Er zijn verschillende soorten graven. Van een algemeen graf tot natuurbegraven of een nis voor een urn. De gemeente Zutphen heeft drie gemeentelijke gedenkparken: De Oude Begraafplaats, De Ooster en Begraafplaats Warnsveld. Wanneer u een overledene wilt laten begraven op een van de gemeentelijke gedenkparken, moet u hiervoor bij de gemeente een aanvraag indienen. Meestal regelt de begrafenisondernemer dit voor u.
Tarieven
De kosten van begraven, uitstrooien of bijzetten vindt u in de tarieventabel van de Verordening lijkbezorgingsrechten gemeente Zutphen 2024. Daar vindt u ook de grafrechten die u voor een bepaalde periode betaalt voor een plek op een begraafplaats.
Soorten graven
Op de gedenkparken zijn verschillende graven. We leggen u graag uit wat de mogelijkheden zijn. U kunt zelf een mooie plek uitzoeken.
Algemeen graf
Bij een algemeen graf of ook wel een basisgraf en is in eigendom van de gemeente. Dit betekent:
- Nabestaanden van de overledene hebben geen (graf)rechten. De gemeente bepaalt of er in een algemeen graf een bijzetting plaatsvindt.
- Als nabestaande mag u een grafmonument plaatsen van maximaal 40 x 10 cm.
- Na 10 jaar bepaalt de gemeente of het graf wordt geruimd.
Particulier graf
Een particulier graf heeft een persoonlijk karakter. Het is een eigen plekje waar u als nabestaande nog lang terecht kunt. De meeste mensen kiezen voor een particulier graf voor een periode van 30 of 50 jaar. U kunt deze periode met 5, 10 of 20 jaar verlengen. Voor een particulier graf betaalt u, naast de kosten voor het begraven zelf, ook grafrecht. Op een particulier graf kunt u een gedenkteken of grafsteen plaatsen.
Kindergraf
Op de gedenkparken zijn speciale gedeelten gereserveerd voor graven van kinderen tot 12 jaar. Een kindergraf is kleiner en vaak kleurrijker. Er gelden dezelfde voorwaarden als voor particuliere en algemene graven voor volwassenen. Het is ook mogelijk een kind te begraven buiten het speciale kindergedeelte in een algemeen of particulier graf of bij te plaatsen in een bestaand particulier graf.
Zo natuurlijk mogelijk begraven
Een laatste rustplaats in de natuur? Een mooie plek onder die ene boom of juist op een open vlakte. Met natuurgraven kunt u uw eigen plek kiezen. Bij natuurbegraven wordt u zo natuurlijk mogelijk begraven. Zo wordt de bovenste groeilaag van een graf zoveel mogelijk in tact gelaten. Het graf wordt zo weer een met de natuur. Op het graf mag u, bijvoorbeeld, een houten boomschijf met inscriptie leggen op de plek waar een persoon begraven ligt.
Bij natuurbegraven heeft u voor eeuwig het recht om daar begraven te worden. Nabestaanden krijgen geen vragen over het verlengen van het grafrecht. In een grafakte wordt het eeuwigdurend grafrecht vastgelegd, in deze akte staan onder andere de coördinaten van de plek vermeld.
Bij de aanschaf van een natuurgraf geeft u aan of u een graf wilt voor één persoon of twee personen. In ieder graf kunnen drie asbussen worden geplaatst.
Urnengraf of urnennis
Er zijn verschillende mogelijkheden om de as van een overledene na een crematie een bestemming te geven.
Urnenornament
U kunt de as van een overledene ook in een urnenornament laten plaatsen. De gemeente heeft allerlei mooie ornamenten beschikbaar.
Bijzondere wens?
Heeft u een bijzondere wens? Wilt u een speciale plek of een speciale ceremonie? Neem dan contact op met de beheerder van de gedenkparken. Alles is bespreekbaar.
U kunt contact opnemen via telefoonnummer 14 0575 of door een e-mail te sturen naar gedenkparken@zutphen.nl.