Individuele inkomenstoeslag

De individuele inkomenstoeslag is een geldbedrag voor mensen die 3 jaar of langer van een laag inkomen moeten leven. U kunt de toeslag 1 keer per jaar aanvragen.

U kunt het geld gebruiken om bijvoorbeeld rekeningen te betalen of een nieuwe koelkast van te kopen. U hoeft niet te laten zien waar u het geld aan uitgeeft. Het geld is een extraatje en wordt niet van uw uitkering afgetrokken. U betaalt ook geen belasting over het geld.

De hoogte van het bedrag verschilt per huishouden:

  • alleenstaande: €348,70
  • alleenstaande ouder: €435,60
  • gehuwden/samenwonenden: €488,40
  • verblijf tijdelijk in een instelling: 50% van deze bedragen.

Voorwaarden

Aanvragen

Individuele inkomenstoeslag vraagt u aan in drie stappen.

Stap 1: bereken uw recht

Ga naar de website Bereken uw recht. Vul de vragen in. Dan ziet u of u mogelijk recht heeft op deze regeling. U ziet ook meteen of u mogelijk recht hebt op andere regelingen.

Uw kunt ook het aanvraagformulier (pdf, 329 kB) downloaden.

Stap 2: vraag de toeslag aan

Doe een aanvraag op dezelfde website Bereken uw recht. Hiervoor heeft u DigiD nodig. De aanvraag komt automatisch bij de gemeente binnen.

U kunt een aanvraagformulier ook ophalen bij de balie van het stadhuis. Lukt dat niet? Bel ons dan, dan sturen wij u het formulier op.

Stap 3: u krijgt een brief

Binnen 8 weken na de aanvraag krijgt u van de gemeente een brief waarin staat of u het geldbedrag krijgt of niet. Het kan zijn dat de gemeente nog extra gegevens bij u moeten opvragen, dan kan het soms langer duren. Als u het geldbedrag krijgt, staat in de brief hoeveel u krijgt en of er voorwaarden zijn. Het geld staat binnen vijf werkdagen op uw bankrekening.