Dienstencentrum en de rol van de gemeenteraad

Update: Geen verdere behandeling Dienstencentrum. De gemeenteraad van Zutphen heeft tijdens de raadsvergadering op 23 juni een motie (M0025) aangenomen waarmee het lopende proces rond het Dienstencentrum wordt stopgezet. Het bijbehorende raadsvoorstel ‘Dienstencentrum – concept bestuursovereenkomst’ wordt hierdoor niet verder in behandeling genomen.

De raad heeft het college gevraagd om met een nieuw voorstel te komen waarin wordt uitgewerkt hoe inwoners en de gemeenteraad betrokken kunnen worden bij de eventuele extra opvang van asielzoekers en vluchtelingen in de gemeente Zutphen. Zodra dit voorstel beschikbaar is, zal het opnieuw volgens de gebruikelijke procedure door de gemeenteraad worden behandeld.

U hoeft zich niet aan te melden voor de raadsvergadering op 11 juli

Door deze ontwikkelingen is de oordeelsvormende vergadering van 26 juni komen te vervallen. Het onderwerp is bovendien van de agenda gehaald voor de raadsvergadering van 11 juli. Bezoekers hoeven zich voor deze vergadering daarom niet aan te melden voor de publieke tribune. U bent van harte welkom om zonder aanmelding plaats te nemen in de Burgerzaal.

Originele tekst van de pagina

De aankondiging dat het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Zutphen een overeenkomst wil sluiten met het COA voor het vestigen van een dienstencentrum voor asielzoekers, heeft tot veel reacties geleid. We zien in de reacties, dat de rol en plek van de gemeenteraad hierin, niet voor iedereen duidelijk is. Hieronder leggen we uit wat die rol is.

Heeft u vragen hierover? U kunt altijd een e-mail sturen naar de griffie en om aanvullende informatie vragen. Het mailadres is: griffie@zutphen.nl

De rol van de gemeenteraad

De gemeenteraad kan wensen en bedenkingen meegeven

Het college mag besluiten om een overeenkomst te sluiten met het COA. De gemeenteraad hoeft daar geen toestemming voor te geven. Maar de gemeenteraad mag hier wel wensen en bedenkingen over meegeven. Daarmee geeft de gemeenteraad aan wat zij belangrijk vindt.

De gemeenteraad wil dit zorgvuldig doen. Daarom gaat de raad dit onderwerp in deze fase drie keer bespreken: tijdens een beeldvormende vergadering, een oordeelsvormende vergadering én een raadsvergadering.

De data van de vergaderingen zijn bekend

De data van deze vergaderingen zijn al bekend. Zo kunt u, als u mee wilt luisteren of uw stem wilt laten horen, deze data alvast in uw agenda zetten. De vergaderingen die geweest zijn kunt u terugluisteren via de website van de gemeenteraad.

De data zijn:

22 mei 19:30: Beeldvormende vergadering

  • Deze vergadering was bedoeld om de raadsleden goed te informeren. De raadsleden kregen een presentatie vanuit de gemeente over de plannen. Zij konden vragen stellen om eventuele onduidelijkheden over het voorstel of het proces weg te nemen. Zo kwamen de raadsleden goed te weten wat de feiten zijn, voordat ze met elkaar in debat zouden gaan.
  • Goed om te weten:

12 juni en 26 juni: Oordeelsvormende vergadering

De oordeelsvormende vergadering verdelen we over 2 dagen: 12 juni en 26 juni.

11 juli 13:00 raadsvergadering

Let op: Deze laatste datum is nog niet zeker. Het kan altijd zo zijn dat de raad meer informatie nodig heeft of langer in debat wil. In dat geval zal het onderwerp verplaatst worden naar een latere raadsvergadering. Of dit onderwerp op 11 juli in de raadsvergadering komt, maken we uiterlijk op woensdag 2 juli definitief bekend.

  • Als dit onderwerp op de agenda staat, kunt u zich weer aanmelden voor de publieke tribune. De link hiervoor vindt u dan onder andere op deze pagina.
  • Tijdens de raadsvergadering is er geen ruimte voor insprekers. Inspreken kon alleen tijdens de oordeelsvormende vergadering van 12 juni. Natuurlijk kunt u wel zoals altijd een brief sturen aan de raad. U kunt deze brief richten aan de gemeenteraad en mailen naar griffie@zutphen.nl. De griffie zorgt er dan voor dat uw brief bij de raadsleden terecht komt.

Hoe gaat het verder na 11 juli?

We weten nu nog niet welke wensen en bedenken de raad meegeeft aan het college en hoe het college hiermee aan de slag gaat. We kunnen daarom nog niet in detail vertellen hoe het verder gaat na 11 juli. Wat we al wel zeker weten, is dat voordat het dienstencentrum eventueel gerealiseerd kan worden, er ook nog veel andere stappen doorlopen moeten worden. Bij meerdere van deze stappen is ook de raad weer betrokken.

Wat er nu al bekend is, heeft het college van B&W op papier gezet voor de gemeenteraad. Deze brief vindt u bij de vergaderstukken van 22 mei.

Hoe kan ik de raad bereiken?

We snappen dat er veel zorgen en meningen leven. De raad hoort die graag. Het inspraakmoment is al geweest, maar er zijn natuurlijk andere manieren om in contact te komen met de raadsleden:

  • Stuur een e-mail naar individuele raadsleden waar u graag contact mee heeft. Op de website van de raad vindt u hun e-mailadressen.
  • Stuur een officiële brief aan de gehele raad. Uw brief kunt u mailen naar griffie@zutphen.nl. Geef in de brief en de e-mail duidelijk aan dat de brief bedoeld is voor de gemeenteraad. De griffie deelt de brief dan met alle raadsleden en fractievolgers.

Andere vragen?

Is er nog iets onduidelijk over het proces of wat u kunt doen richting de raad? Stuur een mail naar griffie@zutphen.nl dan proberen we deze zo snel mogelijk te beantwoorden.

Ook kunt u kijken op de voorlichtingspagina van de gemeente.