Gehandicaptenparkeerplaatsen

Heeft u een handicap of bent u slecht ter been? En kunt u uw auto niet op eigen terrein parkeren? Dan kunt u een gehandicaptenparkeerplaats aanvragen in de buurt van uw huis.

In de binnenstad zijn meerdere openbare gehandicaptenparkeerplaatsen. Brengt u een bezoek aan de binnenstad? Dan kunt u daar parkeren met een gehandicaptenparkeerkaart.

Gehandicaptenparkeerplaats aanvragen in uw buurt

Wilt u een gehandicaptenparkeerplaats aanvragen in de buurt van uw huis? Controleer dan eerst of u voldoet aan de voorwaarden:

  • u heeft een geldige Europese gehandicaptenparkeerkaart;
  • u bent zelf bestuurder van het voertuig;
  • u kunt niet parkeren op eigen terrein (garage of oprit);
  • in de directe omgeving van uw woning zijn de parkeerplaatsen vaak al bezet. De gemeente beoordeelt of dit zo is.

Aanvragen, wijzigen of opzeggen

Een gehandicaptenparkeerplaats vraagt u online aan. U logt in met DigiD (inwoners) of eHerkenning (bedrijven). Uw gehandicaptenparkeerplaats opzeggen of wijzigen kan ook online.

Kosten

  • Het aanvragen van een gehandicaptenparkeerplaats op kenteken kost €375. Alleen u mag uw auto parkeren op deze parkeerplaats. De gemeente plaatst er het bord ‘gehandicaptenparkeerplaats’ bij met hierop het kenteken van uw auto.
  • Gaat u verhuizen en vraagt u opnieuw een gehandicaptenparkeerplaats aan? Dan zijn de kosten €140. Het kentekenbord wordt opnieuw gebruikt.
  • Het wijzigen van het kentekenbord kost €40.

Gehandicaptenparkeerplaatsen in en rond de binnenstad

In en rond de binnenstad zijn meerdere openbare gehandicaptenparkeerplaatsen. U mag hier parkeren met een gehandicaptenparkeerkaart. Deze kaart legt u duidelijk zichtbaar achter de voorruit. Ligt een gehandicaptenparkeerplaats in een gebied met betaalde parkeerplaatsen? Dan hoeft u geen parkeerkosten te betalen.

De parkeerplaatsen liggen in de volgende straten: Basseroord, Boompjeswal, Broederenkerkplein, Coehoornsingel, Donkeresteeg, Fanny Blankers-Koenweg, ’s Gravenhof, Groenmarkt, Hagepoortplein, Houtwal, Kuiperstraat, Laarstraat, Marspoortstraat, Martinetsingel, Molengracht, Rozengracht, Stationsplein, IJsselkade, Polsbroek, Nieuwstad, Oudewand, Paardenwal, Spittaalstraat, Zaadmarkt.

Bekijk de kaart met openbare gehandicaptenparkeerplaatsen op Google maps.