Warmtenet Componistenbuurt

De komende jaren gaat Nederland stap voor stap van aardgas naar duurzame energie. Ook Zutphen wil CO2-neutraal worden. Er zijn plannen om 731 woningen in de Componistenbuurt in de wijk Waterkwartier aan te sluiten op een warmtenet in plaats van op gas. De Componistenbuurt kan hiermee een voorbeeldwijk worden voor de gemeente Zutphen. De ontwikkelingen passen binnen de plannen voor een duurzame en aardgasvrije toekomst voor heel de gemeente Zutphen.

Klimaatakkoord van Parijs: in 2050 van aardgas af

In december 2015 heeft Nederland met veel andere landen het Klimaatakkoord van Parijs ondertekend. Daar staat onder andere in dat het energieverbruik in 2050 ongeveer CO2-neutraal moet zijn. Om dat te realiseren is één van de manieren om te stoppen met het gebruik van aardgas. Dat betekent dat in 2030 20% van alle woningen van het gas af moeten zijn en in 2050 alle woningen. Wel vinden we het belangrijk dat we alle inwoners zekerheid kunnen bieden over een warm huis; nu en in de toekomst.

Lees en luister in simpele taal wat 'van het aardgas af' voor u betekent.

Waarom de Componistenbuurt?

  • Deze wijk is het ideale startpunt, omdat de Componistenbuurt midden in Zutphen ligt.
  • De Componistenbuurt ligt aan de IJssel en dat biedt kansen om warmte uit de IJssel te halen en te gebruiken om woningen te verwarmen.
  • We combineren dit project met andere werkzaamheden in de wijk, zoals het vervangen van het riool en het afkoppelen van hemelwater.
  • Naast het aanleggen van het warmtenet doen we ook onderzoek om de wijk prettig leefbaar te maken in de toekomst. Bijvoorbeeld door de wijk te vergroenen en meer speeltuinen aan te leggen.

Onderzoek naar alternatief voor aardgas

We hebben verschillende onderzoeken gedaan om te kijken hoe de Componistenbuurt van het gas af kan. We hebben onder andere gekeken naar het gebruik van waterstof, warmtepompen en groengas.

Uit onderzoek blijkt dat voor de Componistenbuurt een collectief warmtenet het beste alternatief is om van het aardgas af te gaan. Dit komt doordat we hier gebruik kunnen maken van een lokale warmtebron: het water uit de IJssel. Bekijk de voor- en nadelen van de verschillende opties die onderzocht zijn.

En met de komst van het warmtenet krijgen alle woningen een afleverset in plaats van een cv-ketel. Een afleverset is een iets kleiner kastje dan een cv-ketel en dit past in alle huizen. Er zijn al 90 andere buurten in Nederland naar tevredenheid van de bewoners aangesloten op een warmtenet.

Uitgangspunten

  • De bewoners van de Componistenbuurt doen en denken mee.
  • Iedereen houdt een warme woning in de winter.
  • Met de overstap naar een andere warmtebron moeten de woonlasten van huurders en eigenaren niet omhoog gaan.
  • De bron voor het warmtenet van de Componistenbuurt is de IJssel. Dit is een lokale warmtebron.
  • Werkzaamheden worden gecombineerd: het vervangen van de riolering wordt uitgevoerd in combinatie met de aanleg van het warmtenet en de aanpak van de openbare ruimte.

Planning

Of het warmtenet technisch mogelijk wordt én of we een goede warmteprijs kunnen aanbieden, wordt in het voorjaar van 2024 bekend. Is het mogelijk? Dan halen we in de zomer/najaar 2024 instemming op in de buurt. Stemt 70% van de huurders voor een warmtenet, dan leggen we het warmtenet aan en worden alle huurwoningen aangesloten. Bewoners met een koopwoning kiezen zelf of zij op het warmtenet willen aansluiten.

Routekaart

We hebben een routekaart ontwikkeld waarin we met een tijdlijn laten zien wat er de komende jaren in de Componistenbuurt gaat gebeuren. En wanneer u daarover uw mening kunt geven.

Bekijk de routekaart op groot formaat.

Hoe werkt een warmtenet?

Een warmtenet is een netwerk van geïsoleerde leidingen onder de grond waar warm water doorheen stroomt. In de Componistenbuurt willen we werken met een warmtenet dat warmte uit de IJssel haalt. In de zomer kan het water van de IJssel opwarmen tot 25 °C. Die warmte kunnen we uit de IJssel halen. Met een warmtepomp kunnen we de warmte verwarmen tot 70 °C. Dit warme water gaat via een gesloten leidingen stelsel de huizen in. Dat geeft weinig warmteverlies omdat de leidingen goed geïsoleerd zijn. Zo kan uw huis worden verwarmd én warm water gebruiken zonder het gebruik van aardgas. Voor koken maakt u gebruik van elektriciteit.  

Bekijk de animatievideo over de aanleg van het warmtenet in het Nederlands

Bekijk de animatievideo over de aanleg van het warmtenet in het Pools

Bekijk de animatievideo over de aanleg van het warmtenet in het Arabisch

Warmte in uw woning

Vanuit het warmtenet worden huisaansluitingen gemaakt naar de woningen. De woning wordt dan voorzien van een afleverset met warmtewisselaar in plaats van een cv-ketel. De warmtewisselaar brengt de warmte uit het warmtenet over naar de verwarming en warmt het kraanwater op. Verder verandert er niets in huis. U kunt de thermostaat, radiatoren en/of vloerverwarming blijven gebruiken.

Afleverset in de woning.
Afleverset in de woning.

In gesprek met de buurt

We zijn in gesprek met de buurt over het warmtenet. In kleinere ontmoetingen en grotere bijeenkomsten. Ook kunnen buurtbewoners meedenken over het vergroenen in de wijk. Op de website Herinrichting Componistenbuurt vindt u alle informatie over het vergroenen in de buurt. Daar betrekken we u ook bij. Buurtbewoners worden persoonlijk geïnformeerd wanneer er meegedacht kan worden.

Nieuwsbrief

Alle bewoners van de Componistenbuurt hebben in mei een nieuwsbrief ontvangen waarin de belangrijkste informatie over het warmtenet staat.

  1. Bekijk de nieuwsbrief van mei 2023 (pdf, 2 MB)
  2. Bekijk de nieuwsbrief van augustus 2023 (pdf, 0,5 MB)
  3. Bekijk de nieuwsbrief van november 2023 (pdf, 0,8 MB)

Wilt u op de hoogte blijven? Meld u dan aan voor de digitale nieuwsbrief.

Wat betaal ik straks voor warmte?

Een belangrijke voorwaarde om het warmtenet aan te kunnen leggen, is dat de prijs die u voor warmte gaat betalen niet duurder mag zijn dan het gas. Op dit moment is de prijs voor warmte via het warmtenet nog niet goed genoeg. Om dit te kunnen regelen hebben wij meer tijd nodig. We verwachten dat de prijzen in het voorjaar van 2024 bekend zijn.

Wie betaalt de kosten voor aansluiting, aanpassing in en van de woning?

Voor huurwoningen betaalt Woonbedrijf Ieder1 de kosten voor het aansluiten van het warmtenet.

Bewoners met een koopwoning moeten deze kosten zelf betalen. Aansluiting vindt tot de deur plaatst. Alles binnenshuis komt, is voor rekening van de woningeigenaar. Er zijn verschillende subsidies waar zij voor in aanmerking komen. Als het warmtenet wordt aangelegd, worden eigenaren hier ook over geïnformeerd. De gemeente helpt hierbij.

In De Teuge is eerder overgegaan op een duurzame warmtebron. Dit is mislukt. Waarom wordt er opnieuw voor een warmtenet gekozen?

We hebben geleerd van wat er mis is gegaan in De Teuge. We richten ons nu op bewezen technieken. Er zijn al 90 andere buurten met succes in Nederland aangesloten op een warmtenet. De plannen voor het warmtenet maken we met verschillende partners, zoals Liander en ZutphenEnergie. Iedere partij met een eigen expertise, zo werken we naar het beste resultaat toe.

Wanneer wordt het warmtenet aangesloten?

We verwachten dat we in 2026/2027 alle huizen kunnen aansluiten op het warmtenet.

Koken moet straks elektrisch. Kunnen eigen pannen gebruikt worden bij het koken op inductie?

Niet alle pannen zijn geschikt voor het koken op inductie. Materialen zoals aluminium, RVS en koper zijn daar niet geschikt voor. Afhankelijk van uw pannen kunt u ze wel of niet gebruiken.

Krijgt elke woning straks een eigen meter?

Ja. In plaats van een cv-ketel komt er straks een afleverset in uw woning te hangen. In de afleverset zit een meter die het verbruik van de warmte meet. De temperatuur/het verbruik kunt u zelf instellen aan de hand van een thermostaat, zoals u dan nu ook doet. Daar verandert niks aan.

Wat gebeurt er als er geen 70% instemming wordt bereikt bij huurders? Gaan we dan niet over op een warmtenet?

70% van alle huurders in de Componistenbuurt moet akkoord geven voor het warmtenet. Halen we de 70% niet, dan komt er geen warmtenet, omdat het dan te duur is om het warmtenet aan te leggen.

Kunnen woningeigenaren zelf kiezen of ze willen aansluiten op het warmtenet?

Ja, als woningeigenaar heeft u de keus om uw woning aan te sluiten op het warmtenet. U kunt er ook voor kiezen dat niet te doen, dan is het aan uzelf om een andere warmtebron aan te schaffen. Dit zou bijvoorbeeld een warmtepomp kunnen zijn.