Nu ook vergoeding in kosten zwemdiploma B voor gezinnen met laag inkomen

17-10-2024

Gezinnen in Zutphen en Warnsveld die een laag inkomen hebben konden al de kosten voor zwemdiploma A vergoed krijgen. Nu is besloten om ook de kosten voor diploma B te vergoeden. Het inkomen van de gezinnen mag niet hoger zijn dan 130% van de bijstandsnorm. Ouders kunnen de vergoeding aanvragen bij het Kindloket van Stichting Leergeld Zutphen. Dit kan al voor zwemleskosten die sinds 1 januari 2024 gemaakt zijn.

De kosten voor het halen van zwemdiploma A en B worden vergoed vanuit het Kindpakket. Deze Zutphense regeling zorgt ervoor dat kinderen mee kunnen doen aan sport, hobby’s en cultuur.

“We willen dat elk kind in Zutphen de kans krijgt om mee te doen. Of het nu gaat om muziek maken, voetbal, naar de film of zwemlessen. Daarom het zo belangrijk dat ouders weten waar ze terecht kunnen voor ondersteuning”.

Wethouder Eva Boswinkel

Het Kindloket

Sinds 1 januari 2024 is het Kindpakket eenvoudig aan te vragen via het Kindloket van Stichting Leergeld Zutphen. De gemeente werkt samen met het Kindloket, waar gezinnen met een laag inkomen ook andere hulp kunnen krijgen.

Het Kindloket maakt het voor ouders en verzorgers eenvoudig om financiële hulp aan te vragen voor hun kinderen. Of het nu gaat om sport, cultuur of onderwijs. Het Kindloket betaalt vergoedingen rechtstreeks aan de aanbieders, zoals de sportclub, winkel of het zwembad. Ouders hoeven dus niet vooraf zelf te betalen en daarna het geld terug te vragen.

Hoe aanvragen?

Het aanvragen van de vergoeding voor zwemdiploma’s en andere aanvragen van het Kindpakket kan:

Het adres van het Kindloket is Henri Dunantweg 1. Openingstijden: dinsdag, woensdag en donderdag van 09.00-13.00 uur.

Wat doet de gemeente nog meer om gezinnen te helpen

Zeker 1.500 Zutphense gezinnen leven met financiële stress. Wethouder Eva Boswinkel: “Daarom zijn we bezig met een lokale aanpak bestaanszekerheid”. De wethouder vertelt verder: “We hebben een lokale tak van Stichting Urgente Noden en werken in vertrouwen en gelijkwaardigheid met onze inwoners met een uitkering. We tuigen een sterke wijken-aanpak op voor onze buurten en wijken – voor een zeker en menswaardig bestaan. Want bestaanszekerheid is geen cadeautje van de overheid maar een grondrecht. Vanuit dit recht en de stellige overtuiging dat ieder kind, ongeacht waar de wieg heeft gestaan, een gelijke kans moet krijgen, willen we financiële drempels en dilemma’s tussen basale levensbehoeften bij ouders en verzorgers zo veel als mogelijk wegnemen. Zo kijken we in Zutphen ook naar leren zwemmen als onderdeel van de ontwikkeling van ieder kind.”