Parkeervergunning bewoners

Inwoners van de binnenstad kunnen een parkeervergunning aanvragen. U mag dan parkeren op een parkeerplaats voor vergunninghouders. Ook mag u tussen 17.00 en 10.00 uur parkeren op betaalde parkeerplaatsen (behalve op koopavonden).

Een parkeervergunning is 1 jaar geldig, vanaf de datum van aanvraag.

Voor het parkeren van een camper gelden speciale regels.

Voorwaarden

U kunt een parkeervergunning aanvragen als:

  • u bij de gemeente Zutphen staat ingeschreven op een adres in het gebied voor vergunninghouders (zie onderstaande kaart), en
  • u de eigenaar bent van de auto waarvoor u een vergunning aanvraagt. Bent u niet de eigenaar? Dan heeft u een verklaring van de eigenaar nodig om de vergunning aan te kunnen vragen (uw werkgever, de leasemaatschappij, uw ouder of partner), en
  • u geen eigen parkeergelegenheid heeft, zoals een oprit of garage.

Per adres kunt u 1 parkeervergunning aanvragen. U kunt de vergunning wel voor 2 auto’s gebruiken. Maar u kunt maar 1 auto tegelijk parkeren. Op dit moment is er een wachtlijst voor de parkeervergunningen. Als u een aanvraag indient, krijgt u van de gemeente bericht zodra er weer ruimte is.

Komt u niet in aanmerking voor een parkeervergunning of wilt u 2 auto’s tegelijk parkeren? Dan kunt u een parkeerabonnement aanvragen.

Schermafdruk van kaart op Google maps met parkeerlocaties en -zones

Het grijze gebied op bovenstaande kaart toont het gebied voor vergunninghouders. Bekijk de kaart met locaties voor betaald parkeren en parkeerzones op Google maps.

Aanvragen parkeervergunning bewoners

U kunt een parkeervergunning online aanvragen en in het stadhuis.

Online aanvragen

U vraagt de parkeervergunning online aan via het digitale parkeerloket. Hiervoor heeft u DigiD nodig. U betaalt de vergunning met iDeal. Op dit moment is er een wachtlijst om een parkeervergunning voor bewoners te krijgen. U krijgt van ons bericht wanneer zodra er een plek is vrijgekomen.

Aanvragen in het stadhuis

U vraagt de vergunning aan bij de balie. Hiervoor maakt u een afspraak. U betaalt de vergunning direct.

Wisselen van kenteken

Wilt u de vergunning voor 2 auto’s kunnen gebruiken? Bel ons via 14 0575. Wij zorgen er dan voor dat u ook een tweede kenteken kunt gebruiken. Hierna kunt u, als u parkeert, in de webapp (een mobiele website) aangeven voor welk kenteken u de vergunning gebruikt.

Verlengen, wijzigen of beëindigen parkeervergunning

U kunt uw parkeervergunning verlengen, wijzigen of beëindigen via het digitale parkeerloket. U ontvangt 1 maand voordat uw parkeervergunning afloopt, bericht van ons. Vanaf dan kunt u uw vergunning verlengen.

Let op:

  • gebruikt u 2 kentekens? Zorg dan dat u op de dag waarop de nieuwe vergunning ingaat, het juiste kenteken opnieuw aanmeldt met de webapp;
  • heeft u eerder gebruik gemaakt van de webapp, dan moet u dat blijven doen ook als u nog maar 1 kenteken gebruikt.

Kosten

  • Een parkeervergunning bewoners kost €174 voor 1 jaar.
  • Beëindigt u de vergunning in de loop van dat jaar? Dan ontvangt u €14,50 terug per maand dat u de vergunning niet meer gebruikt.