Gehandicaptenparkeerkaart

U kunt een gehandicaptenparkeerkaart aanvragen bij de gemeente. Een keuringsarts bepaalt na medisch onderzoek of u voldoet aan de voorwaarden. De kaart die u in Nederland krijgt, is een Europese gehandicaptenparkeerkaart. Hij is geldig in alle landen van de Europese Unie.

Bestuurderskaart

Een bestuurderskaart staat op naam. U hoeft dus geen eigen auto te hebben om de kaart aan te kunnen vragen. Er hoeft ook geen kenteken op de kaart te staan. U moet wel een rijbewijs hebben.

Passagierskaart

Heeft u een handicap en kunt u zelf niet rijden? Dan kunt u een passagierskaart aanvragen. Met deze kaart kan de auto op een gehandicaptenparkeerplaats geparkeerd worden. De kaart staat op naam. Er hoeft geen kenteken op de kaart te staan.

Geldigheid en kosten

Een gehandicaptenparkeerkaart kost €152,35 en is maximaal 5 jaar geldig.

Voorwaarden

  • U kunt niet meer dan 100 meter lopen met hulpmiddelen, zoals een stok of krukken.
  • Deze situatie is al minstens al een half jaar zo.
  • Een keuringsarts bepaalt tijdens een medisch onderzoek of u aan deze voorwaarde voldoet.

Aanvraag kaart

Stap 1

Neem contact op met de gemeente.

Stap 2

De gemeente neemt uw aanvraag in behandeling en bekijkt of u voldoet aan de voorwaarden.

Stap 3

U krijgt van de gemeente een brief waarin staat of u een gehandicaptenparkeerkaart krijgt en wanneer u deze kunt ophalen.

Stap 4

U moet de gehandicaptenparkeerkaart binnen 8 weken ophalen in het stadhuis.  

Meenemen: legitimatiebewijs.

Uw gehandicaptenparkeerkaart verloren of gestolen 

Neem contact met ons op als u uw kaart bent verloren of als deze is gestolen. Is dit in het buitenland gebeurd? Doe dan aangifte bij de lokale politie en neem het bewijs van de aangifte mee.

Aanvraag gehandicaptenparkeerplaats

Bent u gehandicapt en heeft u een auto? Kunt u uw auto niet parkeren op eigen grond? Dan kunt u een gehandicaptenparkeerplaats aanvragen in de buurt van uw huis. Alleen u mag uw auto daar neerzetten.