Veiligheid bij evenementen

Elk evenement heeft veiligheidsrisico’s. Het is daarom belangrijk van tevoren al goed na te denken over hoe u uw evenement veilig kunt laten verlopen. Hieronder leest u waar u rekening mee moet houden.

Veiligheidsplan

Nadat een evenementenvergunning is aangevraagd, vindt een risicoscan plaats. Daarna delen wij uw evenement in een risicocategorie in.

  • Categorie A: regulier evenement. U hoeft geen veiligheidsplan op te stellen.
  • Categorie B: aandachtsevenement. U moet een veiligheidsplan opstellen.
  • Categorie C: risico evenement. U moet een veiligheidsplan opstellen.

Download het format voor een veiligheidsplan (.doc). Vul het format in en stuur deze mee met uw vergunningaanvraag.

Het format downloaden als pdf kan ook.

Brandveilig evenement

Bij elk evenement is het belangrijk om goed te letten op de brandveiligheid. Zeker als er bij een evenement open vuur is, of als er etenswaren worden bereid.

Op de website van de brandweer leest u brandveiligheidsvoorschriften bij verschillende soorten evenementen. Hier vindt u informatie over:

  • algemene brandveiligheidsvoorschriften bij evenementen. Met bijvoorbeeld informatie over bakken en braden tijdens het evenement, open vuur en blusmiddelen.
  • braderieën en rommelmarkten (buiten)
  • straat(feest)- en buurtbarbecues

Inrichtingstekening

Ook als u objecten zoals tenten, marktkramen, tafels en stoelen of podia plaatst, moet u rekening houden met de brandveiligheid. Wij vragen u daarom tijdens uw vergunningaanvraag om een inrichtingstekening. U geeft dan in een op schaal getekende plattegrond aan welke objecten u plaatst en waar.

U kunt een lege plattegrond opvragen bij de gemeente Zutphen door een mail te sturen naar evenementen@zutphen.nl.

Op de website van de brandweer leest u hoe u op een veilige manier gebruik kunt maken van een tent.

Weersverwachting voor uw evenement

Tijdens evenementen vormt extreem weer, zoals harde wind, regen, onweer, hagel en kou, een risico. Informatie over hoe om te gaan met dergelijke weersverwachtingen kunt u vinden via het informatieblad risicovol weer (pdf, 243 kB).

Tijdens uw evenement kunt u ook te maken krijgen met extreme hitte. Hierover kunt u meer informatie lezen in het informatieblad extreme hitte (pdf, 246 kB).

Huisregels

Valt uw evenement in de veiligheidscategorie B (aandachtsevenement) of C (risico-evenement)? Dan moet u huisregels opstellen waaraan bezoekers zich moeten houden.

In het document Huisregels evenement (.doc) vindt u een overzicht van huisregels. U kunt dit document gebruiken als richtlijn voor het opstellen van uw eigen huisregels.

Dieren op evenementen

Zijn er dieren bij uw evenement? Houd dan extra rekening met infectieziekten.

Dieren kunnen allerlei ziekteverwekkers met zich meedragen zonder zelf ziek te zijn. Door het aaien en knuffelen van dieren worden deze ziekteverwekkers makkelijk overgebracht, bijvoorbeeld via stukjes voedsel of mest die in de vacht blijven plakken.

Infectieziekten die specifiek van dieren naar mensen worden overgedragen, heten zoönosen. Lees meer informatie over dieren op evenementen in de Hygiënerichtlijn voor Evenementen van het LCHV.

Informatie van de Veiligheidsregio

De Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland (VNOG) geeft informatie voor zowel organisatoren als bezoekers van evenementen, over veiligheid bij evenementen. Zo maakte de VNOG onder andere een infographic die je als organisator kunt gebruiken om de gezondheid en veiligheid van bezoekers en medewerkers te garanderen. Met linkjes naar folders voor meer informatie.