Gehandicaptenparkeerplaatsen

Bent u gehandicapt en heeft u een auto die u niet op eigen terrein kunt parkeren? Dan kunt u een gehandicaptenparkeerplaats aanvragen in de buurt van uw huis.

Brengt u een bezoek aan de binnenstad? Er zijn meerdere gehandicaptenparkeerplaatsen waar u kunt parkeren als u in het bezit bent van een gehandicaptenparkeerkaart.

Gehandicaptenparkeerplaats aanvragen in uw buurt

U kunt een gehandicaptenparkeerplaats aanvragen in de buurt van uw huis. Alleen u mag uw auto daar parkeren. Bij de parkeerplaats plaatst de gemeente het bord ‘gehandicaptenparkeerplaats’ met hierop het kenteken van uw auto.

Voorwaarden

  • U bent in het bezit van een geldige Europese gehandicaptenparkeerkaart.
  • U bent zelf bestuurder van het voertuig.
  • U kunt niet parkeren op eigen terrein (garage of oprit).
  • In de directe omgeving van uw woning is het vaak niet mogelijk om te parkeren. De parkeerplaatsen zijn vaak al bezet. De gemeente beoordeelt of hier in uw situatie sprake van is.

Aanvragen of opzeggen

Een gehandicaptenparkeerplaats vraagt u online aan. Hiervoor heeft u DigiD nodig.

U kunt dit formulier ook gebruiken als u uw gehandicaptenparkeerplaats wilt opzeggen.

Kosten

  • Het aanvragen van een gehandicaptenparkeerplaats op kenteken kost €375.
  • Als u verhuist en bij uw nieuwe woning opnieuw een gehandicaptenparkeerplaats aanvraagt, zijn de kosten €140. Het kentekenbord wordt opnieuw gebruikt.
  • Het wijzigen van het kentekenbord kost €40.

Gehandicaptenparkeerplaatsen in en rond de binnenstad

In en rond de binnenstad zijn meerdere openbare gehandicaptenparkeerplaatsen. U mag hier parkeren als u in het bezit bent van een gehandicaptenparkeerkaart. Deze kaart legt u duidelijk zichtbaar achter de voorruit.

Locaties gehandicaptenparkeerplaatsen

Ligt een gehandicaptenparkeerplaats in een gebied met betaalde parkeerplaatsen? Dan moet u hier ook parkeergeld betalen.

De parkeerplaatsen liggen in de volgende straten: Basseroord, Boompjeswal, Coehoornsingel, Donkeresteeg, Fanny Blankers-Koenweg, ’s Gravenhof, Groenmarkt, Hagepoortplein, Houtwal, Kuiperstraat, Laarstraat, Marspoortstraat, Martinetsingel, Molengracht, Rozengracht, Stationsplein, IJsselkade, Polsbroek, Nieuwstad, Oudewand, Paardenwal, Spittaalstraat, Zaadmarkt.

Bekijk de kaart met openbare gehandicaptenparkeerplaatsen op Google maps.