Individuele inkomenstoeslag

De individuele inkomenstoeslag is een geldbedrag voor mensen die 3 jaar of langer van een laag inkomen moeten leven. U kunt de toeslag 1 keer per jaar aanvragen.

U kunt het geld gebruiken om bijvoorbeeld rekeningen te betalen of een nieuwe koelkast van te kopen. U hoeft niet te laten zien waar u het geld aan uitgeeft. Het geld is een extraatje en wordt niet van uw uitkering afgetrokken. U betaalt ook geen belasting over het geld.

De hoogte van het bedrag verschilt per huishouden:

  • alleenstaande: €366,20
  • alleenstaande ouder: €457,40
  • gehuwden/samenwonenden: €512,90
  • verblijf tijdelijk in een instelling: 50% van deze bedragen.

Voorwaarden

Aanvragen

Individuele inkomenstoeslag vraagt u aan in drie stappen.

Stap 1: bereken uw recht

Ga naar de website Bereken uw recht. Vul de vragen in. Dan ziet u of u mogelijk recht heeft op deze regeling. U ziet ook meteen of u mogelijk recht hebt op andere regelingen.

Stap 2: vraag de toeslag aan

Doe een aanvraag op dezelfde website Bereken uw recht. Hiervoor heeft u DigiD nodig. De aanvraag komt automatisch bij de gemeente binnen. Let op: door een storing kunt u de aanvraag tijdelijk niet doen via Bereken uw recht.

Uw kunt ook het aanvraagformulier (pdf, 311 kB) downloaden of ophalen bij de balie van het stadhuis. Lukt dat niet? Bel ons dan, dan sturen wij u het formulier op.

Stap 3: u krijgt een brief

Binnen 8 weken na de aanvraag krijgt u van de gemeente een brief waarin staat of u het geldbedrag krijgt of niet. Het kan zijn dat de gemeente nog extra gegevens bij u moeten opvragen, dan kan het soms langer duren. Als u het geldbedrag krijgt, staat in de brief hoeveel u krijgt en of er voorwaarden zijn. Het geld staat binnen vijf werkdagen op uw bankrekening.