Begeleiding en dagbesteding

Een begeleider kan u helpen bij het uitvoeren van alledaagse taken, zodat u zo zelfstandig mogelijk kunt leven. U regelt deze vorm van begeleiding via de gemeente.

Begeleiding in het dagelijks leven

Het dagelijks leven bestaat uit allerlei bezigheden: boodschappen doen, de administratie bijhouden, uzelf wassen en aankleden, het huishouden doen.

Soms lukt het niet om dit allemaal te doen of te bedenken welke taken het belangrijkst zijn. Bijvoorbeeld door een beperking of psychiatrische problemen. De gemeente kan u dan steunen met begeleiding. De begeleider neemt meestal geen taken over, maar helpt u om het zelf te doen.

Vormen van begeleiding

  • Dagbesteding (begeleiding in een groep).
  • Hulp bij het dagelijks leven thuis. Zoals leren het huishouden te doen, hulp bij geldzaken en administratie.
  • Begeleiding bij het leggen van contacten.
  • Hulp bij het indelen van de dag en het ondernemen van activiteiten.
  • Gezinsondersteuning en opvoedondersteuning.
  • Begeleiding bij persoonlijke verzorging.

Aanvragen

Begeleiding aanvragen gaat in drie stappen.

Stap 1: neem contact op

Neem contact met ons op en maak een afspraak voor een persoonlijk gesprek bij u thuis.

Stap 2: keukentafelgesprek

Tijdens het gesprek horen we wat uw behoefte is, wat u zelf nog kunt en waar anderen (familie, vrienden) u mee kunnen helpen. Misschien heeft u behoefte aan hulpmiddelen of is een dagbesteding prettig voor u. We onderzoeken allerlei mogelijkheden.

Stap 3: verslag en brief

Van het gesprek en het onderzoek maken wij een verslag. Dit verslag sturen wij u binnen 6 weken na ons eerste contact toe. Als u akkoord gaat met het verslag, start de aanvraag.

Nadat u het verslag ondertekent, gaat de gemeente uw begeleiding regelen. Binnen 2 weken krijgt u van de gemeente een brief waarin staat welke begeleiding u krijgt. In de brief staat ook wanneer en van wie u begeleiding krijgt.

Hulp bij het persoonlijk gesprek

Vindt u het moeilijk om een keukentafelgesprek te houden? Een cliƫntondersteuner kan u helpen. U leest er meer over op de pagina Zorg aanvragen.