraad hoeft daar geen toestemming voor te geven. Maar de gemeenteraad mag hier wel wensen en bedenkingen over meegeven. Daarmee geeft de gemeenteraad aan wat zij belangrijk vindt.
De gemeenteraad wil dit zorgvuldig doen. Daarom gaat de raad dit onderwerp in deze fase drie keer bespreken: tijdens een beeldvormende vergadering, een oordeelsvormende vergadering én een raadsvergadering.
De data van de vergaderingen zijn bekend
De data van deze vergaderingen zijn al bekend. Zo kunt u, als u mee wilt luisteren of uw stem wilt laten horen, deze data alvast in uw agenda zetten.
Normaal gesproken wordt pas 1 tot 2 weken voor de vergadering besloten welke onderwerpen op de agenda komen, zodat de raad in kan springen op actuele ontwikkelingen. Nu is besloten de data al eerder bekend te maken.
De data zijn:
22 mei 19:30: Beeldvormende vergadering
- Deze vergadering is bedoeld om de raadsleden goed te informeren. De raadsleden krijgen een presentatie vanuit de gemeente over de plannen. Zij kunnen vragen stellen om eventuele onduidelijkheden over het voorstel of het proces weg te nemen. Zo weten de raadsleden goed wat de feiten zijn, voordat ze met elkaar in debat gaan.
- Goed om te weten:
Deze vergadering is er dus nog geen politiek debat, opvattingen en meningen worden nog niet uitgewisseld. - U kunt de vergadering alleen volgen via een livestream. De livestream is te vinden op raad.zutphen.nl via deze link.
- Goed om te weten:
12 juni en 26 juni: Oordeelsvormende vergadering
De oordeelsvormende vergadering verdelen we over 2 dagen: 12 juni en 26 juni.
Inwoners kunnen tijdens de eerste vergadering inspreken. Om hier voldoende mogelijkheden voor te hebben, is hier 3 uur de tijd voor gepland.
- Er kunnen maximaal 25 mensen inspreken. Dan is er voldoende tijd voor iedere spreker om een bijdrage te leveren en kunnen raadsleden hierover vragen stellen.
- In de vergadering van 26 juni gaan de partijen politiek met elkaar in debat. Er is dan geen mogelijkheid meer om in te spreken.
- Beide avonden zijn te volgen via de livestream. Ook is er op 12 juni (een maximum) publiek toegestaan in de vergaderzaal.
- Het is niet mogelijk het vervolg van de oordeelsvormende vergadering op 26 juni bij te wonen. Op deze avond gaan de raadsfracties met elkaar in debat. Wel kunt u deze vergadering volgen via een livestream.
- De vergadering van 12 juni vindt plaats in de Burgerzaal. Zo kunnen we zoveel mogelijk mensen de kans geven erbij te zijn. Helaas is de toegang – met name vanwege de brandveiligheid – niet onbeperkt. Vanaf 2 juni vindt u hier een link om zich aan te melden voor de publieke tribune. Is er geen plek meer, dan vragen we u om de vergadering via de livestream te kijken, zodat we het voor iedereen veilig kunnen houden.
11 juli 13:00 raadsvergadering
- Deze laatste datum is nog niet zeker. Het kan altijd zo zijn dat de raad meer informatie nodig heeft of langer in debat wil. In dat geval zal het onderwerp verplaatst worden naar een latere raadsvergadering. Of dit onderwerp op 11 juli in de raadsvergadering komt, maken we uiterlijk op woensdag 2 juli definitief bekend.
- Als dit onderwerp op de agenda staat, kunt u zich weer aanmelden voor de publieke tribune. De link hiervoor vindt u dan onder andere op deze pagina.
- Tijdens de raadsvergadering is er geen ruimte voor insprekers. Inspreken kan alleen tijdens de oordeelsvormende vergadering van 12 juni.
Hoe gaat het verder na 11 juli?
Voordat het dienstencentrum eventueel gerealiseerd kan worden, moeten er nog veel stappen doorlopen worden. Bij meerdere van deze stappen is ook de raad weer betrokken. Wat er nu al bekend is, heeft het college van B&W op papier gezet voor de gemeenteraad. Deze brief vindt u bij de vergaderstukken van 22 mei.
Hoe kan ik de raad bereiken
We snappen dat er veel zorgen en meningen leven. De raad hoort die graag.
U kunt ervoor kiezen om in te spreken tijdens de oordeelsvormende vergadering op 12 juni. Maar hier zullen we niet voor iedereen plek hebben. Zijn de plekken al vol of deelt u uw zorgen of mening liever op een andere manier dan kan dit:
- Stuur een e-mail naar individuele raadsleden waar u graag contact mee heeft. Op de website van de raad vindt u hun e-mailadressen.
- Stuur een officiële brief aan de gehele raad. Uw brief kunt u mailen naar griffie@zutphen.nl. Geef in de brief en de e-mail duidelijk aan dat de brief bedoeld is voor de gemeenteraad. De griffie deelt de brief dan met alle raadsleden en fractievolgers.
Ik wil mij aanmelden als inspreker
De inspraakavond vindt plaats op donderdagavond 12 juni. Vanaf maandag 20 mei kunt u zich aanmelden als inspreker. U vindt de link dan op deze pagina.
Goed om te weten:
- Er is in totaal plek voor 25 insprekers. Iedere inspreker heeft 4 minuten de tijd om zijn/haar verhaal te doen.
- Als er meer dan 25 insprekers zich aanmelden, dan maken we een reservelijst. We kunnen u dan benaderen als er alsnog plek is. Ook bieden we u graag de mogelijkheid om uw verhaal op papier te zetten. Deze voegen we dan toe aan de stukken voor de raadsleden voorafgaand aan de vergadering.
Aanmelden kan tot maandag 9 juni om 12:00. Zo hebben we voldoende tijd om iedereen zorgvuldig en tijdig te kunnen benaderen.
Zijn op maandag 9 juni, om 12.00 uur, de 25 plekken nog niet gevuld, dan blijft het formulier langer geopend tot uiterlijk 12 juni om 12:00 of tot het maximum van 25 insprekers bereikt is.
We werken op volgorde van aanmelding: dat betekent dat de eerste 25 aanmeldingen een plek hebben. Wél kan het zijn dat we met u in overleg gaan of er andere insprekers zijn met een vergelijkbaar verhaal. Zo voorkomen we dat we misschien wel 25 keer dezelfde inspraak krijgen terwijl we veel anderen met aanvullende argumenten moeten teleurstellen. Ook uw inbreng kan hier krachtiger door worden: 1 inbreng namens 100 mensen maakt vaak meer indruk, dan 100 keer eenzelfde herhaling.
Hoort u niet bij de eerste 25 aanmeldingen, dan krijgt u in eerste instantie een mail dat u op de reservelijst staat. We vragen u of u uw inbreng op papier aan wilt leveren en of u op de reservelijst wilt blijven staan.
Als er plekken vrij komen door afvallers of door het samenvoegen van insprekers, dan benaderen we op volgorde van aanmelding. Houd daarvoor goed uw mail en telefoon in de gaten: om te voorkomen dat plekken leeg blijven hebben we in dat geval snel een reactie nodig.
Andere vragen?
Is er nog iets onduidelijk over het proces of wat u kunt doen richting de raad? Stuur een mail naar griffie@zutphen.nl dan proberen we deze zo snel mogelijk te beantwoorden.
Ook kunt u kijken op de voorlichtingspagina van de gemeente. Deze vindt u via deze link.