Parkeervergunning bewoners

Inwoners van de binnenstad kunnen een parkeervergunning aanvragen. U mag dan parkeren op een parkeerplaats voor vergunninghouders. Ook mag u tussen 17.00 en 10.00 uur parkeren op betaalde parkeerplaatsen (behalve op koopavonden).

Een parkeervergunning is 1 jaar geldig, vanaf de datum van aanvraag.

Voor het parkeren van een camper gelden speciale regels.

Voorwaarden

U kunt een parkeervergunning aanvragen als:

  • u bij de gemeente Zutphen staat ingeschreven op een adres in het gebied voor vergunninghouders (zie onderstaande kaart), en
  • u de eigenaar bent van de auto waarvoor u een vergunning aanvraagt. Bent u niet de eigenaar? Dan heeft u een verklaring van de eigenaar nodig om de vergunning aan te kunnen vragen (uw werkgever, de leasemaatschappij, uw ouder of partner), en
  • u geen eigen parkeergelegenheid heeft, zoals een oprit of garage.

Per adres kunt u 1 parkeervergunning aanvragen. U kunt de vergunning wel voor 2 auto’s gebruiken. Maar u kunt maar 1 auto tegelijk parkeren. Op dit moment is er een wachtlijst voor de parkeervergunningen. Als u een aanvraag indient, krijgt u van de gemeente bericht zodra er weer ruimte is.

Komt u niet in aanmerking voor een parkeervergunning of wilt u 2 auto’s tegelijk parkeren? Dan kunt u een parkeerabonnement aanvragen.

Kaart met parkeerzones en parkeerplaatsen gemeente Zutphen

Het grijze gebied op bovenstaande kaart toont het gebied voor vergunninghouders. Bekijk de kaart met locaties voor betaald parkeren en parkeerzones op Google maps.

Aanvragen parkeervergunning bewoners

U kunt een parkeervergunning online aanvragen en in het stadhuis.

Online aanvragen

U vraagt de parkeervergunning online aan via het digitale parkeerloket. Hiervoor heeft u DigiD nodig. U betaalt de vergunning met iDeal. Op dit moment is er een wachtlijst om een parkeervergunning voor bewoners te krijgen. U krijgt van ons bericht wanneer zodra er een plek is vrijgekomen.

Aanvragen in het stadhuis

U vraagt de vergunning aan bij de balie. Hiervoor maakt u een afspraak. U betaalt de vergunning direct.

Wisselen van kenteken

Wilt u de vergunning voor 2 auto’s kunnen gebruiken? Bel ons via 14 0575. Wij zorgen er dan voor dat u ook een tweede kenteken kunt gebruiken. Hierna kunt u, als u parkeert, in de webapp (een mobiele website) aangeven voor welk kenteken u de vergunning gebruikt.

Verlengen, wijzigen of beëindigen parkeervergunning

U kunt uw parkeervergunning verlengen, wijzigen of beëindigen via het digitale parkeerloket. U ontvangt 1 maand voordat uw parkeervergunning afloopt, bericht van ons. Vanaf dan kunt u uw vergunning verlengen.

Let op:

  • Gebruikt u 2 kentekens? Dan blijft uw laatste kentekenreservering actief/aangemeld.
  • Heeft u eerder gebruik gemaakt van de webapp, dan moet u dat blijven doen ook als u nog maar 1 kenteken gebruikt.

Kosten

  • Een parkeervergunning bewoners kost €180,60 voor 1 jaar.
  • Beëindigt u de vergunning in de loop van dat jaar? Dan ontvangt u €15,05 terug per maand dat u de vergunning niet meer gebruikt.