Handhavers gemeente Zutphen gaan bodycams dragen

25-04-2023

Vanaf 27 april dragen de handhavers van de gemeente Zutphen bodycams. Een bodycam is een kleine draagbare camera die de handhaver op het uniform draagt. De bodycams maken het werk van de handhavers veiliger.

Dinsdag 25 maart zijn de handhavers opgeleid in het werken met de camera’s. Burgemeester Wimar Jaeger speldde aan de start van de opleiding de eerste bodycam op bij een van de handhavers.

“Naast het feit dat onze Boa’s (buitengewoon opsporingsambtenaren) vaak het gezicht zijn van de gemeente Zutphen, treden ze ook op. Als het broeit, bij verkeersoverlast en bijvoorbeeld bij verrommeling op straat. Ik vind het heel belangrijk dat onze mensen veilig zijn als er opgetreden moet worden. Bodycams zijn daarvoor een nieuw middel, dat niet escalerend werkt zoals andere middelen dat wel doen. Daarom ben ik blij dat de veiligheid niet met de wapenstok wordt verbeterd, maar digitaal. Met alle benodigde waarborgen daaromheen“, aldus de burgemeester.

Er worden alleen opnames gemaakt als de handhaver vindt dat er een onveilige situatie ontstaat. De beelden maken het mogelijk om, als dat nodig is, incidenten achteraf goed te onderzoeken. Voor het gebruik van de opnames zijn strenge regels. Zo zorgen we er ook voor dat de privacy van de personen die gefilmd zijn, zo goed mogelijk beschermd wordt.

Lees meer over het gebruik van de bodycams en antwoorden op veelgestelde vragen.