Vragen en antwoorden dienstencentrum: over veiligheid en overlast

Heeft u vragen over mogelijke overlast door het Dienstencentrum? Of maakt u zich zorgen over uw veiligheid? Hieronder vindt u antwoorden op vragen hierover.

Hebben de direct omwonenden en bedrijven last van het dienstencentrum?

We verwachten dat de overlast minimaal zal zijn. Dit baseren onder andere we op ervaringen met de opvang van asielzoekers op andere plekken in Nederland.

De bewoner volgt een traject binnen de eerste fase van zijn asielaanvraag en heeft een zeer intensief programma.

De bewoners van het centrum krijgen eten en een bed en kunnen gebruikmaken van recreatieve voorzieningen en activiteiten op het terrein van het Dienstencentrum.

Wat moeten we doen als er een onveilige situatie dreigt?

U doet wat u normaal ook zou doen bij een onveilige of overlastgevende situatie. U schakelt bijvoorbeeld de hulpdiensten in, zoals de politie of de boa’s van de gemeente.

Ook kunt u, als een onveilige situatie ontstaat op of rondom het Dienstencentrum, 24 uur per dag de beveiliging van het centrum bereiken.

Het COA zelf is van 8.00 tot 22.00 uur op de locatie aanwezig zijn.

Hoe zit het met aansprakelijkheid en verzekeringen? Zijn de bewoners verzekerd?

Alle bewoners van een azc zijn WA-verzekerd.

Is het dienstencentrum een gesloten terrein of kunnen bewoners daarvan vrij in- en uitlopen?

Bewoners van een dienstencentrum zijn vrij om in en uit te lopen. Alle locaties van het COA zijn open instellingen.

De behoefte van bewoners om het Dienstencentrum te verlaten, zal beperkt zijn. De bewoners hebben namelijk een druk programma en er zijn voldoende (recreatie)voorzieningen in het centrum.

Lees meer op de pagina Vragen en antwoorden over voorzieningen en daginvulling.

Hoe gaan bewoners zich in de omgeving bewegen?

Bewoners kunnen het terrein van het Dienstencentrum verlaten en 'zelf' in het buitengebied of in Leesten gaan lopen.

Bewoners worden voorgelicht over de verkeersveiligheid, om te voorkomen dat zij op de openbare weg komen. Ook worden er veilige (wandel)routes aangegeven.

Mogelijk komen er aanvullende veiligheidsmaatregelen, op basis van de risicoanalyse en de inbreng vanuit het Omwonendenoverleg en beheergroep.

Kunnen mijn kinderen nog wel veilig buitenspelen, van en naar school en naar de sportvereniging gaan?

Ja. Bewoners van het dienstencentrum worden goed voorgelicht en gewezen op de regels, waarden en normen zoals die in Nederland gelden.

Het COA doet er alles aan om haar bewoners zich aan deze regels te laten houden. En neemt passende maatregelen op het moment dat bewoners die zich (veelvuldig) niet aan de regels houden.

Waar kan ik de schade verhalen als er sprake is van waardevermindering van mijn woning door de komst van het dienstencentrum (planschade)?

Uit onderzoek (2019) blijkt dat de komst van een opvangcentrum (azc, amv of nood) in een stedelijke omgeving géén effect heeft op de woningprijzen of waarde van de grond. Er zijn geen gegevens bekend over de relatie met de komst van een dienstencentrum, omdat er nog geen dienstencentrum is in Nederland.  

U kunt in sommige gevallen aanspraak maken op ‘nadeelcompensatie’, voorheen heette dit ‘planschade’. U kunt schade lijden door de gemeente als zij een ruimtelijk besluit neemt. Bijvoorbeeld een verleende omgevingsvergunning of regel in een omgevingsplan. Voor het Dienstencentrum is (nog) geen ruimtelijk besluit genomen.

In het jaar 2026 starten we met de planologische procedure voor het Dienstencentrum. We verwachten een vastgesteld plan (het ruimtelijke besluit) in 2028.

Na het ruimtelijk besluit, hebben inwoners de mogelijkheid om een verzoek tot nadeelcompensatie in te dienen. Voor behandeling van zo'n verzoek wordt een bedrag van €300 in rekening gebracht. U kunt bij de gemeente een ‘aanvraagformulier nadeelcompensatie’ vragen. De gemeente beoordeelt uw aanvraag. Wanneer er sprake is van schade, wordt een deel van de schade vergoed.

Sinds 1 januari 2024 is de Omgevingswet in werking getreden. In de Omgevingswet is voor waardedaling van een onroerende zaak als gevolg van indirecte schade een vast eigen risico (forfait) van 4% opgenomen. Dit betekent dat de eigenaar van de woning zelf 4% van de waardevermindering moet dragen.