Hier vindt u antwoorden op vragen over het dienstencentrum als: 'Waarom komt er een dienstencentrum?', 'Hoeveel mensen komen er?', 'Waarom komt dit centrum in Zutphen?', en: 'Wat is het verschil met het azc?'
Wat is een dienstencentrum van het COA?
Op een dienstencentrum werken partijen die verantwoordelijk zijn voor de eerste fase van de asielprocedure. Het gaat onder andere om de Immigratie- en naturalisatiedienst (IND), Vluchtelingenwerk Nederland (VWN), GGD en medische diensten.
Tegelijk vangt het COA in het dienstencentrum maximaal 250 asielzoekers op. Deze asielzoekers zetten de eerste stap in de asielprocedure en verblijven gemiddeld 3 en maximaal 6 weken op deze locatie. Daarna reizen zij door naar een andere (opvang)locatie (azc).
Het dienstencentrum staat los van het azc aan de Voorsterallee in Zutphen.
Waarom komt er een dienstencentrum?
De asielzoekers die in het dienstencentrum komen, zijn pas kort in Nederland. Op het dienstencentrum doorlopen ze de eerste fase van het asielproces.
Er is grote behoefte aan een opvang van deze asielzoekers in combinatie met kantoorvoorzieningen voor partijen die verantwoordelijk zijn voor de asielprocedure. Hierdoor worden ook andere locaties ontlast waar deze processen worden georganiseerd.
Waarom een dienstencentrum in Zutphen?
Omdat landelijk de instroom van asielzoekers groot blijft, hebben het COA en de gemeente al langere tijd gesprekken over uitbreiding van activiteiten van het COA in de gemeente Zutphen. Het COA heeft namelijk goede ervaringen met de gemeente rond de opvang van asielzoekers in het azc aan de Voorsterallee.
De gemeente Zutphen maakt zich sterk om deze extra inspanning te leveren, omdat dit aansluit bij de identiteit van gemeente Zutphen.
Als gemeente nemen we niet alleen onze maatschappelijke verantwoordelijkheid. De komst van het centrum biedt ook kansen op het gebied van werkgelegenheid. Er ontstaan zo’n 100 banen in alle lagen van de arbeidsmarkt, van zorg en begeleiding tot facilitaire diensten en beveiliging.
Hoe wordt met aantallen omgegaan uit de Spreidingswet. Worden de huidige asielzoekers daar al bij meegerekend?
Op dit moment vangen wij 740 asielzoekers op in het Asielzoekerscentrum aan de Voorsterallee. Met dit aantal voldoen wij ruim aan de Spreidingswet.
De huidige asielzoekers rekenen wij dus al mee. De extra 250 plaatsen voor asielzoekers worden nog niet meegerekend.
Waarin verschilt dit dienstencentrum van een azc?
In een azc zijn alleen statushouders; mensen dus die het asielproces al hebben doorlopen.
In het dienstencentrum komen alleen mensen die pas in Nederland zijn aangekomen en zich hebben aangemeld bij het aanmeldcentrum in Ter Apel. Zij moeten nog starten met hun asielaanvraag.
In de eerste fase vindt een eerste toetsing plaats om te kijken of ze wel in aanmerking komen voor de verdere asielprocedure. Voor de eerste toetsing is dus maar een korte periode nodig. Daarom verblijft een asielzoeker maar een korte tijd in het dienstencentrum: gemiddeld 3 weken en maximaal 6.
Waarin verschilt het Dienstencentrum van de locatie in Ter Apel?
Iemand die asiel wil aanvragen in Nederland meldt zich in principe aan in Ter Apel. Daar worden zij geregistreerd.
In Ter Apel kunnen zij ook de eerste stap doen in het proces van aanvraag verblijfsvergunning. Maar dat kan ook op een andere locatie, bijvoorbeeld bij Dienstencentrum Zutphen. Dienstencentrum Zutphen ontlast hiermee het aanmeldcentrum van Ter Apel.
Dienstencentrum Zutphen is geen aanmeldlocatie, er is geen sprake van spontane aanloop.
Waarin verschilt het Dienstencentrum van de locatie in Budel?
Net als in Zutphen, is er in Budel geen spontane aanloop. Maar in Budel gaat het om een zeer grote opvanglocatie (net als in Ter Apel). Hier worden ook andere stappen in de asielprocedure doorlopen en een asielzoeker verblijft er vaak langer dan zes weken.
Wat worden wij / Zutphen hier beter van?
In het dienstencentrum zullen medewerkers van verschillende organisaties en het COA gaan werken. Elke organisatie gaat zelf personeel werven. Waarschijnlijk zullen er ook wervingscampagnes in de regio gestart moeten worden.
We verwachten dat er in totaal zo'n 100 arbeidsplaatsen zullen ontstaan.
Daarnaast geeft een dienstencentrum een economische impuls aan de gemeente door extra afzet van goederen en diensten.
Waarom niet alles bij elkaar bij het huidige azc?
De asielzoekers in het azc hebben al een lopende of afgeronde asielaanvraag. Deze asielzoekers verblijven hier voor een lange periode. Hierbij is er veel aandacht voor integratie.
De asielzoekers in de opvang van een dienstencentrum bevinden zich nog in het startstadium van hun asielaanvraag. Ze verblijven maar een korte periode in de opvang en bevinden zich in emotioneel andere omstandigheden.
Daarnaast is er op het huidige azc fysiek geen ruimte om een dienstencentrum te huisvesten.
Is er ergens anders ervaring met de komst van een dienstencentrum?
Nee. Het dienstencentrum in Zutphen is een nieuw en uniek concept. Wel zijn er goede ervaringen met de opvang van asielzoekers in de eerste fase van het asielproces op kleinere opvanglocaties, zoals beoogd in Zutphen.
Hoeveel mensen worden er geplaatst?
Er worden maximaal 250 bewoners opgevangen, voor een gemiddeld verblijf van ongeveer 3 en maximaal 6 weken.
Hoe lang blijven asielzoekers in het dienstencentrum? En zijn er daarna meteen weer nieuwe mensen?
Dit is afhankelijk van de procedure.
- Normaal gesproken worden er maximaal 250 mensen geplaatst.
- Zij verblijven hier gemiddeld drie en maximaal 6 weken.
- We verwachten dat er dagelijks nieuwe bewoners naar het dienstencentrum gebracht worden voor het doorlopen van de eerste fasen van de asielprocedure.
Is het centrum altijd volledig bezet?
De bezetting hangt samen met de instroom van nieuwe asielzoekers in Nederland. De bedoeling is wel dat de opvangplekken altijd benut worden. Maar dat mensen er niet langer dan 6 weken zijn.