Gehandicaptenparkeerplaatsen

Bent u gehandicapt of bent u slecht ter been en heeft u een auto die u niet op eigen terrein kunt parkeren? Dan kunt u een gehandicaptenparkeerplaats aanvragen in de buurt van uw huis.

Brengt u een bezoek aan de binnenstad? Er zijn meerdere gehandicaptenparkeerplaatsen waar u kunt parkeren als u in het bezit bent van een gehandicaptenparkeerkaart.

Gehandicaptenparkeerplaats aanvragen in uw buurt

U kunt een gehandicaptenparkeerplaats aanvragen in de buurt van uw huis. Alleen u mag uw auto daar parkeren. Bij de parkeerplaats plaatst de gemeente het bord ‘gehandicaptenparkeerplaats’ met hierop het kenteken van uw auto.

Voorwaarden

  • U bent in het bezit van een geldige Europese gehandicaptenparkeerkaart.
  • U bent zelf bestuurder van het voertuig.
  • U kunt niet parkeren op eigen terrein (garage of oprit).
  • In de directe omgeving van uw woning is het vaak niet mogelijk om te parkeren. De parkeerplaatsen zijn vaak al bezet. De gemeente beoordeelt of hier in uw situatie sprake van is.

Aanvragen, wijzigen of opzeggen

Een gehandicaptenparkeerplaats vraagt u online aan. U logt in met DigiD (inwoners) of eHerkenning (bedrijven).

U kunt dit formulier ook gebruiken als u uw gehandicaptenparkeerplaats wilt opzeggen of een wijziging wilt doorgeven. Bijvoorbeeld als u een ander kenteken wilt doorgeven.

Kosten

  • Het aanvragen van een gehandicaptenparkeerplaats op kenteken kost €375.
  • Als u verhuist en bij uw nieuwe woning opnieuw een gehandicaptenparkeerplaats aanvraagt, zijn de kosten €140. Het kentekenbord wordt opnieuw gebruikt.
  • Het wijzigen van het kentekenbord kost €40.

Gehandicaptenparkeerplaatsen in en rond de binnenstad

In en rond de binnenstad zijn meerdere openbare gehandicaptenparkeerplaatsen. U mag hier parkeren als u in het bezit bent van een gehandicaptenparkeerkaart. Deze kaart legt u duidelijk zichtbaar achter de voorruit.

Locaties gehandicaptenparkeerplaatsen

Ligt een gehandicaptenparkeerplaats in een gebied met betaalde parkeerplaatsen? Dan hoeft u geen parkeerkosten te betalen.

De parkeerplaatsen liggen in de volgende straten: Basseroord, Boompjeswal, Coehoornsingel, Donkeresteeg, Fanny Blankers-Koenweg, ’s Gravenhof, Groenmarkt, Hagepoortplein, Houtwal, Kuiperstraat, Laarstraat, Marspoortstraat, Martinetsingel, Molengracht, Rozengracht, Stationsplein, IJsselkade, Polsbroek, Nieuwstad, Oudewand, Paardenwal, Spittaalstraat, Zaadmarkt.

Tijdelijk 2 gehandicaptenparkeerplaatsen op het Broederenkerkplein

Afhankelijk van de coronamaatregelen zijn er tijdelijk 2 gehandicaptenparkeerplaatsen op het Broederenkerkplein. We begrepen dat de gehandicaptenparkeerplaatsen op de Groenmarkt nu niet goed bruikbaar zijn. Dit komt omdat de terrassen tijdelijk groter zijn en de weg voor de Wijnhuistoren niet geschikt is voor rolstoelgebruikers en mensen die slecht ter been zijn. De binnenstad is voor hen beter bereikbaar vanaf het Broederenkerkplein.

Als door de maatregelen van het coronavirus de parkeerplaatsen eerder verwijderd worden of langer aanwezig zijn, dan informeren wij u hierover op deze pagina.

Bekijk de kaart met openbare gehandicaptenparkeerplaatsen op Google maps.